VKO 14

PERJANTAI 3.4

Teams-kokoontuminen klo 12!Keskustellaan ajankohtaiset asiat ja kuunnellaan taas otteita perjantaipäiväkirjoista. Voit halutessasi esitellä myös jonkin muun tällä viikolla tehdyn työn.
Olisi esim. mukava kuulla liikunnan haastetehtävistä.

Äidinkieli: 

Olet katsonut joka päivä Lasten uutisten lähetyksen. 
Kirjoita opelle viesti, jossa kerrot, mitä uutisista on jäänyt mieleen ja mitä ajatuksia uutiset sinusa ovat herättäneet.   

Kirjoita perjantaipäiväkirjaan 15 minuutin ajan (vähintään 10 lausetta). Jos perjantaipäiväkirja on vielä koululla, kirjoita erilliselle paperille, minkä voit sitten liimata myöhemmin vihkoon.   
Nyt on siis viikko14 ja päivä on3.4. Toinen kokonainen etäopiskeluviikko takana.  

Matematiikka: 

Tee Bingel ja/tai 10Monkeys -tehtäviä n.45 min ajan. Laitan Bingeliin pakolliset tehtävät ja tarkistan suoritukset. 

Musiikki: 

Lue tarkasti erilliset ohjeet ja toimi niiden mukaan! Ohjeet vko 14, vko 13 ja koko esitelmän ohjeet ovat omien otsikoidensa alla.

MUISTA PITÄÄ LIIKUNTAPÄIVÄKIRJAASI MYÖS VIIKONLOPPUNA. PÄIVÄKIRJAN PALAUTUS JA LYHYT RAPORTTI HAASTETEHTÄVÄSTÄ MAANANTAINA 6.4.

MUISTA MYÖS KÄSSÄN PUUHATEHTÄVÄT. TÄNÄÄN VOISI SIIVOTA VAIKKA OMAN HUONEEN VIIKONLOPUKSI KUNTOON : )

TORSTAI 2.4

Aloitamme taas Teams-kokoontumisella klo 9.00!

Äidinkieli:
 

Bingel-tehtäviä (5kpl). Näkyvät kotitehtävissä torstain ajan. Katson sieltä kaikkien suoritukset. 

Muista katsoa joka päivä Lasten uutiset. Lue päivittäin myös kirjaa vähintään 15 min. Kannattaa lukea välillä myös ääneen. 

Matematiikka: 

Tarkistetaan Teamssin äärellä eiliset matematiikan tehtävät ja tehdään kpl 27 päässälaskut. Tämän jälkeen voi jatkaa matematiikan laskemista koneen äärellä ja kysyä, jos kysyttävää.Tänään harjoitellaan jakson aikana opittuja taitoja kappaleen 27 avulla. Tee t. 1-5 sekä millimittari ja mökki. 

Lähetä kuva tehdyistä millimittarista ja mökistä. 

Englanti: 

Tehtäväkirja s.138 t.7: Kirjoita sanasto tummaan viivaan saakka vihkoon suomeksi ja englanniksi (ota kuva kun olet saanut kirjoitettua ja lähetä kuva omalle opelle) 

-Tekstikirja s.87-89. Kuuntele kappaleen teksti Arttu-sovelluksella tai osoitteessa sanomapro.fi 

Sanomapro.fi - oikeasta yläkulmasta ”Oppilaan avain” - salasana (jos et muista salasanaa, kysy opelta) - rullaa sivua alas ja valitse oma enkun kirja (Go for it! 4) - klikkaa äänitiedostot - 

-Tekstikirjan s.87 kpl 11 What a day! = CD 3 – kohta 07 

-Lue teksti vielä itse ääneen ja suomenna kappaleen teksti samalla. Ei tarvitse kirjoittaa, riittää että ymmärrän kappaleen tekstin. 

 

Ympäristötieto: Reppu.mmg.f i 

Jatkat koostetehtävän tekemistä. Tee tänään kooste kappaleesta 3. Aineen olomuodot. 

 

Keskiviikko 1.4

Aloitamme taas Teams-kokoontumisella klo 9.00!

