Tunne-, turva- ja kaveritaidot

Taitoja voidaan opettaa ja oppia

Tunne- ja vuorovaikutustaitoja voidaan oppia ja opettaa. Kouluikä on keskeinen ajankohta lasten tunnetaitojen ja vuorovaikutussuhteiden rakentumi­sen näkökulmasta. Kouluilla on mahdollisuus toteuttaa tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetusta ja samalla huolehtia kiusaamisen vastaisesta työstä perusopetuksen eri vaiheissa. Koulun tehtävä on ohjata oppilaita näkemään asioita toisen näkökulmasta ja ymmärtämään myös toisen tunteita ja kokemuksia.

Turvallisen ilmapiirin ja kiusaamista ehkäisevän dynamiikan rakentamisen on oltava tietoista ja tavoitteellista. Ryhmähenkeä vahvistaa esimerkiksi oppilaantuntemus ja aikuisten kiinnostus lasten kuulumisia kohtaan. Ryhmän kaikkien jäsenten osallisuuden varmistaminen tukee kaikkien jäsenten hyvinvointia.

Vuorovaikutustaitojen opettamiselle luo hyvän perustan opettajan omat tunnetaidot. Opettajan tehtävä on tietoisesti ja tavoitteellisesti rakentaa kiusaamista ehkäisevää dynamiikkaa ja turvallista ilmapiiriä. Opettajan oppilaantuntemus ja kiinnostus oppilaiden kuulumisia kohtaan vahvistaa ryhmähenkeä. Tur­vallisen ryhmän luomisessa sovitaan toisen huomioimisen ja kunnioittamisen tavoista, yhtei­sistä säännöistä sekä keinoista puuttua tilanteisiin, joissa käyttäydytään ei-toivotulla tavalla.

Tunne-, turva- ja kaveritaitoihin liittyviä aihealueita: yhteisöllisyys, itsetuntemus, tunnetaidot, empatia, kaveritaidot, media ja hyvinvointi, tulevaisuus, rentoutuminen, arjen selviytymiskeinot.




Kiusaamisen vastainen työryhmä määrittelee kouluilla käytettävät menetelmät ja vuosittaiset painotukset:


  • Turvallisen tilan periaatteet otetaan käyttöön kaikkialla.
  • Tavoitteena sisällyttää opetukseen tunne-, turva- ja kaveritaitojen opetusta lukuvuoden 2023-2024 aikana. Varmistetaan, että kouluilla ja päiväkodeissa on käytössä materiaali sosiaalisten tilanteiden harjoittelua ja tunteiden tunnistamista varten. 
    • Hyvän mielen taitomerkki: Oppilaiden taidot karttuvat opetussuunnitelman mukaisesti mm. tunne-, kaveri- ja turvataidoissa sekä omien vahvuuksien löytämisessä ja arjen hallinnassa.
    • Mitä sinulle kuuluu?-kortit: Mitä sinulle kuuluu? -korttien avulla on helppo keskustella pareissa tai ryhmissä mielenterveyttä ja hyvinvointia vahvistavista asioista elämässä. Kortteja voidaan käyttää yksin, ryhmässä tai parin kanssa. Niitä voidaan käyttää työtiimeissä, keskusteluryhmissä tai vaikka harrastuskavereiden kesken.