5.luokka

Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen tavoitteet, sisällöt ja hyvän osaamisen kriteerit 5. vuosiluokalla

Lukuvuoden aikana pohditaan, miten omalla puheella voi vaikuttaa toisiin ihmisiin. Samalla opetellaan ymmärtämään sanattoman viestinnän merkityksiä. Harjoitellaan itsensä ilmaisemista myös draaman keinoin.

Tavoitteena on lukea erilaisia tekstejä, myös tietotekstejä, ja tehdä päätelmiä luetuista teksteistä. Harjoitellaan eri tekstilajien tunnistamista. Luetaan tekstejä myös monimediaisissa ympäristöissä. Samalla oppilas laajentaa sana- ja käsitevarantoaan. Kieltä opetellaan tarkastelemaan kieliopin termein. Opetellaan analysoimaan kielen rakenteita.

Oikeinkirjoitustaitoa vahvistetaan kirjoittamalla käsin ja koneella. Oppilas harjoittelee mielipidetekstien kirjoittamista. Kirjoittaessaan oppilas käyttää entistä monipuolisempia tietolähteitä ja osaa arvioida käyttämiensä lähteiden luotettavuutta ja käyttökelpoisuutta. Opetellaan antamaan rakentavaa palautetta toisten oppilaiden teksteistä ja myös vastaanottamaan sitä. Verkkoympäristöjä hyödynnetään opinnoissa ja samalla opetellaan toimimaan verkossa eettisesti ja vastuullisesti yksityisyyttä sekä tekijänoikeuksia kunnioittaen.

Tavoitteena on myös oppilaan kielellisen ja kulttuurisen identiteetin vahvistuminen. Oppilas tutustuu kulttuuritarjontaan ja osallistuu myös itse sen tuottamiseen.

Opetuksessa käytetään draaman toimintamuotoja ja hyödynnetään niitä lasten- ja nuortenkirjallisuuden opetuksessa. Myös arkipäivän ristiriitatilanteiden ratkaisemisessa hyödynnetään draaman keinoja. Tutustutaan sanattoman viestinnän muotoihin.

Luetaan ja kirjoitetaan kertovia, kuvaavia, ohjaavia ja kantaaottavia tekstejä, myös mediatekstejä. Tunnistetaan niissä käytettyjä aikamuotoja ja sanaluokkia. Opetellaan käyttämään erilaisia tietolähteitä ja arvioimaan niiden luotettavuutta. Tekstejä kirjoitettaessa opetellaan huomioimaan puhutun ja kirjoitetun kielen eroavaisuuksia. Kirjoitelmissa käytetään monipuolisesti erilaisia lauserakenteita. Kirjoitetaan tekstejä myös lähdetietoa hyödyntäen.

Kulttuurista ja kielellistä identiteettiä kehitetään tutustumalla kulttuurin eri muotoihin. Suomalaisen kulttuurin lisäksi tutustutaan myös muiden maiden kulttuureihin ja kieliin. Kulttuuriin tutustuttaessa hyödynnetään monimediaisia ympäristöjä. Samalla opitaan myös mediakriittistä ajattelutapaa. Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia myös itse osallistua kulttuurin tuottamiseen.

Hyvän osaamisen kriteerit äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokalla 5

Oppilas
-
tekee päätelmiä luetuista teksteistä
-
tunnistaa tekstilajeja ja analysoi kieltä
-
kirjoittaa perustellun mielipidetekstin ja muita ohjaavia ja kuvaavia tekstejä
-
huomioi puhutun ja kirjoitetun kielen eroja omissa teksteissään
-
valikoi kirjoittaessaan käyttökelpoisia lähteitä
-
osaa hyödyntää verkkoympäristöjä vastuullisesti
-
tunnistaa aikamuotoja ja sanaluokkia
-
ymmärtää sanattoman viestinnän merkityksiä.