Äidinkieli:

Välkyn työkirja s. 80-81. Etene ohjeen mukaan. Tee ajatuskartta huolella. Kirjoita uutinen s. 81. Muista kokonaiset virkkeet ja kappalejako (4 kappaletta). Laita kuva uutistekstistäsi jollekin luokkakaverille. Kaveri antaa sinulle tekstistä palautteen.

Muista katsoa joka päivä Lasten uutiset. Lue päivittäin myös kirjaa vähintään 15 min. Kannattaa lukea välillä myös ääneen.

 

Matematiikka:

Kpl 26. Tänään aiheena on sekalukujen vähennyslasku. Tämä on myös uusi opeteltava asia, joten lue ja opettele opetusruutu taas huolella. Katso myös Laurin tekemä opetusvideo aiheesta. Videoon pääset tältä sivustolta oikeassa reunassa olevasta Linkkejä-kohdasta. (Puhelimella katsoessa Linkkejä-kohta löytyy ihan sivun alalaidasta)

Tee tämän jälkeen perusaukeama. Laita laskuihin välivaiheet näkyviin. Tee millimittari ja kotimökki. Halutessasi saat tehdä myös muita toisen aukeaman tehtäviä.

Lähetä minulle kuva tehdyistä millimittarista ja mökistä.

 

Yhteiskuntaoppi:

Yhteiskuntaopissakin käsitellään uutista. Opit mikä on uutinen ja millainen tieto voi päätyä uutiseksi. Saat myös tietää, miksi kuvat ovat tärkeä osa uutista. Kaikki mediassa julkaistavat asiat nimittäin eivät ole uutisia!

1. Lue Forum-kirjasta Kpl 14 s.84-85. Katso myös kuvat ja lue kuvatekstit.

2. Vastaa yhteiskuntaopin vihkoosi s. 85 tehtäviin 1, 2 ja 3. Vastaa kokonaisilla virkkeillä, muista isot kirjaimet ja pisteet!

3. Varmista, että osaat kysyttäessä selittää kappaleen tärkeimmät asiat: Mikä on uutinen? Millaiset julkaisut eivät ole uutisia? (Mielipiteet, blogit tai mainokset) Mitkä mediat julkaisevat uutisia? sekä Miksi uutiseen liitetään kuvia?

Vapaaehtoisia lisätehtäviä:

a) Katso Yle areenasta viimeisimmät Pirkanmaan paikallisuutiset! Mikä oli sen pääuutinen?

b) Selvitä, mitä tarkoittaa uutisankkuri! Kun saat sen selville, kirjoita 3 uutisankkuria vihkoosi!

 

Ympäristötieto: Reppu.mmg.fi

Jatkat koostetehtävän tekemistä saman ohjeen mukaan, kun teit eilen. Tee tänään kooste kappaleesta 2. Aineet ova ominaisuuksiltaan erilaisia.

Tiistai 31.3

Aloitamme taas Teams-kokoontumisella klo 9.00!

Äidinkieli:
 

Mene Aamulehden verkkosivuille tai jos teille tulee paperinen versio, lue siitä päivän uutisia. Taaskaan ei ole kiire, joten lue/selaile uutisia ihan rauhassa. Valitse yksi itseäsi kiinnostava uutinen ja kirjoita se omin sanoin vihkoon. Muista siisti käsiala ja kokonaiset virkkeet. 

Muista katsoa joka päivä Lasten uutiset. Lue päivittäin myös kirjaa vähintään 15 min. Kannattaa lukea välillä myös ääneen. 

Matematiikka: 

Kpl 25. Tänään aiheena on sekalukujen yhteenlasku. Tämä on uusi opeteltava asia, joten lue ja opettele opetusruutu huolella. Katso myös Laurin tekemä opetusvideo aiheesta. Videoon pääset tältä sivustolta oikeassa reunassa olevasta Linkkejä-kohdasta. (Puhelimella katsoessa Linkkejä-kohta löytyy ihan sivun alalaidasta) 

Tee tämän jälkeen perusaukeama. Laita laskuihin välivaiheet näkyviin. Tee millimittari ja kotimökki. Halutessasi saat tehdä myös muita toisen aukeaman tehtäviä. 

Lähetä minulle kuva tehdyistä millimittarista ja mökistä. 

