Ympäristöoppi - maantiede - biologia

Rastipolku lähiluonnossa

LUONTOKOULUT: Lyke-verkosto

Tältä sivulta löydät rastipolun ohjeistuksen opettajalle sekä kaikkien rastien kuvaukset ja oppilasohjeet.

Rastitehtävät on suunniteltu erityisesti etäopetukseen ja ne voi jokainen oppilas tehdä omassa lähiluonnossaan. Rasteja ei tarvitse viedä maastoon vaan oppilas etsii omasta lähiluonnosta sopivat paikat tehtäville. Välineet ovat yksinkertaisia ja useimmiten pelkkä puhelin riittää. Rastit on laadittu LYKE-verkoston luonto- ja ympäristökoulujen opettajien yhteistyönä. 

1. LUONTOTAIDETEOS (ÖTÖKKÄ)

2. ORAVAN ELÄMÄÄ


3. LEHTIPUUJUMPPA


4. KUUNTELUTEHTÄVÄ


5. LUONTOTAULU


6. KEVÄTSEURANTAKIIKARIT JA KAUKOPUTKI


7. KEVÄT ETSIVÄT -VISA


8. RAKENNA LINNUNPESÄ


9. SÄÄN HAVAINNOINTI


10. MINILUONTOPOLKU


11. MAJAN RAKENNUS


12. LUONTOKUVAUS


13. LAHOPUU


14. SAMMAKOT


15. KASVILAJIEN TUNNISTUS

 

 

Eurooppa (Maantieteilijän testamentti)

YLE AREENA: Maantieteilijän testamentti

Opettavaisessa ruotsalaisessa seikkailusarjassa (8 jaksoa) matkustetaan ympäri Eurooppaa. Holger Nilsson on kadonnut jäljettömiin Ateenan-matkallaan. Samaan aikaan muistinsa menettänyt nainen löytää laukustaan lapun, jossa on Holgerin osoite. Pystyisikö Holger kertomaan naiselle, kuka hän on? Holgeria etsiessään nainen tapaa Santorinissa jetset-elämää viettävän Mortensenin. Holgerin jäljet puolestaan vievät seuraavaksi Albaniaan. Kuka nuori nainen on, ja mitä Holgerille on tapahtunut?

Itämeri



Opetuskäyttöön tarkoitettu tiedevideo Itämerestä on katsottavissa Youtubessa! Videolla kerrotaan huikean kuvamateriaalin siivittämänä ilmastonmuutoksen ja roskaantumisen vaikutuksista Itämereen.Yhteistyökumppaneita ovat Suomen ympäristökeskus ja Turun yliopiston biodiversiteettikeskus. Videoita tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.


Ilmastokasvatusta etänä alakoululaisille

Ilmastokasvatusmateriaalit luokille 5-6

Luokanopen ilmasto-oppaaseen työstetään parhaillaan kolmiosaista etäopetusmateriaalia. Ensimmäinen tehtäväkokonaisuus on jo valmiina, ja loput kaksi ilmestyvät tämän viikon aikana. Etätehtävät on ensisijaisesti suunnattu 5.–6.-luokkalaisille, mutta materiaaleja voi hyödyntää myös muilla luokka-asteilla erityisesti yläkoulussa. Tehtävät löytyvät ja ne tehdään Google Driven kautta.
 
Tehtävien kuvaukset:
 
