Hallitse ajankäyttöäsi!

Tuliko kiire? Loppuiko aika kesken? Lukiolaisena joudut pohtimaan, miten sovittaa yhteen opiskelu ja vapaa-aika.

Tasapainoisen ajankäytön peruskaava on yksinkertainen: työtä, vapaa-aikaa ja unta kutakin kahdeksan tuntia päivässä! Koulupäiväsi kestää useimmiten 6 tuntia. Sinulle jää tällöin aikaa kotitehtäville 2 tuntia.

Kun haluat tiettyä asiaa elämässäsi, se tarkoittaa, että jostakin on tarvittaessa kyettävä myös luopumaan. Ajoittain vapaa-aikaan ei ehkä jää täyttä kahdeksaa tuntia, mutta niin se on työelämässäkin: välillä on kiirettä ja tiukkoja aikatauluja, välillä voi taas hengähtää.

Ajankäytön tarkastelu on tärkeää, kun haluaa selvittää, mihin käytettävissä oleva aika kuluu. Kyse on myös oman toiminnan suunnittelusta ja itsensä johtamisesta. Itsensä johtaminen tarkoittaa sitä, että on tietoinen siitä, mihin pyrkii ja keskittyy olennaiseen.

Tee itsellesi selkeä aikataulu ja lukusuunnitelma kalenteriin. Laske, paljonko tarvitset aikaa tavanomaisiin kotitehtäviin ja töihin, kuten romaanin lukeminen, kirjoitelman tai tutkielman teko tms. Pysymällä laatimassasi aikataulussa vältät töiden kasaantumista.

Pyri siihen, että koulutehtävät valmistuvat vähintään pari päivää ennen määräaikaa. Näin jää pelivaraa, jos sattuu jotain odottamatonta, esimerkiksi sairastuminen, yllätysvieras tai matka jonnekin.

Muista, että suurin stressin aiheuttaja lukiolaisen elämässä ei yleensä ole se, että on tehnyt paljon töitä vaan se, että on jättänyt paljon töitä tekemättä! Rästissä olevat työt painavat mieltä ja estävät rentoutumasta vapaa-ajalla.