Huoltajat ja oppilaat

Huoltajat ja oppilaat

Virkkalan yläasteella toimi vuosina 1976-1985 kouluneuvosto. Siihen kuului jäseniä Lohjan kunnasta, Siuntiosta ja Karjalohjalta. Lisäksi siinä oli kaksi opettajajäsentä. Koulun johtaja toimi sihteerinä. Mukana oli kaksi oppilaiden valitsemaa edustajaa, tosin ilman äänivaltaa.

Ensimmäiseen kouluneuvostoon kuuluivat Lohjan kunnan puolelta Matti Hallaskari, Lauri Jokinen (varapuheenjohtaja) sekä Mauri Kaarlela. Karjalohjalta oli Martti Lassila (puheenjohtaja) sekä Siuntiosta Jouko Nevanlinna. Opettajajäseninä olivat Kerttu-Liisa Hirvilahti ja Liisa Laakkio.

Oppilaiden edustajat valittiin vaaleilla. Alkuaikoina Karjalohjan toimipisteen vuoksi äänestys tapahtui sekä Virkkalassa että Karjalohjalla. Ensimmäinen vaalipäivä oli 29.9.1976. Virkkalassa oli äänioikeutettuja oppilaita 389 (366 äänesti) ja Karjalohjalla 60 (55 äänesti). Ehdokkaita oli kymmenen, näistä kolme Karjalohjalla. Valituiksi tulivat, kumpikin yli sadalla äänellä, Ari Zukale 9VA Virkkalan keskikoululinjalta ja Jan Forsell VIII Virkkalan kansalaiskoululinjalta. Karjalohjalla Kirsi Ali-Alha sai melkein kaikki äänet, 43 ääntä. Mutta vaikka kaikki Karjalohjan oppilaat olisivat äänestäneet häntä, ei hän olisi tullut valituksi. Sama tapahtui myös seuraavana vuonna, Virkkalasta tulivat valituksi Pekka Katermaa kansalaiskoululinjalta 111 äänellä ja Esa Rantanen keskikoululinjalta 106 äänellä. Kolmanneksi tuli Matti Sääluoto Karjalohjalta 53 äänellä.

Kouluneuvosto muuttui johtokunnaksi vuonna 1985. Johtokunnan elinkaari jäi suhteellisen lyhyeksi, johtokunta toimi koulussa vuosina 1985-1992. Rehtorista tuli esittelijä johtokuntaan.
Oppilaskuntaan kuuluivat kaikki oppilaat, ja edustajistoon valittiin kaksi 7.luokkalaista, kaksi 8.luokkalaista, kolme 9.luokkalaista ja yksi 10.luokkalainen. Johtokunnan tehtävänä oli määrätä oppilaskunnalle ohjaaja ja sijainen oppilaskunnan esittämistä ehdokkaista. Ensimmäinen ohjaaja oli Seppo Järvikivi, sijaisena Ansaliina Krogerus.

Oppilaskunta on jatkanut toimintaansa johtokunnan lakkauttamisen jälkeen. Ohjaajina ovat toimineet mm. Juhani Riihelä, Irene Äyräväinen, Marjo Hautala ja Eila Sarin. Oppilaskunta on järjestänyt vuosien varrella monenlaisia tempauksia ja tapahtumia, discoja, konsertteja, pesäpallo-otteluita, ”Sillä siisti”-kampanjan, kioskitoiminnan, Halikali-päivän (ystävänpäivä) ym.

Oppilaskunta ei ole mikään oppilaiden pienen piirin juttu, vaan oleellinen osa koulun arkista työtä. Toimintaan osallistuu aktiivisesti kymmeniä koululaisia. Tapana on, että hallitukseen ja työryhmiin otetaan mukaan oppilaita seiskalta lähtien oppimaan yhteisten asioiden hoitoa. Oppilaskunnan toimintaa rahoitetaan pääosin oppilaskunnan kioskin tuloilla. Oppilaskunnassa on 11 ryhmää. – Juhlatyöryhmä, kioskiryhmä, roudarit, tuoliryhmä, tarjoiluryhmä.
Tässä oppii kantamaan vastuun yhteisistä asioista, oppilaskunnan puheenjohtaja, yhdeksättä luokkaa käyvä Henrik Väre sanoi LU:n haastattelussa 11.10.1996.

Vanhemmat ovat osallistuneet koulun toimintaan koti- ja kouluyhdistyksen kautta, joka perustettiin 4.6.1991. Mukana on aina ollut linkkinä koulun suuntaan yksi koulun opettajista. Yhteistyötä oppilaskunta ja vanhempainyhdistys ovat tehneet mm. Lohjan Menneen ajan markkinoilla.