Kpl 11
Käsitteitä
Akuutti kipu:
Krooninen kipu:
Kliininen tutkimus:
Anamneesi:
Status:
Diagnoosi:
Yleisoireet:
Perusverenkuva:
Potilasasiakirjat:
Epikriisi:
Tiivistelmä kpl 11
KPL 11 Asiakkaana terveydenhuollossa
Kun ihmisellä on terveydellisiä fyysisiä tai psyykkisiä oireita, hän arvioi, voiko turvautua itsehoitoon vai ottaako yhteyttä terveydehuoltoon. Arviointiin voi pyytää myös apua terveydenhuollosta. Tässä on apuna esimerkiksi Omaolo-palvelu netissä. Terveysasemalle voi myös soittaa ja usein kannattaakin soittaa ennen lähtöä, ellei kyse ole kiireellisestä tapauksesta. Silloin mennään ensiapuun.
Terveydenhuollossa voi päästä hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Ensin kerätään esitiedot eli anamneesi. Sen jälkeen tutkitaan potilaan nykytila eli status. Nämä voi tehdä myös hoitoja, mutta diagnoosin tekee lääkäri. Koko tästä tapahtumasta vastaanotolla käytetään nimitystä kliininen tutkimus. Vastaanotolla voi saada diagnoosin ja hoito-ohjeet tai lähetteen jatkotutkimuksiin tai erikoissairaanhoitoon. Lääkäri ja potilas päättävät hoidosta yhdessä. Potilas ei kuitenkaan päätä, mitä hoitoja hänelle tarjotaan, mutta päättää tietenkin, mitä hoitoja käyttää.
Potilaan hoitoon ja kuntoutukseen voivat osallistua esimerkiksi lääkäri, sairaanhoitaja, sosiaalihoitaja, apuvälinehoitaja, toimintaterapeutti, fysioterapeutti, lähihoitaja ja ensihoitaja.
Lääkäri tai hoitaja laatii jokaisesta vastaanottokäynnistä potilaskertomuksen ja hoidon päätyttyä laaditaan epikriisi eli hoitotiivistelmä.
Potilaslaki määrittelee potilaan oikeudet. Niitä ovat oikeus hyvään hoitoon ja kohteluun, tiedonsaantioikeus, itsemäärämisoikeus ja valitusoikeus. Potilaalla on myös oikeus saada tarvittaessa hoitosuunnitelma.
Käsitteitä
Akuutti kipu: Alle kuukauden kestänyt kipu.
Krooninen kipu: Pitkäaikainen, yli kolme kuukautta kestänyt kipu.
Kliininen tutkimus: Potilaan haastattelu ja potilaan tutkiminen.
Anamneesi: Esitiedot
Status: Potilaan nykytilanne.
Diagnoosi: Taudinmääritys. Lääkäri tekee diagnoosin.
Yleisoireet: Esimerkiksi kuume, väsymys, laihtuminen. Oireita, jotka eivät vielä kerro, mikä voisi olla taudin syy.
Perusverenkuva: Veritutkimus, jossa määritetään hemoglobiini, hematokriitti, punasolut, valkosolut sekä punasoluista muitakin tietoja. Sen avulla voidaan todeta monia eri sairauksia.
Potilasasiakirjat: Tiedot vastaanotoista ja epikriisit.
Epikriisi: Hoitotiivistelmä. Kertomus sairauden kulusta, hoidosta ja jatkohoitosuunnitelma.