Vinkkejä etäopiskeluun

Linda Liukas

Linda Liukas on tehnyt innostavan itseopiskelupaketin luokanopettajille. Rakkauskirjeitä tietokoneelle -materiaalipankin avulla voit opiskella tietojenkäsittelytieteen perusteet helposti.

Materiaalipankissa on 10 videota, kiinnostavia linkkejä sekä oppimispäiväkirja.

Rakkauskirjeitä tietokoneelle -materiaalipankki on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi vain Tuhattaiturin digiopetusaineistoista. Tutustu: https://bit.ly/3c6W4Hn

Teams kirjautumisen ongelma ja mahdollinen ratkaisu

Teams on aiheuttanut kirjautumisongelmia joillekin henkilöille. Yksi mahdollinen ratkaisu on tässä.
1. Klikkaa tietokoneen Aloituspainiketta
2. Valitse Asetukset
3. Valitse avautuvassa ikkunassa Käyttjätilit (Accounts)
4. Valitse avautuvassa ikkunassa Työpaikan tai oppilaitoksen tili
5. Klikkaa hiirellä Työpaikan tai oppilaitoksen tili ja valitse katkaise yhteys (Disconnect)
6. Hyväksy tilin poistaminen.
7. Yhdistä Työpaikan tai oppilaitoksen tili uudestaan ja poistu asetuksista.

Pikkukakkosen väki suosittelee...

UUSI LINKKIKOONTI / Pikkukakkonen

LASTENSUOJELUN KESKUSLIITTO: Huoltajan selviytymisopas koronaviruskaranteeniin ja kotiopetukseen
Lastensuojelun Keskusliiton kotiopettajat ja muut asiantuntijat ovat koonneet parhaat vinkkinsä ja linkkinsä huoltajien selviytymiseksi poikkeusajassa.

KIRJASTOKINO
Kirjastokino on valtakunnallinen suoratoistopalvelu, josta löytyy elokuvia ja tv-sarjoja kirjastojen asiakkaille. Palvelu on saatavilla tällä hetkellä ilmaiseksi kirjastokortilla noin 2 miljoonalle suomalaiselle.

LUKULUMO
Lukulumo on varhaiskasvatukseen suunnattu digitaalinen työkalu, joka tarjoaa laajan valikoiman kuvakirjoja suomeksi ääneen luettuina. Helppokäyttöisen sovelluksen avulla voit kuunnella suurta osaa kirjoista myös kymmenillä eri kielillä. Lukulumo on nyt avoinna kaikille käyttäjille.

MARTAT: Aikaa olla kotona
Aikaa olla kotona -sivustolla on Marttojen vinkkejä koko perheelle ruokaan, käsitöihin ja muuhun ajanvietteeseen liittyen.

MARTAT: Pikkukokki
Pikkukokki-sivusto on Marttojen tekemä sivusto, jolta löytyy reseptejä, siivousvinkkejä, askarteluohjeita, leikkejä ja vaikka mitä.

MLL: Leikkipankki
Mannerheimin lastensuojeluliitto tarjoaa Leikkipankissa leikkejä ja vinkkejä hauskaan yhdessäoloon kaikenikäisille.

KIERRÄTYSKESKUS: Askarteluopas
Kierrätyskeskuksen askarteluideoita.

HOITOPAIKKA.NET: Askarteluvinkit
Perhepäivähoitajien nettiyhteisön askarteluvinkit koko vuodelle.

TAIDEKOTI: vesivärimaalaus
15 helppoa vinkkiä vesivärimaalaukseen.

LORUILLEN, LIIKKUEN, LAULAEN
Materiaalipaketti kehtolauluista ja pienen lapsen kanssa leikittävistä leikeistä.

LIIKUNTAA KOTONA
Sydänliiton Neuvokas perhe -sivuston vinkkejä koko perheen kotona liikkumiseen.

LIIKUNTALEIKKEJÄ
Näkövammaisten liiton vinkkejä sisällä liikkumiseen päiväkoti-ikäisille.

LIIKKUVA VARHAISKASVATUS: 60 lasten omaa leikkiä
LIIKKUVA VARHAISKASVATUS: 100 pientä askelta

RENTOUTTAVAT SATUHIERONNAT
Vinkit ja materiaalit rentouttaviin satuhierontoihin.

TURVAPUPU
Liikenneturvan nettisivut mm. turvallisesta liikkumisesta liikenteessä ja liikennemerkeistä.

KUNNARI-lukudiplomi
Vinkkejä ja tehtäviä kirjojen lukijoille.

HISTORIAN JÄNNÄT NAISET
Toimittaja Maria Pettersson kirjoittaa alakouluikäisille sopivia tarinoita historian jännistä naisista, joita koululainen voi lukea itse tai yhdessä aikuisen kanssa. Tarinan lopussa on muutama kysymys, jota koululainen voi pohtia yhdessä vanhemman kanssa.

