9. Yhdysvallat on talousmahti

Amerikan Yhdysvallat

Osavaltiot_muokattu.pngAmerikan Yhdysvallat, United States of America, USA, Yhdysvallat, Amerikka eli rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta käytetään mitä nimeä tahansa, niin aina puhutaan sotilaallisesta, taloudellisesta ja poliittisesta suurvallasta. USA on pinta-alaltaan  (9.8 miljoonaa neliökilometriä) ja asukasluvultaan (307 miljoonaa asukasta) maailman kolmanneksi suurin. 

Yhdysvallat on liittotasavalta, joka on jaettu osavaltioihin. Sen tähtilipussa (Stars and stripes) on tänä päivänä 50 tähteä ja yhteensä kolmetoista raitaa, joista seitsemän on punaista ja kuusi valkoista. Tähdet symboloivat nykyisten osavaltioiden määrää ja raidat puolestaan alkuperäisten siirtokuntien tai osavaltioiden lukumäärää. Lippua on historian saatossa muokattu yhteensä 26 kertaa uusien osavaltioiden liitosten yhteydessä ja nykyinen lippu on otettu käyttöön vuonna 1960.

Oheisessa osavaltiokartassa osavaltioiden nimet ovat lyhenteinä. Voit selvittää osavaltioiden nimet esimerkiksi Wikipediasta.

Osavaltioilla on itsenäinen hallinto, joka on keskittynyt niiden pääkaupunkeihin. Osavaltioiden lait voivat erota hyvinkin paljon toisistaan. Olet ehkä jossakin elokuvassa nähnyt, miten paperipussista juodaan jotakin. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi New Yorkissa alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla on kiellettyä, siksi pullo pitää peittää. Osavaltioilla on oma lippu, laulu, lempinimi, kukka ja rekisterikilvet. Tämän kaltaisen itsenäisyyden perustana on ajatus, että jokainen on oman onnensa seppä ja hänellä on oikeus päättää omista asioistaan. Osavaltioiden johdossa ovat vaaleilla valitut kuvernöörit.
maantiede_usa_valkoinen_talo_shutterstock_71433202_peda.jpg
Washington D.C. on Yhdysvaltojen pääkaupunki. Se ei kuulu mihinkään osavaltioon vaan sillä on oma rajoitettu itsehallinto. Kaupungissa sijaitsee USA:n presidentin virka-asunto Valkoinen Talo (White House), joka on tuttu useista elokuvista ja uutiskuvistakin. Presidentin vaaleja edeltävät kampanjat ovat Suomen mittapuun mukaan värikkäitä tapahtumia. Yhdysvaltojen  presidenttiä pidetään yhtenä maailman vaikutusvaltaisimmista sekä tunnetuimmista henkilöistä.

Suuresta pinta-alasta johtuvat runsaat luonnonvarat sekä kaikkialta maailmasta saapunut ammattitaitoinen työvoima ovat toimineet perustana Yhdysvaltojen talouden kasvulle. Raaka-aineet ja energiavarat mahdollistivat teollisuuden kehittymisen ja erilaiset ilmasto-olosuhteet puolestaan vaikuttivat metsäteollisuuteen, maatalouteen ja matkailuun. Poliittinen valta perustuu osittain talouteen ja siihen, että Yhdysvallat on jäsenenä monissa kansainvälisissä järjestöissä, kuten Yhdistyneissä Kansakunnissa ja Pohjois-Atlantin puolustusliitossa Natossa.

Siirtolaisuus on voimavara

ge7_ge7_usa_siirtolaisuus_shutterstock_1307878_peda.jpgKun siirtolaiset saapuivat Euroopasta mantereelle, asuttivat he ensimmäiseksi Yhdysvaltain itärannikon. Kun väestön määrä alueella kasvoi vuosien kuluessa, monet käänsivät katseensa Appalakkien taakse Suurille Tasangoille. "Go west, young man" eli "mene länteen, nuori mies" oli 1800-luvun puolivälin iskulause, jolla houkuteltiin uudisasukkaita asuttamaan metsäalueita ja preeriaa. Näihin aikoihin sijoittuu myös ns. Oklahoman kilpajuoksu 22.4.1889 klo 12, jolloin tuhannet uudisasukkaat ryntäsivät Indian Territory -alueelle, koska Yhdysvaltain hallitus halusi jakaa intiaanien maat kaikille viljeltäviksi.

Suurin osa tuon ajan uudisasukkaista oli maanviljelijöitä ja karjanomistajia. Myöhemmin maahan alkoi muuttaa myös korkeasti koulutettua ja ammattitaitoista työvoimaa. Näiden uusien osaajien vaikutus Yhdysvaltain taloudelliseen vaurastumiseen ja kehittymiseen on ollut suuri.

