Mainonnan vaikutus kuluttamiseen

Mainonta ja omat mieltymykset ohjaavat kuluttajaa

Mainonnan tavoitteena on vaikuttaa ostopäätökseen. Mainonnalla halutaan vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja käyttäytymiseen luomalla mielikuvia. Mainos voi olla koskettava, kantaaottava, pelottava, hauska, viihteellinen tai jopa raivostuttava tai ärsyttävä. Mainoksia sijoitellaan televisio- ja radio-ohjelmiin, elokuviin, lastenohjelmiin, erilaisiin tapahtumiin, vaatteisiin, lehtiin, sarjakuviin, peleihin, musiikkiohjelmiin, kännyköihin ja internetiin. 

Kuluttajansuojalaki asettaa mainonnalle tietyt ehdot. Mainos ei saa luvata jotain, mikä ei pidä paikkaansa. Se ei saa johtaa kuluttajaa harhaan. Vastuu on kuitenkin aina kuluttajalla itsellään ja mainoksiin kannattaa suhtautua kriittisesti. 
 
Mainonnan avulla jaetaan tietoa uusita tuotteista.  Mainonta ei ole ainoastaan kaupallisten yritysten markkinointikanava, vaan sitä käytetään myös hyödyllisten yhteisöjen markkinoinnissa ja tiedottamisessa. Esimerkiksi Punainen Risti ja monet hyväntekeväisyyskampanjat pyrkivät hankkimaan varoja mainonnan avulla.

Harkitseva kuluttaja

Ota selvää tuotteesta ennen ostopäätöksen tekemistä. Markkinoilla on valittavana mitä erilaisimpia tuotteita ja palveluita. Tuotteiden ja palveluiden vertaileminen ja ostaminen vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Ostopäätöksen helpottamiseksi voit kysyä neuvoa kaupasta tai hakea tietoa internetistä. Vastuu ostopäätöksestä on kuitenkin aina kuluttajalla. 


Ostamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa tarpeet, asenteet, motiivit, elämäntyyli sekä sosiaaliset tekijät. Näiden lisäksi hetken tunnetila vaikuttaa merkittävästi ostopäätökseen sekä sitoutuneisuus ja tottuminen tiettyihin tuotteisiin tai palveluihin ja hinta.