* Joustava perusopetus

Kunnan OPS-sisältö

Joustava perusopetus, JOPO

Joustava Perusopetus JOPO on tarkoitettu oppilaalle, joka hyötyy toiminnallisuudesta ja opiskelun työpainotteisuudesta. Se soveltuu oppilaalle, jolla on oppimiseen liittyviä keskittymisvaikeuksia, joka tarvitsee enemmän henkilökohtaista ohjausta tai jolla voi olla itsetuntoon liittyviä ongelmia. JOPO –opetukseen hakeutuvan oppilaan koulumenestys yläkoulussa ei ole vastannut hänelle asetettuja tavoitteita tai oppilaan todellista osaamista. Joustava perusopetus soveltuu hyvin syrjäytymisriskissä olevalle nuorelle.


Laukaan kaikilla yläkouluilla on JOPO-luokka. JOPO-luokilla on 8. ja/tai 9.- luokkalaisia koulun oman harkinnan mukaan. Joustavaan perusopetukseen voivat hakea kaikki Laukaan kunnan oppilaat. Opiskelemaan JOPO-luokille haetaan maaliskuun aikana. Lisäksi hakijat haastatellaan. JOPO-työryhmä (JOPO-opettaja, JOPO-ohjaaja, rehtori) päättää haastattelujen (oppilaan ja huoltajien) sekä hakemusten perusteella ketä JOPO-luokalle valitaan. Enimmillään opetusryhmässä voi olla 10 oppilasta. Joustavassa perusopetuksessa jokaiselle opiskelijalle laaditaan oppimissuunnitelma HOPS ja tarvittaessa myös henkilökohtainen opetussuunnitelma, HOJKS, joita noudatetaan koulukohtaisen opetussuunnitelman ohella.

JOPO-ryhmässä oppilaita tukee opettaja ja hänen työparinaan on päätoiminen kasvatusohjaaja/nuoriso-/sosiaalityön ammattilainen. Opiskelija-asioissa tehdään tiivistä yhteistyötä kunnan koulu-, vapaa-aika- ja sosiaalitoimen, seurakunnan sekä huoltajien kanssa.

Opiskelu järjestetään pitkälti projektimuotoisena lähiopiskeluna ja työssäoppimisjaksoina. Opiskelija osallistuu ohjatusti työpaikan tehtäviin, jossa oppii työelämän pelisäännöt, saa kokemusta eri aloilta sekä suorittaa itsenäisiä opiskelutehtäviä liittyen oppimissuunnitelmaan/HOJKS:iin. JOPO-ryhmä opiskelee pääasiassa omissa tiloissa, mutta osallistuu muiden oppilaiden kanssa opiskeluun taito- ja valinnaisaineissa. Lähiopiskelujaksolla opiskellaan koulussa sekä muissa oppimisympäristöissä, kuten leirikoulussa ja vierailukäynneillä yrityksissä. Yksilöllisin järjestelyin huolehditaan myös oppilaanohjauksesta, joilla tuetaan toisen asteen opintoihin sijoittumista. Oppilaanohjauksesta huolehtivat JOPO-opettaja ja opinto-ohjaaja yhteistyössä.

Toimintamallina JOPO lisää oppilaiden opiskelumotivaatiota ja tavoitteellisuutta. Se on nuorten kasvun ja kehityksen tukemista. Sen tavoitteena on kokonaiskuvan muodostaminen oppilaan tilanteesta. Tarkoituksena luottamuksellinen yhteistyö kodin ja koulun välillä.

Oppilaan oppimissuunnitelman tai henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman laadintaa ja arviointia koskevat oppimisen ja koulunkäynnin tuen määräykset (luku 7).