NIILO MÄKI INSTITUUTTI: Ekapeli
Ekapeli on tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava oppimispeli, joka harjoittaa lukutaidon perusteita. Pelit on kehitetty Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin työryhmän toimesta.

SANOMA-PRO: Arttu-sovellus
Arttu-sovelluksella voi katsoa painettuun kirjaan liittyvät videosisällöt ja äänitteet uudella tavalla: suoraan omalla puhelimellasi ilman kirjautumista.

SANOMA-PRO: Digitaaliset harjoitustehtävät
Digitaalisia harjoitustehtäviä koululaisille.

MOKA MERA
Moka Mera Linguan avulla leikki- ja esikouluikäiset voivat opetella uusia kieliä hauskalla ja helpolla tavalla.

SUKUPUOLEN MONINAISUUDEN OSAAMISKESKUS: Satuja
Satuja lapsille sukupuolen moninaisuudesta

PAPUNET
Pelejä eri tavoin kommunikoiville lapsille.

SUOMEN MIELENTERVEYS RY: Pelejä ja tehtäviä
Mielen hyvinvointiin ja tunteisiin liittyviä pelejä ja tehtäviä.

MEDIA-AVAIN
Media-avain antaa ennakkotietoa elokuvista ja eväitä elämysten purkamiseen. Asiantuntijaraati esikatselee uudet lasten- ja nuortenelokuvat arvioiden niiden myönteisiä viestejä ja soveltuvuutta eri-ikäisille katsojille. Löydä Media-avaimen avulla sopivat elokuvat omalle perheelle.

KOULUKINO
Koulukino on valtakunnallinen elokuvakasvatusyhdistys, joka kannustaa kouluja elokuvan pariin ja tarjoaa opettajille elokuvakasvatuksen välineitä. Koulukinon tavoitteena on tuoda koululaiset elokuvateatterielämyksen äärelle ja saada opettajat käsittelemään nähtyä jälkikäteen yhdessä oppilaiden kanssa.

ELOKUVAPOLKU
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin verkkopalvelu on suunniteltu elokuvakasvatuksen tueksi, ja se tarjoaa elokuvanäytteitä ja -materiaaleja opetuskäyttöön maksutta. Elokuvapolkua voi käyttää niin taide- ja kulttuurikasvatuksen kuin mediakasvatuksenkin välineenä.

Oulun yliopiston LUMA-keskus
Peli- ja pulmatehtäväpaketti, josta löytyy tekemistä kaikille esikoulusta lukioon. Matemaattista ajattelukykyä kehittävien pelien lisäksi mukana on myös muutama ympäristöopin, biologian, maantiedon ja fysiikan opetukseen liittyvä peli. Useat pelit ja pulmatehtävät ovat luokkatasosta huolimatta soveltuvia kaikenikäisille.

HEUREKAN TIEDE-ELÄMYKSIÄ KOTIIN
Heureka on koostanut sivuilleen videoita ja tehtäviä kotioloihin.

LASTEN LUOMUS
Luomuksen ja Luonto-Liiton yhteisiltä sivuilta löytyy erilaisia tehtäviä, kuvastoja ja taustatietoja kasveista, eläimistä ja luonnon ilmiöistä.

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO: Koulumetsät
Koulumetsä on koulua tai päiväkotia lähellä oleva pysyvä metsäluontokohde, joka sopii lasten ja nuorten opetuksen, kasvatuksen ja virkistyksen tarpeisiin.

PARTIO ETÄNÄ
Partion vinkkipaketissa on koottu jokaiselle lähikontaktittomalle viikolle aktiviteetteja, joita voi hyvin toteuttaa missä ja milloin vain.

LUONTO-LIITTO: Kevätseuranta
Luonto-liiton kevätseurantakortti esi- ja alkuopetusikäisille lapsille.

FINNA.FI
Finna.fi -sivulla on Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot sekä valmiita aineistopaketteja ja tehtäväideoita kaikkien saatavilla.

MUSEOIDEN VIRTUAALIKIERROKSET
Suomalaisia museoita virtuaaliopastuksessa.

ATENEUMIN VIRTUAALIKIERROS
Virtuaalikierros Ateneumin kokoelmanäyttelyyn.

12 VIRTUAL MUSEUMS
12 museota maailmalla, joihin voi tutustua virtuaalisesti.

KULTTUURIN VUOSIKELLO
Iso tietopankki materiaaleineen ja tehtävineen kulttuurista ja elävästä perinnöstä (koululaisille).

LASTENKULTTUURIKESKUS LOUHIMO
Opetusmateriaalia soitto- ja musiikinteoriaan. Videot käsittelevät musiikin teoriaa, soitinopetusta ja bändissä soittamista.

VIIHDEVINTIÖT
Vinkkejä opettavaisiin, turvallisiin ja hauskoihin peleihin perheen pienimmille.

Etäopetuksen laatusuositukset


Etäopetuksen laatusuositukset

Laatusuositusten tausta-ajatus on selkiyttää eri tahojen vastuuta etäopetuksen järjestämisessä ja avata erityisesti oppilaan, huoltajan ja opettajan oikeuksia. Kun roolit on jaettu oikein, kenenkään ei tarvitse yksin pystyä kaikkeen ja jokaiselle jää mahdollisuus pitää omasta jaksamisestaan huolta.