"Ilmastonmuutoksen perusteet -tehtäväkokonaisuudessa käsitellään ilmastonmuutosta ilmiönä sekä sen syitä. Oppilas pääsee muun muassa pohtimaan, mikä on luonnollisen kasvihuoneilmiö ja miten se eroaa voimistuneesta kasvihuoneilmiöstä, tarkastelemaan ilmastonmuutoksen seurauksia sekä kertomaan, miksi ilmakehässä on nykyään liikaa hiilidioksidia. Oppilas voi myös jättää opettajalle tehtävän myötä mieltänsä askarruttavan kysymyksen.
Tulevaisuuden ratkaisut -tehtäväkokonaisuudessa (tulossa) käsitellään ilmastonmuutoksen ratkaisuja sekä tulevaisuuskuvia. Oppilas pääsee toteuttamaan vapaavalintaisella tyylillä kuvan tulevaisuuden maailmasta, kaupungista tai kylästä piirtäen. Tulevaisuuskuvaa tehdessään oppilas kertoo omista ajatuksistaan: muun muassa siitä, miten hänen mielestään tulevaisuudessa energia tuotetaan, miten ihmiset liikkuvat tai asuvat sekä miten luonto näkyy osana ihmisasutusta.
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen -tehtäväkokonaisuudessa (tulossa) tutustutaan Greta Thunbergiin ja hänen sekä monen muun nuoren tapaan ilmaista mieltä sekä vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta. Oppilas pääsee tekemään oman valintansa mukaisesti mielenilmauskyltin tai mielenilmausmeemin sekä jakamaan sen halutessaan sosiaalisessa mediassa. Tämä voi olla myös luokan yhteinen virtuaalinen mielenilmaus ilmastonmuutoksen hillitsemistoimien puolesta!"
 
Tehtävät saatteineen ja ohjeineen löytyvät suoralla linkillä täältä: https://drive.google.com/drive/folders/1CzILsmBli0GpvNcqQ0IrkDAOi3wEz2CQ?usp=sharing
 
tai toistaiseksi Luokanopen ilmasto-oppaan 5.-6.-luokkien materiaalien kautta täältä: https://luokanopenilmasto-opas.fi/opetusmateriaalit/luokat-5-6/
 
Tehtävät on tehty helposti käyttöönotettaviksi, ilman opettajan aikaisempaa laajaa perehtymistä aiheisiin. Tehtäviä saa myös muokata tarpeisiinsa sopiviksi. Suositeltavaa toki on, että opettaja perehtyy ilmastokasvatuksen teemoihin ja ilmastonmuutokseen Luokanopen ilmasto-oppaan https://luokanopenilmasto-opas.fi/ kautta.

LÄHDE: Anna Muotka

Vinkkejä etäopetukseen opastusten tilalle

HALTIA: vinkkejä etäopetukseen ulkona pihalla tai luonnossa toteutettavaksi

Koululaisopastusten teemoista koottuja tehtäviä, joita voi antaa etäopetuksessa oleville oppilaille. Tehtävät sopii monen ikäisille ja eri oppiaineisiin, aiheena mm luontotaide, liito-orava, luontoliikunta ja metsän monimuotoisuus. Vinkit on järjestetty sivulle nuorimmasta kohderyhmästä alkaen. Opastuksen nimen perässä on ikäryhmä, jolle alkuperäinen opastus ja tämän listan vinkit on suunnattu. Soveltamalla tehtävät sopivat muunkin ikäisille! Melkein kaikki puuhat on suunniteltu ulkona pihalla tai luonnossa toteutettaviksi. Varhaiskasvatusikäisten aktiviteetit on suunniteltu toteutettavaksi aikuisen seurassa.

Minne jätteet menevät?

YLE AREENA: Minne jätteet menevät?

Sarjassa esitellään, minne kotitalouksimme jätteet päätyvät ja mitä niille tehdään.

Kuusiosainen sarja. Jakson kesto 6 min.

Suomen suurin jäteuuni
Näin jugurttipurkki saa uuden elämän
Muovipullo voi kiertää ikuisesti
Vanhoissa kännyköissä on kultaa
Miten banaaninkuorista tulee polttoainetta?
Minne hylätyt vaateet viedään?

Ohjelmaan liittyvää

Ideoita liikennekasvatukseen etänä

LIIKENNETURVA

Etäopetukseen sopeutuminen käy kaikilta osapuolilta helpommin, kun tarjolla on valmiita tehtäväpaketteja oikealle kohderyhmälle suunnattuna. Katso monipuoliset toimintavinkit ja helposti käyttöön otettavat materiaalit kaikille luokka-asteille alta. Vinkkejä kannattaa hyödyntää myös tilanteen normalisoiduttua.

