Kpl 9

Tiivistelmä kpl 9

Terveyspolitiikalla edistetään kansalaisten terveyttä torjumalla sairauksia ja hoitamalla niitä. Sitä varten tarvitaan tutkittua tietoa, jota tuottavat esimerkiksi Tilastokeskus, THL ja yliopistot kotimassa ja ulkomailla. Terveyspolitiikalla pyritään vaikuttamaan myös terveyserojen sosiaalisiin taustatekijöihin. Voit katsoa sivujen 113 ja 118 kuvioista asioita, joihin yhteiskunta voi vaikuttaa; esimerkiksi sosiaalipolitiikka, terveyspolitiikka, koulutuspolitiikka, työvoimapolitiikka, asuntopolitiikka, kaavoitus. Huomaat kuvioissa kuitenkin myös asioita, joihin vaikuttaa enemmän yksilölliset, satunnaiset ja yhteisöstä johtuvat seikat kuten ikä, perimä, sukupuoli, elämäntavat, sosiaalinen tuki jne.

Terveyspoliittiseen päätöksentekoon vaikuttavat arvot, näyttö (tutkimus) ja resurssit. Terveyspolitiikassa on tärkeää myös olla avoin eli tiedottaa kansalaisille asioista. Priorisointi on välttämätöntä, koska rahaa ei ikinä ole kaikkeen hyvään ja mukavaan. Suomen terveyspolitiikan tavoitteena on pidentää ihmisten tervettä ja toimintakykyistä elinaikaa, turvata jokaiselle mahdollisimman hyvä elämänlaatu sekä vähentää väestöryhmien välisiä terveyseroja. Terveyspolitiikassa on tärkeää muistaa sekä fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen että henkinen terveys. Terveyspolitiikan tasoja ovat paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen.

Terveys kaikissa politiikoissa -strategia huomioi sen, että ihmisten hyvinvointia ei voida edistää vain terveydenhuollon avulla, vaan tarvitaan edellä mainittuja muitakin yhteiskunnan toimia. Tärkeitä suuria tavoitteita ovat tupakoimattomuus, päihteettömyys, terveellinen ravinto, fyysinen aktiivisuus, mielenterveys, seksuaali- ja lisääntymisterveys sekä turvallisuus ja väkivallattomuus.

Terveyspoliittiseen päätöksentekoon voi vaikuttaa vaaleilla valittujen edustajien kautta ja julkisessa keskustelussa.

Suomalaisen terveyspolitiikan haasteita ovat väestön ikääntyminen, teknologian muutokset, palvelujen digitalisoituminen, kansainvälisen liikkuvuuden lisääntyminen, ilmaston ja ympäristön muutokset, uusien ja hoidolle vastustuskykyisten tautien uhka ja pääoman ja taloudellisen vallan keskittyminen.