Kata kauniisti

Huomioi muut ruokailijat

Kaunis kattaus ja hyvät ruokailutavat tekevät ruokailutilanteesta nautinnollisen kaikille.

Ruokailutavat muuttuvat ja sekoittuvat muiden kulttuurien tapoihin. On kuitenkin hyödyllistä osata yleisimmät ”hyvän käytöksen” tavat. Länsimaisessa kulttuurissa pöytään istuudutaan ja pöydästä noustaan yhtä aikaa, ruokia tarjoillaan toiselle, ei kurkotella pöydän ylitse. Syödään haarukalla ja veitsellä.  Mäiskyttäminen ja ruoka suussa puhuminen eivät kuulu hyviin tapoihin.

On kohteliasta kokkia kohtaan maistaa kaikkia ruokia vaikka ei niistä pitäisikään. Poistuessa pöydästä, kiitetään ruoasta ja seurasta.

Hyviä ruokailutapoja

Pieni muistilista hyviin tapoihin

  • On huomaavaista ottaa päähine pois päästä ruokaillessa, vaikka se kuuluisi asusteeseen.
  • Aseta lautasliina syliin ennen ruokailua.
  • Toivota hyvää ruokahalua.
  • Keskustele pöytänaapurisi kanssa ruokailun aikana.
  • Pidä kyynärpäät alhaalla, ne eivät kuulu pöydälle.
  • Ota ruokaa lautaselle sen verran kuin jaksat syödä.
  • Kylmä ruoka aloitetaan yhtä aikaa, lämpimän ruoan saa aloittaa kun vieressä istuva on saanut ruoan.
  • Pyydä kauniisti toisia ojentamaan ruokia, joihin et itse ylety.
  • Syö haarukalla, leikkaa veitsellä. Veitsen paikka ei ole suussa.
  • Ruokailun loputtua aseta haarukka ja veitsi vierekkäin lautaselle” kello puoli viiden” asentoon.
  • Pyyhi suusi lautasliinaan ruokailun jälkeen ja taittele lautasliina lautasen viereen.
  • Nouse yhdessä muiden kanssa pöydästä, laita tuoli paikoilleen ja kiitä ruoasta ja hyvästä seurasta.

Kaunis kattaus

Kattaus kuuluu aina ruokailuhetkeen.

Kauniisti katettu pöytä kutsuu ruokailijat tervetulleiksi ruokapöytään. Kattamisella arkiateriastakin luodaan juhla-ateria pienillä asioilla, kuten kauniisti taitelluilla lautasliinoilla ja siistillä, puhtaalla pöytäliinalla.

Lautasliina
Ruokailtaessa lautasliina laitetaan syliin.  Lautasliinan tehtävänä on suojata vaatteita likaantumiselta ja lopuksi lautasliinaan pyyhitään suu. Lautasliina ei ole nenäliina. 

Tarjoileminen
Tarjoiltaessa on hyvä olla huomaavainen ruokailijoita kohtaan. Arkiaterioilla ruokaa ei välttämättä tarvitse tarjoilla, vaan tarjoiluastiat kiertävät ruokailijalta toiselle. Ruoat voidaan myös annostella valmiiksi lautaselle ennen ruokailua tai ruokailun aikana. Tarjoilun kultainen sääntö on ”Ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta”.

Ruokailijan oikealta puolelta:

Juomien kaataminen.
Pöytään jätettävät tarjoiluastiat. 
Pöytään katettavat ruokailuastiat, esimerkiksi jälkiruoka-astiat.
Ruokailun päätyttyä ensin kerätään tarjoiluastiat, sen jälkeen lautaset ja aterimet.

Ruokailijan vasemmalta puolelta:

Tarjoiltavat ruoat ja jälkiruoka.

Juhlatuulella

Juhlan tunnelma syntyy astioista, väreistä, teemasta, kukista, kynttilöistä ja juhlaväestä.

Juhlissa ei tarvitse välttämättä pöytään levittää valkoista liinaa, vaan liinan kuviointi ja väri voidaan valita juhlan tai juhlittavan henkilön lempivärien mukaan. Astiat voivat olla myös eri paria, kaikkien astioiden ei tarvitse olla valkoisia ja samaan astiastoon kuuluvia. Tarpeen vaatiessa astioita voi lainata juhlia varten astialainaamoista.Kertakäyttöastiat ja liinat sopiva lasten- tai puutarhajuhliin, mutta ekologinen valinta ne eivät ole.

 
Pöytäliina
Pöytäliina valitaan juhlan teeman ja käytettävissä olevien astioiden mukaan. Kattausta suunnitellessa vain mielikuvitus on rajana. Perhejuhlissa voi liinoina hyödyntää mm. lakanoita, pitsejä, verhoja ja erilaisia kankaita. Juhlallisilla illallisilla tai virallisemmissa juhlissa pöytäliinat ovat yleensä kankaisia ja väriltään valkoisia tai hyvin vaaleita sävyjä. Pöytäliinojen tulee aina olla puhtaita ja sileitä. Istumapöydässä liinan olisi hyvä ulottua n. 25 cm pöydän reunojen yli. Noutopöydän liina saa ulottua lattiaan saakka.


Lautasliinat
Lautasliinaksi voidaan valita yksivärinen tai kuviollinen pöytäliinaan sopiva liina. Kauniisti taitellut lautasliinat ovat koriste sinänsä.  Lautasliina asetetaan esimerkiksi lautasen päälle, lautasen vasemmalle puolelle tai leipälautaselle. Kahvipöydässä lautasliina taitetaan usein kahvikupin ja lautasen väliin tai kahvikupin korvaan.



Kukka-asetelmat ja koristeet
Kukka- asetelmat kuuluvat juhlapöytään ja suunnitellaan kattaukseen sopiviksi. Noutopöytään sopivat isot ja runsaat kukka- ja hedelmäasetelmat. Istumapöydän koristeet eivät saa olla liian korkeita, sillä näköyhteyden tulee säilyä vastapäätä istuvaan.   Huolehdi kukkien tilaamisesta hyvissä ajoin ennen juhlia. Erikorkuiset kynttilät ovat kauniita ja juhlavia, mutta muista, että kynttilöitä ei voi jättää ilman valvontaa. Kattauksessa voi käyttää aiheeseen sopivia koriste-esineitä, kiviä ja muita luonnon materiaaleja.


Istumajärjestys eli plaseeraus
Istumajärjestystä suunniteltaessa otetaan huomioon vieraiden määrä, pöydän muoto, sukulaisuus- ja keskinäiset tuttavuussuhteet. Isäntä ja emäntä istuvat yleensä pöydän päissä tai keskellä pöydän vastakkaisilla puolilla. Kunniapaikat pöydässä ovat isännän ja emännän molemmin puolin. Sukujuhlissa suvun vanhimmat ovat kunniapaikoilla. Kummit ovat kunniavieraita ristiäisissä ja häissä. Aviopareja ei sijoiteta vierekkäin, ellei kyse ole kihlajaisista tai häistä. 

Miehet ja naiset pyritään sijoittamaan istumajärjestyksessä vuorotellen. Virallisissa tilaisuuksissa istumajärjestyksen määrää vieraiden arvojärjestys.


Pöytä-, paikka- eli plaseerauskortit
Pöytäkortti kertoo vieraalle paikan. Perhejuhlissa korttiin kirjoitetaan vieraan nimi ja se asetetaan näkyvään paikkaan. Virallisissa juhlissa pöytäkorttiin kirjoitetaan koko nimi ja titteli, josta esim. vierustoveri voi tarkistaa nimen tarvittaessa.



Ruokalistat eli menyykortit
Ruokalista kertoo vieraalle, mitä ruokaa on odotettavissa. Noutopöydässä, pöydän molempiin päihin asetetaan lista ruoista ja juomista sekä tarkempi selvitys raaka-aineista.  Menyykortti suunnitellaan tilaisuuteen sopivaksi. Istumapöydässä menyykortti sijoitetaan lautasen oikealle puolelle tai nojaamaan lasia vasten. Menyykorttiin merkitään tilaisuuden luonne, paikka, päivämäärä sekä ruokalajit tarjoilujärjestyksessä ja lopuksi juomat. Kahvi ja avec voidaan mainita.


