Ajankohtaista

Iltapäväkerhot aloittaville opiskelijoille

Erityisopettaja Pia Palosvirta pitää iltapäiväkerhoja aloittaville opiskelijoille. Kerhoon osallistumista suositellaan kaikille, joilla on vaikeuksia jossain oppiaineessa tai esimerkiksi vaikeuksia saada aloitettua tehtävien tai muiden töiden tekemistä. Kerhossa saa ohjausta läksyjen yms. tekemiseen.

Kakkosjaksolla
iltapäiväkerhoja aloittaville keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 14:30- n. 15:00

Kolmosjaksossa maanantaina ja keskiviikkona klo 14:30- n.15:00

Etäviikoilla iltapäiväkerhot Teamsissä. Koodi Teamsiin löytyy Pian lähettämästä Wilmaviestistä 8.10.2020.

Kielipaja

Kielipajaan voit tulla harjoittelemaan minkä tahansa englannin tai ruotsin kurssin aiheita tai tekemään läksyjä. 2. jakson aikana pääpaino on ruotsin kursseissa, mutta myös englannin kursseihin saa apua.

Paja järjestetään kerran viikossa ja 2. jakson aikana se on torstaisin klo 14.30 luokassa 314 ja/tai etänä (katso allaoleva aikataulu). Pajoihin ei tarvitse ilmoittautua. Jos asut koulun lähellä, voit tulla lähipajaan myös etäopetusviikollasi.

to 22.10. lähi- ja etäpaja

to 29.10. lähi- ja etäpaja

to 5.11. PERUTTU

to 12.11. lähi- ja etäpaja

to 19.11. lähi- ja etäpaja

Etäpajat pidetään Teamsissa. Liity Kielipaja-tiimiin koodilla 51m9dce

Tulevien jaksojen pajojen aikataulu ilmoitetaan jakson alussa. Lisätietoja englannin ja ruotsin opettajilta.

Matikkapaja - tukea matematiikan opiskeluun

Matikkapaja on kaikille avoin tukimuoto. Pajassa voi käydä laskemassa minkä tahansa kurssin laskuja, paikalla on joku ohjaamassa. Sopii sekä pitkän että lyhyen matematiikan opiskelijoille. Matikkapaja on yleensä kerran viikossa, aikataulu täällä.

Lukuvuoden 2020 - 21 kurssivalintojen ohjeet

Kurssitarjotin auki ma 20.4. klo 16.15 - su 3.5. klo 24


Ohje 19ABCD
  • Valitse kurssit HOPSisi mukaan. HOPSisi löydät Wilmasta > Lomakkeet.
  • Lähtökohta on, että kaikki pakolliset kurssit (pois lukien MAA10) tulevat suoritetuksi toisen vuoden aikana. Yritä siis saada toiselle vuodelle kaikki ensimmäisen vuoden jälkeen puuttuvat pakolliset kurssit. Pakollisten ja YO-kirjoituksiin tarvittavien kurssien listan näet täältä (värillinen taulukko).
  • MUISTA valita myös ne kurssit, jotka joudut käymään uudelleen (arvosana 4).
  • Mikäli pakollisia kursseja jää kolmannelle vuodelle, huolehdi, ettei sinne jää kursseja, jotka menevät vain 4. tai 5. jaksossa, koska silloin sinulla ei pidä enää olla kursseja. Hätätilassa voi kursseja sijoittaa 4. jaksoon, mutta ei 5. jaksoon. Neljäs jakso on YO-kirjoitusjakso.
  • Päivitä oma HOPSisi, kun valinnat ovat valmiit. HOPSista tulee ajantasaisesti näkyä,mitä kursseja sinulla jäi 3. vuodelle. Laske, että kurssimääräsi on yhteensä riittävä.
  • Mikäli et saa mahtumaan tarjottimelle kaikkea tarvitsemaasi, laita ongelmista Teams-viesti opolle! Olet itse vastuussa opintojesi etenemisestä, kukaan ei tarkista ja laske kursseja puolestasi.

Ohje 18ABCD
  • Valitse kurssit HOPSisi mukaan. Huolehdi, että kaikki pakolliset kurssit tulee suoritettua ja kurssimääräsi on riittävä. Laske määrä huolella, olet itse vastuussa oikeista valinnoista, kukaan ei tarkista niitä puolestasi. Tarkistuslista pakollisista täällä (värillinen taulukko).
  • MUISTA valita myös ne kurssit, jotka joudut käymään uudelleen (arvosana 4).
  • Mikäli et saa mahtumaan tarjottimelle kaikkea tarvitsemaasi, laita ongelmista Teams-viesti opolle!
  • OPO ottaa huhti - toukokuun aikana yhteyttä jokaiseen 18ABCD-ryhmän opiskelijaan. Teams-tapaamisessa selvitetään kurssivalintaongelmat, tarkistetaan YO-suunnitelma sekä syksyn YO-kirjoituksiin ilmoittautuminen, joka tehdään sähköisesti Wilmassa. Keskustellaan myös jatko-opintosuunnitelmista.

