Matematiikka

Matematiikan taikaa

YLE AREENA: Matematiikan taikaa

Matemaattisia laskelmia ja käytännön kokeita. Sabine Louvet tekee yhdeksänosaisessa sarjassa matemaattisia laskelmia ja käytännön kokeita havainnollistaakseen matematiikan peruskäsitteitä.

Jakson pituus 13 min.

1. Ympyrän kehä
2. Todennäköisyys
3. Tilavuus
4. Nopeus
5, Mittakaava
6. Yhtälö
7. Pythaforaan lause
8. Murtoluvut
9. Ongelmanratkaisu



Pidä hauskaa ja harjoittele matematiikkaa apinoiden kanssa

10 monkeys

"10monkeys sovellus on hyvä ja monipuolinen. Harjoitukset lähtevät ihan lukumäärän tunnistamisesta ja vaikeutuvat pikkuhiljaa. Itse voi myös valita laskutyypin. Tämä sovellus on nyt maksuton, yleensä maksullinen. Ope tekee itselle tunnukset, jonka jälkeen voi luoda oppilailleen omat. Oppilaiden edistymistä tehtävissä pystyy seuraamaan."

LÄHDE: Maria Mantsinen

Mitataan kotona

Anniina-opettaja

Jatketaan lukualueen laajentamista mittaamalla. Lapsi mittaa omilla jaloillaan etäisyyksiä kotona. (Varga-Nemenyi-menetelmä)

Kauppapeli

Papumarket

Harjoittele kaupassakäymistä. Vaikeustason voi valita.
Harjoittele maksamista. Vaikeustason voi valita.

Kertotaulutesti / automatisoituminen

Kertotaulut

Lukujen sujuvasta kertomisesta on hyötyä läpi elämän arjen laskutoimituksissa. Tämä pistokoe paljastaa, kaipaavatko taitosi treenausta vai oletko jo mestarikertoja! Pisteitä ropisee oikeiden vastauksien lisäksi ripeydestä. Haasta kaverisi kisaan!

Muotoja ja kappaleita

Ohkolan koulu

Nelikulmiot ja kolmiot, Suunnikas, säännöllinen monikulmio, pallo, ympyrään liittyviä käsitteitä, pinta-ala ja sen laskeminen, tilavuus

Geometriametsästystä kameralla

Ota kännykällä kameralla kuvia kodista löytyvistä muodoista

A) ympyrä 
B) suorakulmio
C) neliö
D) kolmikulmio

Yritä löytää mahdollisimman monta erikokoista muotoa eri esineistä (esim. ympyrä= ruuvinkanta, ovi=suorakulmio jne).
Mittaa viivottimella tai mittanauhalla ainakin kolme (3) löytämääsi suorakulmiota ja laske paperille niiden piiri.

LÄHDE: Maria-Riitta Paaso

Sudoku

PAPUNET: sudoku

Logiikkapeli, jossa tehtävänä on sijoittaa numerot ruudukkoon niin, että sama numero esiintyy jokaisella rivillä, jokaisessa sarakkeessa sekä jokaisemma pienemmässä ruudukossa vain kerran.

Sudoku on japania ja tarkoittaa yksinäistä numeroa.

Vektor

COGNITION MATTERS: Vektor

Vektor-harjoitusohjelma on tarkoitettu lapsille matematiikan perusteiden oppimiseen. Se sisältää myös harjoittelua niissä kognitiivisissa taidoissa, jotka ovat tärkeitä matematiikan oppimiselle. Vektor on suunniteltu tieteellisen tutkimuksen pohjalta, millainen harjoittelu on tehokasta varhaisessa matematiikan oppimisessa. Pelin ovat kehittäneet alan johtavat tutkijat yhteistyössä kokeneiden pelinkehittäjien kanssa. Vektor on 6–8 -vuotiaille lapsille suunniteltu leikkimielinen ja kiehtova tablet-käyttöinen opetusohjelma, mutta se sopii myös vanhemmille lapsille, joilla on vaikeuksia matematiikan oppimisessa.

Pelin käyttö ei edellytä luku- eikä kielitaitoa ja siksi se solveltuu kaikille. 

Matematiikkavideoita isommille oppilaille

Yommat

Valtava määrä opetusvideoita.

Prosentit, erinimisten murtolukujen yhteenlasku, murtoluvun kertominen murtoluvulla, desimaaliluvun jakamien desimaalilla, pyöristäminen, lausekkeen tekeminen, vieruskulmat ja ristikulmat, potenssilaskut, keskiarvo, tyyppiarvo ja vaihteluväli...

Opi matematiikkaa: Yläkoulun matematiikan digitaalinen oppimateriaali.

PÄÄSY KAIKKIIN MATERIAALEIHIN ON LOPPUKEVÄÄN KAIKKIEN KÄYTÖSSÄ, ILMAISEKSI.

Sivustolla on oppimisvideoita, joiden avulla oppilas voi tehdä monipuolisia tehtäviä vihkoonsa. Lopuksi hän voi testata osaamistaan Testaa taitosi -osioiden avulla. 

🚑 Poikkeuksellisen koronavirusepidemian vuoksi Opi matematiikkaa -oppimateriaali on kaikkien suomalaisten koulujen käytössä ilmaiseksi kevätlukukauden loppuun saakka!

👩‍🏫 Näin on tarkoitus helpottaa matematiikan opettajien työtä ja samalla mahdollistaa se, että yläkoulujen oppilaat saavat matematiikan opetusta myös kotona ollessaan.

🎥 Opi matematiikkaa -sivustolla on koko yläkoulun matematiikan sisällöt opetettuna lyhyillä videoilla. Lisäksi sivustolla on runsaasti monipuolisia vihkoon laskettavia tehtäviä, joten oppilaille löytyy tekemistä, vaikka kirjat olisivat koululla.

✏️ Saat rekisteröitymiskoodin koulullenne laittamalla viestiä oheisella lomakkeella: https://opimatematiikkaa.com/ota-yhteytta/

🏫 Laita viestiin koulunne nimi ja tieto siitä, kuinka monelle henkilölle (oppilas tai opettaja) haluatte tunnukset.