 

Englanti: 

-Tee pieni testi liittyen viime viikolla harjoiteltuihin artikkeleihin. Testin löydät täältä: https://forms.gle/EQNGzQrJiPqMTHRR9

-Tekstikirja s.86: kirjoita kuvasanat vihkoon. Kuuntele ja toista sanat Arttu-sovelluksen tai sanomapro.fi-sivun kautta

Sanomapro.fi - oikeasta yläkulmasta ”Oppilaan avain” - salasana (jos et muista salasanaa, kysy opelta) - rullaa sivua alas ja valitse oma enkun kirja (Go for it! 4) - klikkaa äänitiedostot -

-Tekstikirjan s.86 sanat = CD 3 – kohta 01 Here we go! Animals

-Tehtäväkirja s.137 tehtävät 3a, 4 (a ja b) ja 5 (ota kuva tehtävästä 4a valmiina ja lähetä omalle opelle.

 

Ympäristötieto: reppu.mmg.fi 

Aloita koostetehtävän tekeminen. Voit kasata koosteen vihkoon, PowerPointiin(Office 365) tai Word-tiedostoon(Office 365). Jatka myöhemmin tekemistä samaan paikkaan. ÄLÄ KOPIOI TEKSTEJÄ suoraan kirjasta vaan kirjoita asiat omin sanoin. Suoraan kopioitu työ on hylätty. Tee tänään kooste kappaleesta 1: Luonnontieteet tutkivat ja selittävät maailmaa. (Kun olet tehnyt tämän ensimmäisen koosteen alla olevien ohjeiden mukaan, lähetä se minulle)

Kun esität omin sanoin löytämäsi tiedon, karsit siitä pois asioita ja mietit, miten sinä itse sanoisit asian. Esimerkiksi näin: 

Kirjassa: 

”Ihminen on aina ollut kiinnostunut häntä ympäröivästä maailmasta. Fysiikan ja kemian lisäksi myös biologia ja maantiede ovat luonnontieteitä. Luonnontieteet tutkivat luontoa ja sen ilmiöitä. Jokaisella luonnontieteellä on oma näkökulmansa luonnon tutkimisessa. Luonnontieteissä havainnointi, mittaaminen, kokeilu ja raportointi ovat tärkeässä asemassa. Tässä jaksossa perehdyt ilmiöihin fysiikan ja kemian näkökulmista.” 

Omin sanoin: 

”Fysiikka, kemia, biologia ja maantiede ovat luonnontieteitä. Luonnontieteet tutkivat luontoa ja siellä tapahtuvia asioita. Kaikki luonnontieteet tutkivat vähän eri asioita luonnossa.” 

Työskentelyohje:
1. Kertaa luku sivu kerrallaan.
2. Kirjoita luvun tärkeimmät asiat omin sanoin vihkoon, PowerPointiin tai Word-tiedostoon.
3. Mieti millaiset kuvat sopisivat tekstisi tueksi ja piirrä tai etsi sopivat kuvat netistä.
4. Kokoa tekstisi ja valitsemasi kuvat kokonaisuudeksi.

Etsi tärkeät asiat seuraavien apukysymysten avulla: 

Mikä on luvun nimi, eli mitä luku käsittelee? 

Mitkä ovat luvun tavoitteet? (Löydät tavoitteet etusivulta) 

Mille asioille on annettu eniten tilaa kirjassa? 

Millaisia asioita on nostettu Lamppulauseisiin? 

MAANANTAI 30.3

Aloitetaan päivät klo 9.00 Teamssilla ja käydään aina sen päivän pedanetin ohjeet läpi.

Muista palauttaa liikuntapäiväkirja.

MAANANTAI

Äidinkieli: (45min.)

1. Lue Välkyn lukukirja s. 104-105 -->Tutkimme uutista.

Pohdi:

a. Mikä on uutisen pääotsikko?

b. Mitä tietoa saat kuvista ja kuvateksteistä?

c. Mistä tietää, että teksti on uutinen?

2. Tee kirjan tehtävät 1. ja 2. s. 105. Muista vastauksissa kokonaiset virkkeet!

Muista katsoa joka päivä Lasten uutiset. Lue päivittäin myös kirjaa vähintään 15 min. Kannattaa lukea välillä myös ääneen.

Uskonto:

Katso Nasta Raamis
https://www.tv7.fi/vod/player/29857/
https://www.tv7.fi/vod/player/29858/

ja lue tämän jälkeen kirjasta kpl 32 Jeesus elää!

Kirjoita tiivistelmä pääsiäisen ilosanomasta. Käytä tiivistelmässäsi seuraavia sanoja (voit taivuttaa sanoja):

Jeesus, kuolema, hauta, opetuslapset, Emmaus, ateria, ylösnoussut (noussut ylös kuolleista)

Muista selkeän käsialan lisäksi isot alkukirjaimet ja loputusmerkit.

Lähetä tiivistelmä kuvana minulle.

 

Kuvis:

Tutustu ensiksi erilaisiin kuvakokoihin katsomalla seuraavat videot:
https://areena.yle.fi/1-2369817
https://areena.yle.fi/1-2364678

Valitse kotoasi, pihaltasi tai lähiympäristöstäsi kuvattava kohde.

Ota samasta kohteesta 3 erilaista kuvaa:

1. Kokokuva (KK), jossa kohde näkyy kokonaan.

2. Puolikuva (PK), jossa kohde näkyy puoliksi.

3. Lähikuva (LK), jossa kohde on kuvattu läheltä.

Kiinnitä nyt erityisesti huomiota kuvan rajaukseen. Kuvan pitää olla selkeästi joku noista edellä mainituista (KK, PK tai LK).

Kiinnitä huomiota myös kuvan laatuun eli siihen, että kuvaa ottaessa on riittävästi valoa, etkä kuvaa ulkona aurinkoa kohti, jolloin valoa on liikaa ja valo heijastuu linssiin. Pidä huoli myös, että kuva on tarkka eikä siinä ole liikettä. Esim. liikkuvan auto kuvaaminen ei ole tähän tarkoitukseen paras mahdollinen vaihtoehto, ellei sinulla ole riittävän hyvää kameraa käytössä.

Palauta kaikki 3 kuvaa WhatsAppissa peräkkäin.

MUSIIKIN ESITELMÄ VKO 14

Jatka viime viikolla aloittamaasi musiikin esitelmää

Esitelmää tehdään siis musiikin tunneilla pääsiäiseen asti vähitellen. Hyvän työn tekemiseen menee varmasti useampi tunti. Viikon aikana ei tarvitse tehdä kuin sille viikolle annettu osa. Suorittamalla viikkourakat, esitelmäsi valmistuu ajallaan.

ESITELMÄN AIHE: Valmistele esitelmä jostain suosikkilaulajastasi, - yhtyeestä tai muusikosta.

TÄMÄN VIIKON URAKKA: Tällä viikolla teet esitelmääsi valitsemallasi tavalla

1. Valitse esitelmäsi esitystapa

Haluatko tehdä esitelmääsi tietokoneella esim. Powerpointissa tai Word-tiedostona?

Vai teetkö mieluummin pikku vihkon tai julisteen?

2. Aloita kokoamaan viime viikolla keräämääsi tietoa esitykseksi.

KOKOA ESITYS ESIM. NÄIN:

1. Otsikko: Esiintyjän nimi (Powerpoint; alkudia, Word; pääotsikko, vihko; etukansi)

2. Perustietoja kohteesta (Powerpoint: uusi dia, Word; väliotsikko ja/tai uusi kappale, vihko: oma sivu)

3. Tietoja kohteen musiikista ((Powerpoint: uusi dia, Word; väliotsikko ja/tai uusi kappale, vihko: oma sivu)

4. Muuta mielenkiintoista aiheesta (PP: uusi dia, musiikkinäyte?, Word; väliotsikko ja/tai uusi kappale, vihko: oma sivu)

 

Muista kirjata, mistä olet löytänyt tietosi! Kunnia työn tekemisestä kuuluu sen tekijälle, joten kirjoita ylös myös esitykseesi, mistä olet tietosi tai kuvasi löytänyt. Eli nettisivu, kirjoittaja jne.

Lisävinkkejä ja apua esityksen tekemiseen saat Peda.netin sivustolta, jossa näkyy koko musiikin projektin ohjeistus. Siellä on mm. Välkky-kirjan kohdat, joista voit saada apua työsi etenemiseen.

TEE TÄHÄN ASTI TÄLLÄ VIIKOLLA