Ruokarajoitukset

Juhlia ja muita  ruokatilaisuuksia järjestettäessä on hyvä huomioida, etteivät kaikki vieraat syö kaikkia ruokalajeja. Ruokarajoitukset koskevat allergioita, erityisruokavalioita ja uskontoa tai muuta vakaumusta.  On kuitenkin kohteliasta vieraita kohtaan tarjota myös heille sopivia ruokalajeja.   Merkitse ruoat pienellä kyltillä, ettei ruokailijan tarvitse kysellä, mitä hän voi syödä. Vieraiden on myös kohteliasta ilmoittaa isäntäväelle mahdollisista ruokarajoituksistaan, jotta vältytään vaikeilta tilanteilta.

Istumapöydän kattaminen


Jokaisen vieraan kohdalle tehdään kattaus. Varaa istumapöydässä ruokailijaa kohden n. 60 cm tilaa.  Kattaus suunnitellaan tarjottavien ruokien ja juomien mukaan. Voit käyttää katelautasta ja katelautasen päällä kateliinaa, mutta se ei ole välttämätöntä.


Katelautaset tai ruokalautanen asetetaan parin sormenleveyden tai 2 cm etäisyydelle pöydän reunasta.

Leipälautanen sijoitetaan vasemmalle ja voiveitsi katetaan leipälautasen päälle oikealle suoraan tai viistosti, terä   lautaseen päin. 


Alkuruoka-aterimet ovat pienemmät kuin pääruoka-aterimet. Haarukat katetaan vasemmalle piikit ylöspäin, veitset ja keittolusikka oikealle veitsen terä lautasta kohti.

Ensimmäisenä käytettävät aterimet ovat aina uloimpana. Kalalle voi kattaa kalahaarukat - ja veitset.

Jälkiruokalusikka sijoitetaan lautasen yläpuolelle varsi oikealle. Käytettäessä jälkiruokahaarukka se asetetaan lusikan alapuolelle varsi vasemmalle.

Lasit sijoitetaan oikealta vasemmalle. Vain neljä ensimmäistä lasia katetaan pöytään ja loput tuodaan kunkin ruokalajin yhteydessä. Lasit sijaitsevat kattauksessa käyttöjärjestyksessä joko vaakasuorassa lautasen yläpuolella tai vinosti ylhäältä alas. Uloimpana oikealla on vesilasi.

Aseta lautasliinat ja kukat ym. koristeet paikoilleen.

Ruoat tarjoillaan nauttimisjärjestyksessä eli alkuruoat ennen pääruokia, kylmät ennen lämpimiä, kalaruoat ennen lihaa jne.

Noutopöydän kattaminen

Noutopöytä on hyvä ratkaisu, kun vieraita on paljon. Noutopöytä se sopii niin kahvi- kuin ruokatilaisuuksiin.  Noutopöydästä vieraat ottavat haluamaansa ruokaa itse. Noutopöydän ympärille on syytä varata tilaa liikkumiselle ja mielellään kaksi ottopistettä, jotka nopeuttavat ottamista. Tarvittaessa juomat ja leivät voidaan sijoittaa erilliseen pöytään. Noutopöydän kulkusuunta on myötäpäivään.


Noutopöydän järjestys 


    Ruokapöytä

    Lautaset, lautasliinat, aterimet
    Keitetyt perunat
    Kalat, mädit ja meren elävät
    Kastikkeet kaloille
    Salaatit
    Lihaleikkeleet
    Kastikkeet ja lisäkkeet lihaleikkeleille
    Lämpimät ruuat
    Jälkiruuat

    Leipä- ja juomapöydän järjestys

    Leipälautaset
    Voiveitset
    Lautasliinat
    Leivät
    Levitteet
    Lasit
    Juomat

    Kahvipöydän järjestys 

    Kakkulautaset
    Lautasliinat
    Kahvileivät
    Täytekakku
    Kukat
    Kahvilautaset, kahvi- ja teekupit, kahvilusikat
    Sokeri ja makeutusaine
    Kerma ja maito
    Teepussit