Ylen luontoartikkeleita alakoululaisille

Ylen luontoartikkeleita alakoululaisille

Tunnista lintu - opas aloittelijoille | Luonto


Siilit heräävät – saako auttaa? Asiantuntija vastaa | Luonto


Testaa kuinka hyvin tunnet Suomen vesistöt ja niiden eläimet? Sukella veden valtakuntaan!


Tunnistatko tikan sen äänen perusteella? Tee Yle Luonnon testi!


Huijataanko meitä kasvissyöjiksi? Testaa tietosi ruoan ympäristöystävällisyydestä | Luonto


Kuinka nopeasti puroon heitetty roska kulkeutuu Itämereen? | Luonto


Risteilyvieraiden kikkareita saattaa yhä päätyä Itämereen – "Helsinki kerää jätevedet niin tehokkaasti, ettei parannettavaa ole", sanoo satamamestari


Kuinka hyvin tunnistat Itämeren kaloja? Testaa taitosi! | Luonto


Lasten luontoilta: Outo vihreä kivi ja kauris murkinalla. Entä mikä ahdisteli kastematoa?


Tiesitkö tämän villikalasta? | Luonto


Haukikin tarvitsee suojelua - kutualueiden kunnostuksella kalojen määrä hurjaan kasvuun


Katso vinkit sienten tunnistamiseen | Luonto


Lieroja, karhukaisia, hyppyhäntäisiä – maan kätköissä kuhisee ruuhkaksi asti!


"Kraa, kraa" ja "uah, uah" – tunnistatko eläimen sen äänen perusteella? Tee Yle Luonnon testi!


Katso ja ällisty! – Itämeren syvyyksissä asustelee supersankareita ja fossiileja


Sinisimpukka on ilmiömäinen vedenpuhdistamo – upeat kuvat vievät sinut Itämeren sinisimpukkariutoille


Meriajokas on tärkeä, kaunis ja hyvin herkkä – katso henkeäsalpaavat kuvat Itämerestä


Kuha vai hauki – testaa, miten hyvin tunnet arvostetut petokalamme


Lohi on Itämeren yksinäinen saalistaja, jota uhkaavat vain ihmiset ja hylkeet


Lohi palaa kotiin hajun ja magneettiaistin avulla. Lisääntymisvietti saa sen vaeltamaan tuhansia kilometrejä


Pikkupoika teki käsittämätön liskolöydön Ahvenanmaalla – miten vaskitsa päätyi pienelle saarelle keskellä merta? Katso kuva erikoisesta havainnosta

Liukas ankerias vai komea kojamo? Ehkä sittenkin tanssiva skitari? Testaa tunnistatko kalalajin!


Top-5 syyt, jotka uhkaavat luonnon monimuotoisuutta – ja miten niiltä vältytään


Suomen luonnosta häviää lajeja kiihtyvällä tahdilla. Testaa tunnistatko uhanalaisen lajin!


Lajien Punainen lista – katso, mitkä Suomen eläimet ovat vaarantuneet!

Retkeily

Eräpassi -tehtäväkokonaisuus

Lapset ja nuoret pääsevät tutuiksi eränkäyntiin suorittamalla Eräpassin. Se on koululaisille, lukiolaisille, monenlaisille eräaiheisille kerhoille ja muille kiinnostuneille suunnattu hauska opetuspaketti.

Tehtäviä on neljälle eri ikäkaudelle: 1.–3.-luokkalaisille, 4.–6.-luokkalaisille, yläkoululaisille ja lukiolaisille. Eräpassi koostuu neljästä aihekokonaisuudesta, jotka ovat jokamiehenoikeudet, kalastus, luonnossa liikkuminen ja riistanhoito. 

Materiaali on monipuolista ja siitä voi valita juuri omaan opetukseen sopivat tehtävät.

TESTI: Jokamiehen oikeudet

Testaa tunnetko JOKAMIEHEN OIKEUDET

Suomessa on harvinaisen laajat jokamiehenoikeudet. Se on kerrassaan hienoa! On tärkeää, että me kaikki – niin luonnossa liikkujat kuin maanomistajat – tunnemme jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet hyvin. Millainen jokamies sinä olet?

