Matematiikka

Matematiikka MYKissä




Matematiikassa
tarjotaan vaihtelevien ja monipuolisten työtapojen avulla välineitä ajattelun kehittämiseen. Opiskelussa opitaan sellaisia tietoja ja taitoja, joita tarvitaan selviytymiseen arkielämän ongelmista ja jatko-opinnoista. Opiskelussa saavutetaan riittävä laskuvarmuus ja opitaan käyttämään laskinta, tietokonetta ja muita teknisiä apuvälineitä. Matematiikan oppiminen saa aikaan myönteistä asennoitumista ja harrastusta matematiikkaa kohtaan..

Matematiikan opiskelua Mäntynummen yhtenäiskoulussa
Luokat 7-9
”Tekemällä oppii” – eli laskemalla oppii laskemaan, ajattelemalla oppii ajattelemaan.
Yritämme saada oppilaille koulussa mahdollisimman paljon matematiikan harjoittelua eli lyhyiden opetustuokioiden jälkeen oppilaat käyttävät mahdollisimman paljon aikaa tunnilla harjoitteluun. Tässä vaiheessa opettaja antaa yksilöllistä apua. Oppilaan velvollisuus on olla myös sillä tavalla aktiivinen, ettei hän piilottele mahdollisia vaikeuksiaan. Matematiikan opiskelu perustuu hyvin vahvasti entisten opittujen “kerrosten” päälle. Jos kerroksissa on heikkoja kohtia, vaikeudet kertautuvat myöhemmin. Oppilaan on syytä tarvittaessa pyytää apua tunnilla ja hakeutua tukiopetukseen, kun sitä tarjotaan. Itse voi sitä myös pyytää.

Opetusta havainnollistetaan erilaisin apuvälinein. Kaikissa luokissamme on käytettävissä ns. älytaulu, jolla voidaan monin tavoin selkeästi havainnollistaa asioita. Yhä enemmän myös kirjankustantajien nopeasti kehittyvä nettimateriaali tukee opetusta ja oppikirjan käyttöä. Lisäksi on erilaisia avaruuskappaleita ja muita konkreettisia opetus- ja oppimisvälineitä. Näiden käyttöpainotus riippuu eri opettajien opetustyyleistä.

7. ja 8. luokilla on käytössä tänä vuonna Pointti-kirja ja 9. luokilla Kuutio –sarja. Kirjoissa on paljon erilaista tehtävämateriaalia – erilaisille oppilaille. Kaikkia laskuja ei ehditä tehdä. Kotitehtäviä annetaan jonkin verran, mutta tarkoitus on, ettei niihin ja niiden tarkistamiseen uhrata liikaa aikaa. Vähätkin tehtävät on kuitenkin tehtävät – ainakin yritystä on vihkoissa oltava.

Kokeet, pienemmät testit, tunnilla työskentely, vihkotyö, opetustuokioihin osallistuminen valppaasti seuraten tai mielellään keskusteluun osallistuen antavat aineistoa tuntityöskentelyn arvioon. Kun haluaa antaa aktiivisen vaikutelman on hyvä tehdä se toistuvasti – silloin opettajan on helppo muistaa se kurssiarviointia tehdessään. Kaikkien kurssien arvosanat vaikuttavat päättöarviointiin. 7. ja 8. luokilla on kolme kurssia, 9. luokalla neljä kurssia. Painotamme 9. luokan kurssiarviointeja päättöarvosanaa annettaessa.