Kiusaamisen vastainen toimintamalli.

Kiusaamisen vastainen työ Leppävirralla

Perustuslaki turvaa jokaiselle oikeuden elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Kiusatuksi tuleminen rikkoo tätä perusoikeutta ja aiheuttaa monia kielteisiä ja usein pitkäkantoisia seurauksia lasten ja nuorten kehitykselle. Siksi kiusaamista tulee ehkäistä ennalta ja puuttua esiin tuleviin kiusaamistapauksiin viipymättä.

Leppävirralla kiusamisen vastaiseen työhön osallistuu koulujen lisäksi paljon muita tahoja: nuorisopalvelut, kunnan eri toimialat, kuntapäättäjät, lasten ja aikuisten harrastusryhmät, Leppävirtalaiset työpaikat. Me Leppävirralla sitoudumme yhdessä sovittuihin, kiusaamista ja häirintää ehkäiseviin toimintatapoihin.

Opetushallituksen Ei kaikelle väkivallalle-sivustoon on koottu tietoa, ohjeita ja työkaluja siihen, miten kiusaamista ja häirintää voidaan ehkäistä ja siihen voidaan puuttua.

Tunnetko vastuusi – Yksinäisyyden ehkäiseminen ja turvallisuuden edistäminen

Kiusaamisen vastaisen työn prosessi

Tämän sivuston valmistumiseen johtanut prosessi alkoi, kun Leppävirran kunnanvaltuusto otti vastaan Raahen kaupunginvaltuuston haasteen koskien kaikkia Suomen kuntia koulukiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi sekä nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Nuorisovaltuusto ja lapsiparlamentti ovat olleet aktiivisesti mukana suunnitelman laatimisessa. Työryhmässä on ollut nuorisovaltuuston edustus, edustajat ovat olleet mukana oppilashuollon ohjausryhmän kokouksissa, lapsiparlamentin ja nuorisovaltuuston edustajilta on kyselytutkimuksen avulla selvitetty näkemyksiä kiusaamisen yleisyydestä, aikuisille näkymättömistä muodoista ja kiusaamiseen puuttumisen tehokkaista keinoista.

Leppävirran kunnan oppilashuollon ohjausryhmä toimii moniammatillisena kiusaamisen vastaisen ohjelman ohjausryhmänä. Ohjausryhmä koordinoi kiusaamiseen liittyviä asioita, käytännön työkaluna toimii ohjausryhmän alaisuudessa toimiva KiVa-nyrkki.

Lasten ja nuorten ajatuksia kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta.


Nuorisovaltuuston edustajien ajatuksia siitä, miten kiusaamiseen on puututtu ja mitä toimenpiteitä asian hyväksi on tehty:
"On kerrottu opettajille, on sanottu suoraan, on käyty rakentavaa keskustelua."
"On puututtu,mutta silti on jatkunut. Ei aina uskalla kertoa."
"Asiasta kertomista on helpotettu."

Oppilashuollon ohjausryhmässä käydyn keskustelun perusteella lapset, nuoret ja aikuiset kokosivat paikkoja, joissa kiusaamista esiintyy: "Julkisilla paikoilla kuten koulussa, harratuksissa, työpaikoilla, netissä/somessa, perheissä."

Lasten ja nuorten mielestä aikuisen havainnointi ja puuttuminen kiusaamistilanteeseen on tehokas keino saada kiusaaminen loppumaan: "Opettajan puuttuminen kiusaamiseen kun sitä tapahtuu eli vaatii erityistä tarkkuutta ja tarkkailua. Tällöin on todisteita kiusaamisesta ja voidaan rangaista kiusaajaa."

Yhteistyössä on voimaa.

Miten yhteistyöllä saadaan aikaan positiivisuuden kierre?

Lisäämällä opettajien, rehtoreiden ja koulun henkilökunnan rohkeutta...
  • Kohdata vanhemmat, kuulla heidän ajatuksiaan ja etsiä yhdessä ratkaisuja koulun arjen haasteisiin.
  • Kokeilla uudenlaisia toiminta- ja viestintätapoja.
  • Avata koulun ovia vanhemmille.
  • Ottaa vanhemmat mukaan koulun toimintaan.

Lisäämällä vanhempien rohkeutta...
  • Osallistua koulun toimintaan.
  • Tuoda ideoita ja ajatuksia koulun toimintaan ja yhteistyöhön.
  • Oman lapsen kasvun ja oppimisen tukemiseen.
  • Olla mukana vahvistamassa luokka- ja kouluyhteisön hyvinvointia.


Järjestetään matalan kynnyksen kohtaamisia.
Tuetaan vanhempien tutustumista ja verkostoitumista.
Tehdään vanhempainilloista vuorovaikutuksellisia.
Annetaan vanhemmille vaikutusmahdollisuuksia.