Ammattien aamun esitykset ke 11.12.19 klo 8.25 - 9.50

Esitys 1 klo 8.30 - 9.00 (opiskelijoiden oltava luokassa 8.25)
Esitys 2 klo 9.20 - 9.50 (opiskelijoiden oltava luokassa 9.15)

Kaikki esitykset pidetään kaksi kertaa. Jokainen opiskelija valitsee yhden 1-esityksen ja yhden 2-esityksen.


Marika Autio, rekrytointikoordinaattori, Attendo

Haluatko vastuullisen ja merkityksellisen tehtävän työympäristössä, jossa pääsee kehittymään? Kiinnostaako työ henkilöstöhallinnossa tai hoitoalalla?

Marika Autio kertoo paitsi omasta työstään myös työmahdollisuuksista hoitokodeissa. Hoivakodit ovat antoisia työpaikkoja hoiva-alan ammattilaisille, jotka ovat aidosti kiinnostuneita työskentelemään ikäihmisten parissa. Hoitokodeissa työskentelee sairaanhoitajia, lähihoitajia, fysioterapeutteja, sosionomeja, geronomeja ja hoiva-avustajia. Heillä kaikilla on tavoitteena tarjota ikäihmisille turvallinen koti ja laadukasta palvelua koko elämän ajaksi.


Lilli Kaljunen, ravintolapäällikkö, Sälinkään kartano
Tuntuuko oman alan valinta sinusta vaikealta? Pelkäätkö "vääriä" valintoja ja alan vaihtamista? Millaista on kouluttautua moneen eri ammattiin elämänsä varrella? Tässä todellinen asiantuntija! Intohimo tekemiseen voi joskus viedä moneen suuntaan eikä se välttämättä ole huono juttu. Lilli Kaljunen opiskeli ompelu- ja vaatetusalan tutkinnon Suomessa ja turkissuunnittelua New Yorkissa, työskenteli mm. teatterissa puvustajana. Sittemmin hän innostui ruuasta ja opiskeli kokiksi sekä alan esimiestyöhön. Nykyisin hän työskentelee ravintolapäällikkönä, jossa voi hyödyntää myös graafisen suunnittelijan koulutusta.


Niina Kilpiäinen, monikulttuurisuuskoordinaattori, Mäntsälän kunta
Kiinnostaako sinua kulttuurit ja ihmisten auttaminen ja ohjaaminen? Niina Kilpiäinen työskentelee maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten kanssa. Hän opettaa suomen kieltä ja järjestää erilaisia tapahtumia ja kerhoja. Koulutukseltaan Kilpiäinen on uskonnon ja psykologian opettaja, opiskelee nyt yhteisöpedagogiksi AMK:ssa.


Tapio Laamanen, oikeusministeriön hallinto- ja ohjausosaston päällikkö, valtiotieteiden maisteri

Kiinnostaako sinua yhteiskuntatieteet, hallinto tai talous? Tutustu, millaisia työskentely- ja etenemismahdollisuuksia valtio tarjoaa! Valtionhallinnossa on hyvät mahdollisuudet hankkia asiantuntemusta, saada uusia vastuita ja hakeutua aiempaa haasteellisempiin tehtäviin.

Tapio Laamanen oli lukiossa epätietoinen jatko-opintomahdollisuuksista. Sattumalta hän sai käsiinsä yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan opinto-oppaan - se kolahti. Hänelle oli heti selvää, että yhteiskuntatieteet on hänen juttunsa. Turun yliopistossa pääaineena oli yleinen valtio-oppi, sivuaineita mm. taloustiede ja hallinto-oikeus.

Opintojen loppuvaiheessa Laamanen pääsi korkeakouluharjoitteluun kauppa- ja teollisuusministeriöön. Pian valmistumisen jälkeen hän pääsi samaan paikkaan projektitehtävään ja siitä edelleen talouden suunnittelutehtäviin.

Valtion budjetin valmistelu onkin ollut keskeinen osa koko Laamasen työuraa. Toinen merkittävä tehtäväalue on ollut tulosohjauksen kehittäminen. Ministeriö tulosohjaa hallinnonalansa virastoja osoittamalla resurssit ja asettamalla tavoitteet. Erityisen mielenkiintoinen vaihe oli työ- ja elinkeinoministeriön perustaminen, jossa Laamanen oli mukana tiiviisti. Nyt hän oikeusministeriön hallinto- ja ohjausosaston päällikkönä.

Tiina Lehtelä, viittomakielen tulkki
Tiina Lehtelä on kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1996 ja valmistunut viittomakielen tulkiksi vuonna 2015. Aluksi hän teki pari vuotta palkkatyötä ja perusti sitten oman yrityksen www.tulkkitiina.fi.

Tiinalla on kerrottavana erilainen urapolku. Hän haluaa kannustaa opiskeluun, yrittäjyyteen sekä jatkuvaan lisäkoulutukseen. Nykyään harva tekee samaa työtä nuoruudesta eläkkeelle asti. Opiskelun, elämän ja työelämän vaiheet muodostavat jännittävän ja mielenkiintoisen kokonaisuuden, jossa nuoruuden opiskelulla saattaa olla yllättävän iso merkitys myöhemmin.

Viittomakieli? Kuurosokea? Taktiili? Haptiisi? Opastus? Kuvailu? Tiina kertoo, mitä ne tarkoittaa, sekä miten ja missä tulkiksi voi opiskella ja millainen työllisyystilanne tulkeilla on Suomessa.

Viittomakielentulkin työssä ei ole kahta samanlaista päivää. Tulkkina pääsee osallistumaan hyvin erilaisiin asioihin ja tilanteisiin kotimaassa ja ulkomailla. Synnytykset, hautajaiset, illanvietot, kokoukset, auton korjaus, jooga, tähtitiede ja kaikki siltä väliltä voivat tulla tutuksi ja olla osa tavallista työpäivää.

Mikko Möttönen, geotekniikan diplomi-insinööri, Maa-, silta- ja vesirakennuksen yksikönjohtaja, YIT
Kiinnostaako rakentaminen? Oletko koskaan ajatellut, että talojen rakentaminen on vain yksi osa rakentamista, sillä merkittävä osa rakentamisesta tapahtuu rakennusten välissä?

Yhteiskunnan toimivuus perustuu toimiviin kulkuyhteyksiin (moottoritiet, junaradat, raitiotiet, vesiväylät, metrot, maantiet, pyörätiet, kadut), sähkö- ja tietoliikenneverkkoihin, vesi-, viemäri- ja lämpöhuoltoon, siltoihin, laitureihin, tunneleihin, maanalaisiin tiloihin sekä kaikkeen muuhun mikä mahdollistaa arjen toimivuuden, usein näkymättömissä. 

Mikko Möttönen valmistui Mäntsälän lukiosta 2005. Hän opiskeli Aalto-yliopistossa ensin rakennusmateriaaleja ja rakennustuotantoa, mutta kesätyöpaikan kautta innostui vähän vahingossa infrarakentamisesta, joka alkoi tuntua monipuoliselta ja merkitykselliseltä työltä. Tällöin hän vaihtoi myös pääaineensa geotekniikaksi. Tutustu alan moniin mahdollisuuksiin esityksen kautta ja löydä oma reittisi kiinnostavien töiden äärelle!


Heikki Nuutinen, viestintäalan yrittäjä, Heikki Nuutinen Design
Kiinnostaako sinua visuaalinen viestintä ja myynnin edistäminen? Heikki Nuutisella on pitkä kokemus brändi-, ilme- ja viestintäprojekteista. Hänen yrityksensä tekee konseptisuunnittelua ja visuaalista suunnittelua, arvioi brändien, palveluiden ja viestinnän toimivuutta ja tuottavuutta sekä toteuttaa asiakkaiden projekteja. Yritys tekee mm. verkkosivustoja, videoita, valokuvausta, messuosastoja ja painotuotteita.


Suvi Pirkola, Kaunismäen K-market kauppias
Kiinnostaako kauppa ja kenties myös yrittäjyys? Suvi Pirkola kertoo, millaista on kaupan pyörittäminen, miten kauppiaaksi pääsee ja millaista reittiä hän itse päätyi alalle. Samalla saat vinkkejä, millainen on hyvä työntekijä ja miten kannattaa hakea kesätöitä.

Juri Ruohola, Myyntijohtaja, Nivos Oy
Toimisiko maailma ilman myyntiä ja ostamista? Maailmalla myyntiä arvostetaan suuresti. USA:ssa, Ruotsissa, Tanskassa ja niissä maissa, jossa on ollut pitkään kaupallista toimintaa, myyjien ammatit ovat omassa luokassaan. Suomessa ollaan matkalla samaan, eli myynti ja myyjien arvostus kasvaa voimakkaasti.

Mikä koulutus- ja urapolku vie myyntiin tai markkinointiin? Ei ole olemassa yhtä reittiä, mutta jos on olemassa halu auttaa asiakkaita, niin silloin olet polun päässä ja matka voi alkaa.

Jyri Ruoholan tempaisi myynti- ja markkinointiuralle sattuma, mutta myös kutsumus tietää, auttaa ja voittaa asiakkaita. Hän on toiminut useilla aloilla (IT, rahoitus, kiinteistö ja energia) ja useissa firmoissa (Parametric Technology, Pohjola Pankki, Societe Generale Finance, Ovenia Oy, Nivos Oy)  myynti-, markkinointi- ja liiketoiminjohtajana.

Ruohola kertoo oman mielenkiintoisen matkansa urallaan, mitä on oppinut ja vinkkejä mitä kannattaisi tehdä, että pääsee uralla eteenpäin.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä