Matematiikka, lyhyt

Lyhyen matematiikan opintojaksot

Matematiikan opinnot alkavat yhteisellä opintokokonaisuudella MAY1 (2op), jonka jälkeen valitaan lyhyt tai pitkä matematiikka.
Lyhyt matematiikka perehdyttää opiskelijan matematiikan peruskäsitteisiin, perusideoihin ja rakenteisiin sekä ohjaa käyttämään puhuttua, kirjoitettua ja muutoin ilmaistua matematiikkaa. Opetus kehittää laskemisen, luovan ajattelun sekä ilmiöiden mallintamisen, ennustamisen ja ongelmien ratkaisemisen taitoja. Lyhyen matematiikan opintojaksojen sisällöistä voit lukea tarkemmin kyseisen opintojakson kuvauksesta.

Pakolliset opintojaksot

Luvut ja yhtälöt MAY1 (2 op)
Opintojaksossa keskitytään perusopetuksessa opiskeltujen sisältöjen kertaamiseen ja syventämiseen. Opintojakson aikana luodaan ne opiskelutottumukset, joihin myöhempien opintojaksojen opiskelu perustuu sekä otetaan käyttöön niitä ohjelmistoja, joita tullaan hyödyntämään myöhemmissä opinnoissa.

Lausekkeet ja yhtälöt MAB2 (2 op)
Opintojaksossa tutustaan ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktioiden ominaisuuksiin sekä niiden käyttöön ilmiöiden kuvaamisessa ja ongelmanratkaisussa.

Geometria MAB3 (2 op)
Opintojakson aikana opiskelija harjaantuu tekemään havaintoja kuvioiden ja kappaleiden geometrisista ominaisuuksista sekä etsimään säännönmukaisuuksia eri kuvioiden ja kappaleiden välillä. Opiskelijalle luodaan työkaluja esittämään omien tutkimusten pohjalta kysymyksiä, oletuksia ja päätelmiä sekä perustelemaan niitä.

Matemaattisia malleja MAB4 (2 op)
Opintojakson keskeinen päämäärä on perehtyä lineaarisen ja eksponentiaalisen mallinominaisuuksiin ja käyttöön ilmiötä mallinnettaessa. Opintojakson aikana opiskelijaa ohjataan myös arvioimaan matemaattisesti esitetyn tiedon luotettavuutta ja sovellusalaa, kun tehdään ilmiötä koskevia tulkintoja ja ennusteita.

Tilastot ja todennäköisyys MAB5 (2 op)
Opintojaksossa keskitytään tilastolliseen matematikkaan ja tilastollisen aineiston käsittelyyn sekä todennäköisyyslaskennan perusteisiin. 

Talousmatematiikan alkeet MAB6 (1 op)
Opintojaksossa syvennetään moduulissa MAY1 opittuja prosenttilaskennan taitoja sekä tutustutaan talousmatematiikan peruskäsitteisiin. 

Talousmatematiika MAB7 (1 op)
Opintojakso MAB7 sisältää valtakunnallisen lyhyen matematiikan moduulin MAB7. Opintojaksossa tutustutaan taloudellisiin tilanteisiin matemaattisten mallien avulla. Laskennallisesti keskitytään korko- ja lainalaskentaan. Moduuli voidaan järjestää myös yhteisenä opintojaksona moduulin YH2 kanssa.


Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot

Matemaattinen analyysi MAB8 (2 op)
Opintojakson keskeisenä päämääränä on ohjata opiskelija sisäistämään funktion muutosnopeus ja muutosnopeuden yhteys funktion derivaattaan. Derivaattaa tarkastellaan graafisesti sekä symbolisesti. Lisäksi moduulissa opiskelija harjantuu sujuvaan polynomilausekkeiden sieventämiseen sekä oppii ratkaisemaan ääriarvo-ongelmia. 

Tilastot ja todennäköisyysjakaumat MAB9 (2 op)
Opintojaksossa syvennetään ja laajennetaan tilastollisiin muuttujiin liittyvien käsitteiden hallintaa ja menetelmiä sekä todennäköisyyslaskennan taitoja.

Paikalliset valinnaiset opintojaksot

Matematiikka ja ohjelmistot MAB10 (1-2 op)
Opintojaksolla valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin vahvistaen samalla kokeessa tarvittavien tietokoneohjelmistojen käyttötaitoja. 

Lyhyen matematiikan kertaus MAB20 (1-2 op)
Opintojaksolla kerrataan ja täydennetään valtakunnallisten pakollisten opintojen ja mahdollisuuksien mukaan myös valtakunnallisten valinnaisten opintojen ydinkohtia. Opintojaksolla tehdään myös tehtäviä, joissa voidaan yhdistää eri opintojaksoilla opittuja tietoja. Samalla pyritään luomaan vankka pohja hyvälle menestykselle ylioppilaskirjoituksissa ja jatko-opinnoissa.


Muualla suoritetut opintojaksot MAB21 
Muualla suoritetut opinnot ja näytöt, jotka voidaan hyväksyä lyhyen matematiikan opintoihin. Tällaisia opintoja ovat esimerkiksi yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa suoritetut matematiikan opinnot. Laajuus vaihtelee suoritusten lukumäärän mukaisesti. 

Tarkemmin matematiikan opiskelusta sekä opintojaksojen sisällöstä ja tavoitteista on kerrottu opetussuunnitelmassamme: Linkki