Retkihaaste 2020

retkihaaste2020.pdf

52 retkeä vuodessa.

Facessa (Keuruu-Multia laturetki) pyörii hauska #RETKIHAASTE2020 #52RETKEÄVUODESSA, joka leikkimielisesti kannustaa menemään viikoittain metsään tai muualle retkelle. Haasteen "rastien" suorittaminen ei aina välttämättä vaadi edes pitkää reissaamista, vaan riittää että menee ulos lähimaastoon leikkimielellä.

LÄDHE: Maija Jauhiainen

Materiaalia etäopetukseen/ Haltia luontokoulu

HALTIA: Materiaalia etäopetukseen

Koulujen ja Haltian ollessa suljettuja koronaepidemian takia, Haltian luontokoulu tarjoaa näillä sivuilla vinkkejä, tehtäviä ja valmiita materiaaleja etäopetukseen luontokoulun teemojen mukaisesti. Tehtävien kohderyhmä on 5.-9.-luokat (mm. retkeilytaidot, metsluonto ja luonnon monimuotoisuus, lintujen kevät).

Kannattaa myös tutkia, mitä kaikkea löytyy mappa.fi -verkkopalvelusta. Mappa on ulkona oppimisen, ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan materiaalipankki. Sieltä löytyy nyt teemareppuja, joihin on kerätty valikoituja materiaaleja eri teemojen mukaan, sekä monen eri toimijan tuottamia etäopetusmateriaaleja. Kurkkaa esimerkiksi etäopiskelureppuihin tai hae materiaaleja asiasanoilla etäopetus, etäopiskelu tai etäulkoluokka. MAPPA:FI

Retkikeräily

Retkikeräily

Jyväskyläläiset Henni Mustakorpi ja Elina Kynsijärvi kehittivät vuonna 2017 listojen listan, luontoon inspiroivan Retkihaasteen. Naiset ideoivat Retkihaasteeseen 52 erilaista retkeä, jotka haaste koukuttaa toteuttamaan vuoden aikana. Haastattelin sisaruksia heidän hienosta ideastaan ja sain luvan lainatakin sitä hieman. Laadimme Maria Ilvosen kanssa Retkihaasteelle kaverin, leikkisän ja väritettävän Retkikeräilyn. Niin Retkihaasteen kuin Retkikeräilynkin voi ripustaa jääkaapin oveen inspiraatioksi tuleville luontohetkille.

Pelasta pörriäinen

YLE LUONTO: Pelasta pörriäinen

Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu sinut talkoisiin! Pölyttäjiä voi auttaa sekä pihassa että parvekkeella. Sivuilta löytyy hyviä vinkkejä siihen mitä kuka tahansa voi tehdä pörriäisten hyväksi. Valitse pörriäisteko, toteuta se ja merkitse laskuriin. Nappaa myös kuva! #pelastapörriäinen Katso myös videot Areenassa.

Tiedostettu kävely

Käy kävelyllä. Liikkeellä olon jälkeen kirjoita, mitä kaikkia elimiä ja elimistöjä on käyttänyt. Keuhkot hengitykseen, lihakset & luusto liikuttamiseen, aivot liikkeiden ohjaukseen... Vaikka lauseen alkuja täydentäen?

Kävelin keväisessä luonnossa.

Silmilläni....
Lihakseni...
Luustoni...
Aivoni...
Nenäni avulla...

LÄHDE: Aulikki Etelärinne

Mene ulos ihan ilman laitteita. Kuuntele lintujen laulua,metsän suhinaa,auringon lämpöä iholla. Mieti miksi tuli hyvä olo ja rauhoituit.

LÄHDE: Jyri Härkönen 

Sisarustehtävä

1.-2. opettajan kanssa ideoitiin alustavasti metsän eläimiin liittyviä tehtäviä, joita sisarukset voivat tehdä yhdessä, mutta ne, joilla ei ole sisaruksia, voivat tehdä yksin tai vanhemman kanssa.