Suositusten ei missään nimessä ole tarkoitus tuottaa lisäpaineita, vaan kiinnittää huomio olennaiseen ja auttaa jaksamaan.

Ohjeita opettajalle

SUUNNITTELU ja VERKKOTYÖKALUT

Opettajan on opetuksen suunnittelun aluksi valittava, miten kokonaisuus toteutetaan. Opettajalle voi olla vaikeaa hahmottaa, mitä oikeastaan tarvitaan hyvään virtuaaliseen opetukseen ja opiskeluun.

Tarvitaan verkkosovellus, joka auttaa koko työskentelyn organisoinnissa. Sen kautta jaetaan kaikki yleiset tiedot opetuksesta (aikataulut ja ohjeet) sekä pääsy opetusmateriaaleihin, muihin digisovelluksiin, opiskelijoiden palautuksiin ja tuotoksiin sekä arviointiohjeisiin ja -palautteisiin. Verkkosovellus on “kotipesä”, johon osallistujat ohjataan ensimmäiseksi. Organisointiin voidaan käyttää suljettua verkko-oppimisympäristöä (esim. Moodle) tai jotakin pilvipalvelujen verkkosovellusta (esim. Teams, OneNote, Google Classroom). O365-työkalu toimii hyvin.

Opetuksessa kannattaa käyttää monenlaisia digisovelluksia erilaisiin käytännöllisiin tai pedagogisiin tarkoituksiin. Verkosta löytyy lukuisia kokonaan tai osittain ilmaisia pilvipalveluja, joita on helppo linkittää kotipesänä toimivaan verkkoympäristöön tai etäkokoukseen. Jos omassa oppilaitoksessa on jo käytössä jokin perussovellus, kannattaa luonnollisesti käyttää sitä, mutta sen mahdollisuuksia voi täydentää muilla digisovelluksilla. Esimerkiksi WhatsApp toimii nopeana viestintäkanavana ryhmän kesken, ja sillä voi myös näppärästi lähettää pikavastauksia tehtäviin. Olethan tarkastanut koulusi rehtorin kanssa yhteiset pelisäännöt koskien sovelluksen käyttöä (13-vuoden ikäraja…)?

Wilma toimii hyvin tiedottamisessa mutta itse opetuksen toteuttamisessa se on kankea työkalu.

SÄILYTÄ KONTAKTI OPPILAISIIN

Ei ole tarkoitus, että oppilaalle tulee tunne, että hän opiskelee yksin. Opettajan ohjausta tarvitaan. Opettaja työskentelee pääsääntöisesti oman työjärjestyksensä mukaisesti. Hänen ei tarvitse olla tavoitettavissa koko ajan. Aikatauluttamalla etäopetustapaamiset opettaja ylläpitää oppimisen rytmiä. Sovi aikataulut etukäteen ja valvo niiden noudattamista.

  • Kerro selkeästi koska ja miten olet oppilaaseen yhteydessä
  • Kerro selkeästi koska ja miten oppilas puolestaan voi ottaa yhteyttä sinuun.

Kun tunti tai opetettava kokonaisuus alkaa opiskelijoille ennustamattomasti, odotus luo positiivista ilmapiiriä ja lisää vireystilaa. Lämmittelynumeroita voivat olla esimerkiksi arvoitukset, päivän aiheeseen liittyvät kuvat tai uutisotsikot, runonpätkät, vitsit, sananparret, hauskat lorut

Käytä vaihdelleen vaativampia ja helpompia osioita. Älä unohda eri työmuotoja etäopetuksenkaan aikana.

Tehtävät annetaan päiväkohtaisesti. Opettaja on joka päivä (silloin kun hänellä on opetusta) yhteydessä oppilaisiin esim. Wilman kautta.

LÄHETÄ INFOA MYÖS HUOLTAJILLE

Saatat saada palautetta huoltajilta postin määrästä. On kuitenkin tärkeää, että myös huoltaja saa tietoa opetuksen järjestämisestä ja työtehtävistä poikkeusjärjestelyjen aikana. Wilma on kanava huoltajien ja opettajan väliseen yhteydenpitoon. Oppimisen haasteiden seuraaminen edellyttää Wilman seuraamista päivittäin. Poikkeustilanne kuormittaa kaikkia. Muista kohtuullisuus tehtäviä antaessasi.

ÄLÄ JÄNNITÄ. PÄRJÄÄT KYLLÄ.

 

Lähteet:

  • Virtuaalitunnin rytmittäminen, Lena Hildebrandt 2019
  • Minkälaisia digitaalisia perustyökaluja opettaja tarvitsee virtuaalisen luokkaopetuksen organisoinnissa?, Minna Lakkala ja Saria Hopeakoski 2019
  • Jukka Oksala, Tutorhousen palvelujohtaja

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä