7.1 Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet

7.1 1 Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet (Päivitys 2023)

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Näistä oppilas voi saada kerrallaan vain yhden tasoista tukea. Perusopetuslaissa säädettyjä tukimuotoja ovat esimerkiksi tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä erityiset apuvälineet. Näitä tukimuotoja voi käyttää kaikilla kolmella tuen tasolla sekä yksittäin että samanaikaisesti toisiaan täydentävinä. Myrskylän koulussa annetaan yleistä, tehostettua ja erityistä tukea. Oppilaan tuki painottuu yleiseen ja tehostettuun tukeen. Oppilaan saaman tuen tulee olla joustavaa, pitkäjänteisesti suunniteltua ja tuen tarpeen mukaan muuttuvaa. Tukea annetaan niin kauan sekä sen tasoisena ja muotoisena kuin se on tarpeellista. Tuki voidaan järjestää oppilaita joustavasti ryhmitellen ja järjestäen samanaikaisopetusta.

 

Tuen järjestämisen lähtökohdat

 

Opetuksen ja tuen järjestämisen lähtökohtana ovat sekä kunkin oppilaan että opetusryhmän vahvuudet ja oppimis- ja kehitystarpeet. Oppimisen ja koulunkäynnin tukeminen merkitsee yhteisöllisiä ja oppimisympäristöön liittyviä ratkaisuja sekä oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin vastaamista. Opetusta ja tukea suunniteltaessa on otettava huomioon, että tuen tarve voi vaihdella tilapäisestä jatkuvaan, vähäisestä vahvempaan tai yhden tukimuodon tarpeesta useamman tukimuodon tarpeeseen.

 

Tuen tehtävänä on ehkäistä ongelmien monimuotoistumista ja syvenemistä sekä pitkäaikaisvaikutuksia. Koulun tulee huolehtia oppilaan mahdollisuuksista saada onnistumisen kokemuksia oppimisessa ja ryhmän jäsenenä toimimisessa sekä tuettava oppilaan myönteistä käsitystä itsestään ja koulutyöstä. Opettajien ja muun henkilökunnan tulee tukea oppilaiden vuorovaikutustaitojen kehittymistä ja ryhmässä toimimista. Vuorovaikutuksessa korostuu kunnioittava kohtelu. Pedagoginen asiantuntemus ja opettajien sekä muiden tuen ammattihenkilöiden monialainen yhteistyö tuen tarpeen havaitsemisessa, arvioinnissa sekä tuen suunnittelussa ja toteuttamisessa on tärkeää. Yhteistyöhön kulloinkin osallistuvat ammattihenkilöt harkitaan tapauskohtaisesti.

 

Perusopetuslain mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Tuen tarpeen varhaiseksi havaitsemiseksi oppilaiden oppimisen edistymistä ja koulunkäynnin tilannetta tulee arvioida jatkuvasti. Ensimmäiseksi tarkastellaan koulussa käytössä olevia toimintatapoja, opetusjärjestelyjä ja oppimisympäristöjä sekä niiden soveltuvuutta oppilaalle. Tarkastelun pohjalta arvioidaan, voidaanko näitä muuttamalla toteuttaa oppilaalle aikaisempaa paremmin sopivia pedagogisia ratkaisuja. Arvioinnissa ja tuen suunnittelussa hyödynnetään mahdollisten muiden arviointien tuloksia ja otetaan huomioon oppilaalle aiemmin annettu tuki.

 

Myrskylän perusopetuksessa oppilaan tuessa painotetaan ennaltaehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen suunnitelmallista toteuttamista. Toiminta on osa koulupäivää ja se tapahtuu opettajien ja tarvittavien muiden ammattilaisten yhteistyönä. Oppilaan ja huoltajan kanssa toteutetaan yhteistyötä kodin kanssa toteutettavan yhteistyön periaatteiden ja yksilökohtaisen tuen suunnittelua ja toteutusta koskevien ohjeistusten mukaisesti (tehostetun ja erityisen tuen aloittaminen, toteuttaminen ja päättäminen).

 

Tuen järjestäminen oppilaan lähikoulussa

 

Myrskylän perusopetuksessa opetus ja tuki annetaan oppilaalle ensisijaisesti omassa opetusryhmässä ja koulussa erilaisin joustavin järjestelyin, ellei oppilaan etu tuen antamiseksi välttämättä edellytä oppilaan siirtämistä toiseen opetusryhmään tai kouluun. Erityisesti huolehditaan tuen jatkumisesta lapsen siirtyessä esiopetuksesta perusopetukseen ja alakoulusta yläkouluun.

 

Myrskylässä luokkamuotoista erityisopetusta annetaan pienryhmässä. Pienryhmässä opiskelee oppilaita, joille opiskelu suuressa opetusryhmässä on vaikeaa oppimisvaikeuksien, keskittymis- tai tarkkaavaisuuspulmien vuoksi. Oppilaat etenevät yksilöllisen oppimissuunnitelman tai HOJKSin (henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma) mukaan. Oppilaat opiskelevat pienryhmässä kokoaikaisesti vain poikkeustapauksissa. Yleensä he opiskelevat osan oppitunneista yleisopetuksen ryhmässä. Oppilaan pienryhmään siirto käsitellään yksilöllisen opiskeluhuollon asiantuntijaryhmässä.

 

Yleisopetuksen ryhmässä voi opiskella yleisen, tehostetun tai erityisen tuen oppilas. Erityisen tuen oppilaan kohdalla pääsääntöinen opetusryhmä määritellään erityisen tuen päätöksessä. Yhteistoiminta suunnitellaan aina oppilasryhmä ja oppilaan yksilölliset tarpeet huomioiden. Mikäli oppilaalle on nimetty pääsääntöiseksi opetusryhmäksi pienryhmä, tulee oppilaan HOJKSiin kuvata suunnitelma opiskelusta yleisopetuksen ryhmien kanssa.

 

Laaja-alainen erityisopettaja ja erityisluokanopettaja jakavat erityispedagogista osaamista luokanopettajille. Toimintatapa on osa ennaltaehkäisevää työtä ja varhaisen puuttumisen toimintaa.

Kaikilla luokka-asteilla tehdään seulontatestit matematiikassa ja äidinkielessä.

 

Toiminta ja yhteistyö nivelvaiheissa

Oppilaat siirtyvät Orimattilaan yläkouluun. Keväällä yläkoulun kuraattori ja koulunuorisotyöntekijä vierailevat koululla ja pitävät ”Tervetuloa yläkouluun” -oppitunnin oppilaille. Yläkoulun erityisopettaja, opo ja alakoulun luokanopettaja ja erityisopettaja pitävät tiedonsiirtopalaverin, jossa siirretään opetuksen kannalta välttämättömät tiedot. 

Huhti-toukokuussa järjestetään yläkoululla iltatilaisuus oppilaille ja huoltajille.