- Haastattele kotona sisarusta/vanhempaa johonkin eläimeen liittyen. Mitä informanttisi tietää esim. karhun elämästä (tähän voi yhdessä oman luokan kanssa miettiä hyviä kysymyksiä). Haastattelun jälkeen tarkistaa yhdessä tiedot.

- Kerro kotona sisarukselle/huoltajalle eläimen X elämästä. Hän piirtää siitä sarjakuvan. Ota kuva sarjiksesta ja jaa se opettajalle.

- Selvittäkää kotona, millaiset jäljet eläimellä X on. Tehkää ko. eläimen jälkijono lumeen/kivistä/kävyistä/tms.

LÄHDE: Anni Ahlakorpi

Luontobingo

SUOMEN LATU: Luontobingo

Perheliikuntaa: Etsikää yhdessä ruudukossa olevia asioita luonnosta. Kun löydätte jotakin, merkitkää se ruudukkoon. Saatuanne viiden suoran vaaka- tai pystysuunnassa tai vinottain, huutakaa yhdessä: BINGO!

Kevätseuranta lapsille

Luontoliitto: Kevätseuranta opetukseen (lapsille)

Tältä sivulta löydät lasten kevätkortin, joka sopii esi- ja alkuopetuksen kevätretkillä käytettäväksi.

Sivulta löydät myös tuttujen kevätlajien esittelyt, jotka soveltuvat lapsiryhmien lisäksi kevään tarkkailuun erityisryhmien kanssa. Kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 13 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea.

Maistuva koulu

Tehtäviä etäopetukseen

Maistuvan koulun ideapankista löytyy useita ruokakasvatuksen tehtäviä, jotka sopivat sellaisenaan tai hieman sovellettuna etäopetukseen. Alla listattuna erikseen tietokoneella tehtäviä tehtäviä sekä tehtäviä, joita voidaan tehdä ilman.

Vaikka oppilaiden arki on poikkeusoloissa erilaista, täytyy kaikkien kuitenkin syödä. Ruuan ympäriltä löytyy monta mielenkiintoista tehtävää, joiden avulla voidaan osallistaa myös kotiväkeä.

Tehtäviä voidaan hyödyntää mm. ympäristöopin, äidinkielen, matematiikan ja kotitalouden opetuksessa.

AIVOT KÄYTTÖÖN: Ympäristöoppi 4. luokka

AIVOT KÄYTTÖÖN: Ympäristöoppi 4. luokka

Tämä ympäristöopin digitaalinen oppimateriaali, Aivot – yhdessä käyttöön, on tehty Tampereen kaupunkiseudun koulujen käyttöön. Materiaalin lähtökohtana on ollut Tampereen kaupunkiseudun opetussuunnitelma. Opetussuunnitelman tavoitteet, sisällöt ja seutukunnalliset arviointikriteerit ovat toimineet perustana materiaalin valmistamisessa.

Materiaali on avoin, mikä tarkoittaa, että tekijät ovat avanneet materiaalin ei-kaupalliseen käyttöön. Aineistoa sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita saa kopioida, välittää ja esittää ei-kaupallisessa käytössä.

Materiaalissa interaktiiviset diasarjat korvaavat perinteisen oppikirjan. Niiden avulla perehdytään opiskeltavaan asiaan. Diasarjat ovat käytettävissä tietokoneilla, tableteilla ja puhelimilla. Nämä diasarjat ovat nähtävillä sivun alareunan painikkeiden kautta. Tampereen seudun opettajilla opetusmateriaaliin kuuluu diasarjojen lisäksi suuri määrä lisä- ja arviointimateriaalia.

Suoritetut tehtävät ja niiden vastaukset eivät tallennu mihinkään.

Lähiympäristö
Minä ihmisenä
Luonnonilmiöitä
Eurooppa

AIvoliitto: Pääosassa pää

Aivoterveystyöpaja

Aivoterveysaiheinen työpajapaketti alakoululaisille koostuu viisiosaisesta kuvitetusta kuunnelmasta, toiminnallisista tehtävistä ja taustamateriaalista. Sarjan teemoja ovat ravinto, liikunta, lepo ja oppiminen.

Pääosassa pää on alakoululaisten opettajien käyttöön tuotettu aivoterveystyöpajojen oppimateriaalipaketti. Työpajat perustuvat dramatisoituun Pääosassa pää -kuunnelmasarjaan. Sen osat käsittelevät aivojen toimintaa aivoterveyteen liittyvien teemojen kautta. Teemoja ovat ravinto ja syöminen, liikunta ja ulkoilu, uni ja lepo sekä oppiminen ja kädentaidot. Kuunnelmien lisäksi kuhunkin osaan on laadittu teemaan liittyviä toiminnallisia eri oppiaineisiin sovellettavia tehtäviä, joita voidaan teettää oppilailla sekä lisätieto- ja taustamateriaalia.

Elävät (Suomen) puut

YLE AREENA: Elävät puut

Metsässä et ole yksin. Elävät puut ympäröivät sinua. Puiden pitkä, hidas ja yhteen paikkaan sidottu elämä on täynnä taistelua, viestejä, aisteja ja lisääntymistä. Suomalaisten puiden salaista elämää raotetaan neliosaisessa sarjassa, joka kertoo kuinka paljon yhteistä metsiemme jättiläisillä ja meillä ihmisillä on. Noin puolen tunnin jaksot. Yhtensä neljä jaksoa:
  1. Suomen sisukkain puu
  2. Suomen viisain puu
  3. Suomen kiimaisin puu
  4. Suomen vanhin puu

Pääosassa pää: Sapuskaa



Pääosassa pää on kuvitettu kuunnelmasarja, jossa on viisi osaa. Osat käsittelevät aivojen toimintaa aivoterveyteen liittyvien teemojen kautta. Teemoja ovat ravinto ja syöminen, liikunta ja ulkoilu, uni ja lepo sekä oppiminen ja kädentaidot.

Kuunnelmat ovat osa alakoululaisten opettajien käyttöön tuotettua aivoterveysaiheista oppimateriaalia. Oppimateriaalipaketti löytyy verkkosivulta: aivoliitto.fi/paasosassapaa. Lisätietoja: aivoliitto.fi/paaosassapaa/lisatietoja.

Tiedealus

Tiedealus

Fysiikan ja kemian peruskäsitteitä: Alakouluikäisille suunnatussa fysiikan ja kemian sarjassa kysytään, mistä maailma on tehty. Miten luontoa voi tutkia? Entä mitä maailmasta ennen ajateltiin?

Tiedonjyvän kokeet kotona

PIKKU KAKKONEN: kokeita

Tiedonjyvä on luonnontieteellisiä ilmiöitä tutkiva ohjelmasarja, jossa opitaan tekemällä. Tiedonjyvän tausta-ajatuksena on ruokkia lasten uteliaisuutta. Samalla Tiedonjyvä tutustuttaa pieniä katsojia tieteellisen ajattelun peruselementteihin. Niiden avulla voi tutkailla, miten maailma meidän ympärillä toimii.Tiedonjyvän kokeita voit tehdä myös kotona.

jakso 1: valon taittuminen
jakso 2: hankaussähkö
jakso 3: varjo
jakso 4: liukeneminen
jakso 5: lämmön johtuminen
jakso 6: ilma
jakso 7: happamuus
jakso 8: värit
jakso 9: kiteytyminen
jakso 10: tasapaino

Kemianluokka

GADOLIN: kemianluokka

Ala­kou­luun so­pi­vat Ke­mian­luok­ka Ga­do­li­nin työ­oh­jeet

Tällä sivulla on taulukoitu Kemianluokka Gadolinin sopivat työohjeet alakouluun seuraaviin teemoihin liittyen: Ilma, vesi ja energia, sekä Arkipäivän kemia. Taulukosta löytyy myös työn arvioitu kesto, sopivuus normaaliin luokkatilaan, sopivuus ympäristöopin tavoitteisiin liittyviin keskeisiin sisältöalueisiin vuosiluokille 1-2 ja 3-6, avainsanat ja teema.

Opi avaruudesta – Avaruuskansiot

Avaruuskansiot

Katso jaksoja Yle Areenasta. Yksi jakso kestää noin 10 minuuttia.

Tee ajatuskarttaa (mind map) jakson aiheesta samalla kun katsot ohjelmaa. Kirjoita keskelle paperia jakson aihe ja lähde iitä kirjoittamaan kiinnostaiva ajatuksia ajatuskartaksi. Voit välillä pysäyttää ohjelman. Keskeytä katsomien, jos tarvitset aikaa ajatuskartan tekemiseen.

LÄHDE: Marja-Riitta Paaso

Planeetat ja Pluto

YLE OPPIMINEN: Planeetat ja Pluto

Aurinkokuntaamme kuuluu kahdeksan planeettaa; Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Kaikki planeetat kiertävät aurinkoa lähes ympyränmuotoisilla radoillaan.

Kaukaisin planeetta, Neptunus, sijaitsee 4500 miljoonan kilometrin etäisyydellä Auringosta. Yhdeksäntenä planeettana pidetty Pluto menetti Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin äänestyksellä planeetan statuksensa vuonna 2006.

Home

Home - (Full Movie Documentary)

Maapallon historiaa, eri biotyyppejä ja ihmisen toiminnan vaikutusta luontoon. Ja ennen kaikkea kauniita maisemia

"Home is a 2009 documentary by Yann Arthus-Bertrand. The film is almost entirely composed of aerial shots of various places on Earth. It shows the diversity of life on Earth and how humanity is threatening the ecological balance of the planet."

Year: 2009

LÄHDE: Anu Kononen

Kierrätyspeli

Kierrätyskamut

Kierrätyskamut on vastuullinen ja veikeä kierrätyspeli, jossa tehdään tehtäviä, ja sitä kautta pieniä hyviä tekoja. Jokaisena pelipäivä saa uuden tehtävän, jonka voi myös suorittaa myöhemmin. Seuraavaan tehtävään pääsee vasta kun edellinen tehtävä on suoritettu.

Tehtävät tehdään kotona tai kodin lähiympäristössä, ja jos jostain syystä tehtävän tekeminen ei juuri silloin onnistu, voi aikuinen ja lapsi aina sopia mikä riittää tehtävän suorittamiseksi.

Kierrätyspeli

Kierrätyspeli

Simppeli kierrätyspeli pienille ja /tai erityisille oppilaille.Tässä kierrätystehtävässä jäteastioina ovat biojäte, sekajäte, paperi, kartonki, lasi ja metalli. Eri paikkakunnilla kierrätyskäytännöt vaihtelevat. Joillain paikkakunnilla kerätään erikseen myös energiajäte ja muovi. 

Työkaluja ulkona oppimiseen, ympäristökasvatukseen ja kestävän elämäntavan opettamiseen

Mappa.fi

MAPPAsta löydät yli tuhat materiaalia sekä työkaluja ulkona oppimiseen, ympäristökasvatukseen ja kestävän elämäntavan opettamiseen. Rekisteröitymällä käyttäjäksi voit koota omia teemareppuja ja suunnitella monialaisia oppimiskokonaisuuksia MOK-työkalun avulla.

Materiaalit on tarkoitettu pääsääntöisesti opetus-, kasvatus- ja nuorisotyöhön. Kaupallinen käyttö ilman lupaa on kielletty. Materiaalien sisällöstä vastaavat niiden julkaisijat ja kukin käyttäjä arvioi itse materiaalin sopivuuden kulloiseenkin käyttötarkoitukseen.

MAPPAa ylläpitää Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry (https://www.luontokoulut.fi/liitto/)

Jätteet

Areena: Jätteet

Mitä jätteet kertovat meistä?
Suomen suurin jäteuuni
Näin jugurttipurkki saa uuden elämän
Muovipullo voi kiertää ikuisesti
Vahoissa kännyköissä on kultaa
Miten banaaninkuorista tulee polttoainetta?
Minne hylätyt vaatteet viedään?
Mitä jätevoimalan kuonakasasta löytyy?
24 tuntia jätteiden polttoa