Musiikki

LAULU: Muista pestä kädet

Mimmit

Nyt kaikki tanssimaan käsienpesutanssia Mimmit-yhtyeen kanssa! Mimmit on työstänyt fanien pyynnöstä pikavauhtia laulun ja videon, jonka avulla lapset voivat käsitellä koronavirusta ja sen tuomaa pelkoa. Laulun mukana voi tanssia hauskaa tukiviittomiin perustuvaa käsienpesutanssia.

Taputa rytmejä

mm. Taputa rytmejä

Taputa rytmejä karaokena, youtubesta löytyy hyviä harjoituksia haulla rhythm exercise. Tämän linkin kautta pääset kiinni ketjuun samankaltaisia videoita.

100 lastenlaulua Areenassa

100 lastenlaulua Areenassa

Joulukuussa 2017 Pikku Kakkonen julkaisi Areenassa tuttuja lastenlauluja uusina sovituksina eri esittäjien tulkitsemana. Mukana ovat mm. Pikku Papun orkesteri, Sagolik, Tuttiorkesteri, Roope Mäenpään jousikvartetti, Pomppulinnan kreivi, Niina Alitalo ja Juurikadun orkesteri sekä lapsisolisteja.

Uusia lastenlauluja mukaan tuovat mm. Soili Perkiö ja Orffit. Mukana on myös Pikku Kakkosen juontajien tulkitsemia lastenlauluja ja Yökyöpelit -tv-sarjan musiikkia.

Musiikilla on lukuisia positiivisia vaikutuksia lapsen kehitykseen. Pikku Kakkonen kannustaa vanhempia laulamaan ja musisoimaan yhdessä lasten kanssa sekä leikkimään tuttuja laululeikkejä. Areenan Pikku Kakkosen lastenlaulut palauttaa tutut melodiat mieleen ja tutustuttaa uusiin sävelmiin.

Katti konsertissa

Areena: Katti konsertissa

Atso Almila johtaa Radion sinfoniaorkesterin lasten konserttia. Mutta miten käykään konsertille, kun paikalle pelmahtavat Katti Matikainen ja Nakkirakki... Tapahtumat on taltioitu 21.3.2012 Musiikkitalossa Helsingissä.

Lastenmusiikkiorkesteri All Stars

Lastenmusiikkiorkesteri All Stars

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia esittää:

Musiikinopettajankoulutus 60 vuotta -juhlaviikon kunniaksi koottu
LASTENMUSIIKKKIORKESTERI ALL STARS

Lukuvuonna 2009-2010 Eeva-Leena Pokela ja Soili Perkiö pitivät musiikkikasvatuksen aineryhmän ensimmäisen lastenmusiikkikurssin. Kurssin sisältönä on lastenmusiikkiin tutustuminen sekä sen esittäminen. Jokaisen vuoden kurssi on järjestänyt konsertteja ja osa ryhmistä on levyttänyt ja keikkailee edelleen ympäri maata. Syntyneet kokoonpanot ovat Laulurakkine, Pikku Papun Orkesteri, So So Sibelius!, Mutaveijarit, Juhlahumppa ja Aariallaa. Kuluvan vuoden yhtye on muka kuuskyt vuoden kunniaksi nimeltään Kuka Muuskyt.

Sibelius-Akatemian kurssikeskus Kallio-Kuninkalaan kokoontui viiden eri vuosikymmenen mukalaisia eli musiikkikasvatusta opiskelleita muusikkoja ja pedagogeja. Viikonlopun aikana ryhmät jakoivat osaamistaan, musiikkiaan ja sovituksia. Syntyi tässä kuultava konserttiohjelmisto.

Kesto: 60 min. (2017)

Tikkuristi



Videon avulla harjoitellaan tikkuristiä, vanhaa suomalaista kansantanssia.

Tikkuristi on tanssi, jossa tanssitaan tietyn askelkuvion mukaan ristiin asetettujen keppien välissä. Tikkuristiä voi tanssia myös ulkona, tietenkin sopivalla etäisyydellä, kavereiden kanssa. Tanssi on tunnettu eri nimillä ja hieman erilaisina versioina lähes kaikkialla Suomessa.

TARVIKKEET
4 lyhyempää tikkua tai 2 pitkää tikkua.

LÄHDE: musiikinopettaja Marjo Lehto

Levyraati

Kuuntele 5 hyvää kappaletta, ja listaa ne. Soita ne perheenjäsenillesi. Antakaa jokainen vuorollanne kuunnellulle kappaleelle arvosana. Laskekaa pisteet yhteen. Kuunneltuanne kaikki kappaleet, katsokaa mikä kappale voitti.

Euroviisuraati

HUOM! LUE ENSIN KOKO OHJE. JOS MUILLA PERHEESSÄ ON AIKAA, PYYDÄ HEIDÄT MUKAAN ANTAMAAN PISTEITÄ.


Katso Euroviisujen kooste voittajakappaleista 200-luvun ajalta. Linkin kappaleisiin löydät tästä. All winners (2000-2019)

1. Pysäytä video aina kun kappale vaihtuu. Kun ruutuun tulee näkyviin valkoisella esiintyjän ja kappaleen nimi, kirjoita ne vihkoon. Tämä on tärkeää koska et muuten muista kaikkia 20 kappaletta/videota.

2. Anna jokaiselle esitykselle pisteitä niinkuin Euroviisuissa annetaan (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12). Vain nollan voit antaa usemmman kerran. Muut pisteet vois/saat antaan VAIN YHDEN KERRAN. Kannattaa ensimmäisellä katselukerralla antaa vasta alustavat pisteet. Lopuksi voit katsoa vielä koko videon uudelleen ja miettiä muuttuiko järjestys/pisteet mielestäsi toisen katselukerran jälkeen.

3. Lopuksi etsi kaikki kolme eniten pisteitä saanutta kappaletta Youtubesta. Katso ne kaikki kolme KOKONAISUUDESSAAN.
-Muuttuuko mielesi kärkikolmikon sijoituksista kun näet esityksen kokonaan?
-Tuleeko kolmosesta kenties ykkönen vai pysyykö kärkikolmikon sijoitukset ennallaan?

LÄHDE: Maria-Riitta Paaso

Musahaaste 2020

Helmet Musahaaste 2020

Musahaasteessa on tehtävänä kuunnella vuoden 2020 kuluessa 50 itselle entuudestaan tuntematonta kappaletta / teosta / julkaisua / äänitettä / levykokonaisuutta.

Lempibiisi kuvitettuna

Anna piirustustehtävän, josta otetaan kuva opettajallle ja kirjoitetaan lyhyt saateteksti.

Tehtävänantona on kuunnella oma lempibiisi ja piirtää siitä. Kirjaa tarvittaessa apukysymyksiä tehtävänannon mukaan.Anna kellonaika ja puhelinnumero / viestitttelyaika muuta etukäteen sovittua kanavaa käyttäen, jolloin voi opea konsultoida ja kysy
ä tarkempia ohjeita tai apua.

Sävellys laseilla



Valitse kolme juomalasia. Jätä yksi tyhjäksi ja lisää kahteen eri määrä vettä. Soita lusikan varrella lasin kylkeen. Älä soita liian lujaa!
  1. Mikä lasi soi matalimmalta? Entä mistä lasista tulee korkein ääni
  2. Keksi sävelmä. Yritä muistaa se niin, että voit toistaa sen samanlaisena monta kertaa.
  3. Voit lisätä laseja ja kokeilla soittaa useammalla lasilla.
  4. Yritä soittaa jotain tuttua lastenlaulua tai sävelmää. Jos joku sävel ei ole mielestäsi oikea lisää tai vähennä veden määrää.
  5. Superduperhaaste: Rakenna c-duuri asteikko.

LÄHDE: Anu Karjalainen

Oma ääniraita mykkäelokuvaan

Katso mykkäelokuva (kesto 5 min) Kiljusen pojat koulussa Linkki elokuvaan Kiljusen pojat koulussa

Elokuva on vanha mykkäelokuva. Siinä ei ole lainkaan ääntä. Mykkäelokuvaesityksissä oli kuitenkin usein SÄESTÄJÄ elokuvasalissa.

  1. Tee elokuvaan oma "ääniraita" omilla äänilläsi ja niillä välineillä, joita sattuu olemaan saatavilla (esim. tömistele jaloilla = ihminen juoksee, naputa kynällä pöytään = vettä tipuu räystäältä jne.).
  2. Käytä mielikuvitustasi ja mieti millä tavalla erilaisia äänia voisi tehdä ja minkälaiset äänet sopivsivat juoneen.

LÄHDE: Maria-Riitta Paaso

Konserttikeskus

Konserttikeskus

Musiikkia lapsille ja nuorille. Konserttikeskus lähettää mm. Live Stream -konsertteja.

24.3.2020 tulee Lintu Sininen.LIntu Sininen on mahdollista katsoa myös myöhemmin kevään aikana. Kulttuuripalvelut ovat lunastaneet linkin, joita kaupungin organisaatiot (koulut ja päiväkodit) voivat käyttää etäopetukseen tai katsottavaksi myöhemmin sitten kun toiminta taas palautuu normaaliksi. Tai vaikka kotisohvalla katsottavaksi. 
 
Lisätietoa Lintu Sininen -konsertista täällä: http://www.konserttikeskus.fi/ohjelmat#/lintu-sininen/
Konserttilinkki oman postauksen alla (linkki toimii vasta Live konsertin 24.3. klo 14 jälkeen) 

Musiikkia pähkinänkuoressa

Helsingin kaupunginorkesteri

Verkko-oppimateriaali tarjoaa soittolistojen lisäksi katsauksen musiikin aikakausiin, orkesterin kokoonpanoon ja sävellysten rakenteisiin. Tervetuloa musiikkimatkalle!


Musiikki kuulostaa erilaiselta eri aikakausina. Tässä osiossa kurkistetaan eri aikakausien tyypillisiin piirteisiin. Tutustu musiikkiesimerkkeihin, säveltäjiin ja soittimiin. 


Aikakaudet; Valitse aikakausi, josta haluat tietää lisää. Suosittelemme aikakausien läpikäymistä kronologisessa järjestyksessä - näin selviää, kuinka mennyt vaikuttaa uuteen!
  1. Renesanssi
  2. Barokki
  3. Klassismi
  4. Romantiikka
  5. Impressionismi
  6. Ekspressionismi
  7. Nykyaika

Musiikin elementit: Musiikkia voi tarkastella erilaisten elementtien kautta. Musiikissa ne ovat rytmi, melodia, harmonia, muoto, sointiväri ja dynamiikka. Tutustu elementteihin tässä. Myöhemmin vertailemme musiikkia eri aikakausilla näiden elementtien kautta.

  1. Rytmi
  2. Melodia
  3. Harmonia
  4. Muoto
  5. Sointiväri
  6. Dynamiikka

Konsertti kotisohvalla: HKO:n suorat verkkolähetykset tuovat kaupunginorkesterin konsertin kotisohvalle: vaikka et pääsisi paikalle Musiikkitaloon, voit katsella ja kuunnella konsertin netissä.
Esim. lapsiystävällinen Olipa kerran Pekka ja susi

"Orkesteriin tutustuminen ei ole koskaan ollut kiehtovampaa kuin Pekan ja Suden tahtiin.Lintu on huilu, kissa on klarinetti, ankka on oboe, käyrätorvet ovat susi – ja Pekka on pulassa! Sergei Prokofjevin musiikkisatu on tuonut orkesterisoittimia tutuksi sukupolvelta toiselle tarinan keinoin."

Lisää Tallenteita

Eläinkuvanuotit

Eläinkuvanuotit

Eläinkuvanuoteilla pääset musiikin maailmaan. Kun opit lukemaan ja kirjoittamaan nuotteja, voit alkaa soittaa omia sävelmiä. Tällä ohjelmalla voit myös kirjoittaa sanoituksesi omiin sävellyksiisi.