1900-luvun puolivälissä siirtolaisia alkoi saapua myös Aasiasta, kuten Japanista ja Kiinasta, ja myöhemmin Latinalaisesta Amerikasta, varsinkin Meksikosta. Vaikka siirtolaisuutta on pitkään pidetty suurena voimavarana, niin suurista muuttomääristä johtuen on ryhdytty asettamaan kiintiöitä eri valtioista saapuville asukkaille. Etusijalla nykyisin ovat Aasian ja Latinalaisen Amerikan maat ja lisäksi vuosittain järjestetään arpajaiset, joissa on mahdollisuus voittaa ns. Green Card, jonka avulla voi muuttaa Yhdysvaltoihin ja hankkia laillisesti työpaikan.
maantiede_usa_obama_editorial_use_only_shutterstock_103839932_peda.jpg
Kun eri puolilta maailmaa tulleiden siirtolaisten lisäksi otetaan huomioon myös Afrikasta tuodut orjat, joita mantereelle tuotiin jo 1600-luvulla, huomataan, että Yhdysvalloissa on tapahtunut ainutlaatuinen kansojen ja kulttuurien sekoittuminen. Yhdysvalloissa monet kielet, kansat ja kulttuurit ovat sekoittuneet vuosisatojen ajan. Silti on havaittavissa, että eri alkuperää olevien ihmisryhmien osuus vaihtelee maan eri osissa. Eteläisten osavaltioiden muodostamalla Aurinkovyöhykkeellä afroamerikkalaisten ja latinojen osuus on suuri.  Länsirannikolla puolestaan aasialaista alkuperää olevien asukkaita on enemmän kuin muualla Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain väestöä on usein verrattu monista raaka-aineista valmistettuun salaattiin, jossa ainekset sekoittuvat mutta eivät kuitenkaan sulaudu toisiinsa. Kaikki pitävät eroistaan huolimatta itseään amerikkalaisina, korostavat amerikkalaisia perusarvoja ja puolustavat maansa vaurautta ja erinomaisuutta.

Länsirannikko

ge_7_golden_gate_usa_shutterstock_124502575_peda.jpgVäkiluvultaan suurin osavaltio Kalifornia ja sen pääkaupunki Sacramento sijaitsevat Yhdysvaltain lounaisosassa. Suurimmat kaupungit San Francisco, San Jose, San Diego ja Los Angeles muodostavat megalopolin eli miljoonakaupunkien jättimäisen yhteensulautuman, SanSanin.
ge7_ge7_usa_hollywood_shutterstock_85556125_peda.jpg
Kuuluisin kaupungeista on Yhdysvaltojen toiseksi suurin kaupunki Los Angeles, joka  sijaitsee aivan San Andreaksen siirroksen lähellä. Siirros on erittäin maanjäristysherkkää aluetta ja viimeksi vuonna 2004 Los Angelesissa oli voimakas järistys, joka aiheutti miljardiluokan vahingot. San Franciscossa samainen San Andreaksen siirros aiheutti tuhoisan järistyksen vuonna 1906,  jonka seurauksena kaupunki tuhoutui lähes kokonaan ja neljännesmiljoona ihmistä jäi kodittomiksi.

Los Angelesin tunnetuin kaupunginosa, Hollywood, on kuuluisa filmiteollisuudestaan ja sen vuosittaisesta Oscar-gaalasta, jossa palkitaan elokuvantekijöitä ja näyttelijöitä. Elokuvateollisuus keskitettiin tänne 1900-luvun alussa, koska siihen aikaan välttämättömiin ulkokuvauksiin oli riittävästi aurinkoisia päiviä vuodessa. Näiltä ajoilta on säilynyt myös kiinalainen teatteri, jonka ohi kulkevan Hollywood Boulewardin Walk of Famella voit löytää filmialan entisten ja nykyisten tähtien nimet ikuistettuna betoniin.

Vaikka Kalifornian välimerenilmasto onkin erittäin suotuisa hedelmien, kuten viinirypäleiden, sitrushedelmien sekä pähkinöiden ja tomaattien, kasvattamiseen, niin vedestä on kuitenkin jatkuva pula. Sitä joudutaan nostamaan Coloradojoesta viljelmien kasteluun ja talousvedeksi ja kuivina kausina vesi joessa käy todella vähiin. Tällöin veden käyttöä joudutaan rajoittamaan eivätkä asukkaat saa esimerkiksi pestä autojaan kotipihallaan eivätkä vaihtaa uima-altaisiinsa vettä.

Itärannikko

ge7_ge7_usa_vapauden_patsas_shutterstock_139859941_peda.jpgYhdysvaltain koillisrannikolla sijaitsee toinen megalopoli, BosWash, joka ulottuu pitkin rannikkoa 600 kilometrin mittaisena ja sen alueella elää yli 40 miljoonaa ihmistä. Ketju ulottuu pohjoisen Bostonista eteläiseen Washingtoniin. Mahtavin alueen suurkaupungeista on New York, joka sijaitsee Atlantin rannalla Hudsonjoen suulla. Se on yksi maailman suurimpia satamakaupunkeja ja siirtolaisuuden huippuaikoina se oli matkustajaliikenteen vilkkain satama. Miljoonat siirtolaiset ovat jopa viikkokausia kestäneen merimatkan jälkeen nähneet unohtumattoman näyn, kun Ranskan kansan lahja, 93 metriä korkea Vapaudenpatsas, on siintänyt horisontissa.

New York on asukasluvultaan USA:n suurin kaupunki ja sitä pidetään yhtenä maailmankaupungeista Tokion, Pariisin ja Lontoon ohella. Sen sydän on Manhattan, jonka hollantilainen uudisasukas osti vuonna 1626 intiaaneilta 24 dollarin arvoisilla tavaroilla. He rakensivat alueelle pienen puutalokylän, jonka ympärille nykyinen New York on kasvanut. Liikkuminen on helppoa ruutukaavan mukaisessa kaupungissa. Etelä-pohjoissuuntaiset kadut ovat nimeltään street ja itä-länsisuuntaiset avenue. Ainoa katu, joka ei tätä kaavaa noudata, on viihdekatu Broadway.

Manhattanin keskelle perustettiin kenties maailman tunnetuin puistoalue, Keskuspuisto eli Central Park. Se on suorakaiteen muotoinen, 3.4 neliökilometrin laajuinen puisto, joka käsittää useita pieniä lampia ja viheralueita. Puisto on avattu vuonna 1859, arkipäivisin autoliikenne on sallittua mutta viikonloppuisin ajotiet suljetaan. Puistossa sijaitsee yksi New Yorkin tunnetuimmista nähtävyyksistä, John Lennonin muistoksi nimetty puutarha Strawberry Fields, joka sisältää kasvin maailman jokaisesta maasta.
ge_7_new_york_usa_shutterstock_71866354_peda.jpg
New Yorkiin, kuten muihinkin suurkaupunkeihin, on syntynyt eri kansallisuuksien kaupunginosia, kun siirtolaiset ovat hakeutuneet asumaan maanmiestensä pariin. Tällaisia ovat kiinalaisten Chinatown, italialaisten Little Italy ja mustien Harlem.  Tyypillisiä miljoonakaupungin ongelmia ovat liikaväestöstä johtuvat liikenneruuhkat ja rikollisuus.

Kaikesta huolimatta New York on yksi maailman mielenkiintoisimpia kaupunkeja, jossa vierailee vuosittain miljoonia turisteja tutustumassa sen nähtävyyksiin, teattereihin, konsertteihin ja taidenäyttelyihin. 

"In God we trust"

Yhdysvaltain taloudellinen, poliittinen ja sotilaallinen merkitys on suurempi kuin millään muulla valtiolla maailmassa. Kun New Yorkin pörssi aukeaa, kaikki kääntävät katseensa sinne ja yrittävät ennustaa, mitä tänään kannattaa ostaa tai myydä. Asuntolainamarkkinoiden romahtaminen USA:ssa 2008 johti maailmanlaajuiseen taantumaan, josta ei vieläkään maailman talouselämä ole täysin toipunut.

Yhdysvallat on toiminnan rahoittajana monessa kansainvälisessä järjestössä. Esimerkiksi YK:ssa sillä on veto-oikeus, jolla se voi estää päätösten voimaantulon. Kansainvälisissä konflikteissa se voi lähettää joukkojaan avuksi tai toimia neuvotteluissa sovittelijana.
ge7_usa_god_shutterstock_124635814_peda.jpg
Suomea on joskus sanottu Euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi. Amerikkalainen kulttuuri näkyy meillä muotivaatteissa, sarjakuvissa, elokuvissa, televisiosarjoissa ja musiikissa. Ystävänpäivää on vietetty meillä jo jonkin aikaa, samoin kuin Halloweenia. Kenties seuraavaksi meille rantautuu Kiitospäivän juhla. Amerikkalaisin juhliin liitty vahva uskonnollisuus, se on myös vahvasti esillä politiikassa ja tieteessä. Yksi maan motoista onkin "in God we trust" ja presidentti päättää usein puheensa lauseeseen:"God bless America".

Yhdysvalloissa on mahdollisuus menestyä. Huono-osaisimpien kohtalona voi olla työttömyys ja perusterveydenhuollosta vaille jääminen. Minimipalkat ovat alhaisia, joten monet tekevät kahta työtä, jos saavat siihen tilaisuuden. Muuttaisitko sinä mielelläsi Yhdysvaltoihin?

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä