Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuuden opintojaksot

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuuden opintojaksoilla tutustutaan erilaisiin teksteihin lukien, kirjoittaen, puhuen ja keskustellen. Opintojaksoilla luetaan monenlaisia tekstejä: kauno- ja tietokirjallisuutta sekä mediatekstejä. Lukemisen lisäksi kirjoitetaan ja tuotetaan monimuotoisia asia- ja mediatekstejä sekä pieniä kaunokirjallisia tekstejä. Opintojaksoilla vahvistetaan arkisista kielenkäyttötilanteista selviämistä. Puheita ja esitelmiä pidetään sekä keskustellaan paljon ryhmissä kieleen, kulttuuriin, kirjallisuuteen ja mediaan liittyvistä aiheista.

Suomi toisena kielenä opiskelu tukee kaikkea opiskelua ja on tärkeä myös jatko-opintojen kannalta. Suomi toisena kielenä ja kirjallisuuden koe on pakollinen ylioppilaskirjoituksissa.


Pakolliset opintojaksot

Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen S21 (2 op)
Opintojaksolla keskitytään monimuotoisten tekstien ominaisuuksiin ja rakenteisiin sekä kirjoitusprosessin vaiheisiin ja tekstien pohjalta kirjoittamiseen, referointiin ja kommentointiin. Opintojaksolla kehitetään sana-, fraasi- ja käsitevarantoa.

Kieli- ja tekstitietoisuus S22 (1 op)
Opintojakson aikana kehitetään kielitietoisuutta ja monilukutaitoa harjoittelemalla erilaisia kielenkäyttötilanteita. Lisäksi perehdytään suomen kielen ominaispiirteisiin sekä kielen vaihteluun eri tilanteissa.

Vuorovaikutus 1 S23 (1 op)
Opintojakson aikana pohditaan omaa viestijäkuvaa sekä kehitetään ryhmäviestintätaitoja.

Kirjallisuus 1 S24 (2 op)
Opintojakson aikana perehdytään kirjallisuuden lajeihin, lukemisen tapoihin ja kertomuksellisuuteen. Lisäksi harjoitellaan tulkinnan tekemistä kaunokirjallisista teksteistä sekä suullisesti että kirjallisesti.

Tekstien tulkinta 1 S25 (2 op)
Opintojakson aikana keskitytään medialukutaidon kehittämiseen ja vaikuttamisen keinojen opiskelemiseen.

Kirjoittaminen 1 S26 (1 op)
Opintojaksolla syvennetään kirjoitusprosessia sekä palautteenantamista sekä -vastaanottamista. Lisäksi harjoitellaan asiatyylille ominaisia kielellisiä rakenteita.

Vuorovaikutus 2 S27 (1 op)

Opintojaksolla syvennetään esiintymistaitoja sekä harjoitellaan erityisesti kuullunymmärtämisen taitoja.

Kirjallisuus 2 S28 (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan suomalaisen kirjallisuuden keskeisiin teoksiin sekä laajemmin Suomen kirjallisuuden vaiheisiin. Lisäksi harjaannutaan tutkimaan kirjallisuutta eri konteksteissa.



Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot

Vuorovaikutus 3 S29 (2 op)
Opintojaksolla syvennetään vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja. Opintojakson sisältö painottuu myös koulun ulkopuolisissa vuorovaikutustilanteissa toimimiseen. Opintojaksolla voi osallistua toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli PUHVI-kokeeseen.

Kirjoittaminen 2 S210 (2 op)
Opintojaksolla syvennetään omaäänisen pohtivan tai kantaa ottavan tekstin laatimista aineistoja hyödyntäen. Lisäksi harjoitellaan kirjoitusprosessin eri vaiheita sekä kerrataan kielen- ja tekstinhuoltoa.

Tekstien tulkinta 2 S211 (2 op)
Opintojaksolla syvennetään monimuotoisten asia- ja mediatekstien sekä fiktiivisten tekstien analyysiä ja tulkintaa. Lisäksi harjoitellaan oman perustellun tulkinnan esittämistä tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen.

Paikalliset valinnaiset opintojaksot

Hyväksi luetut suomen kieli ja kirjallisuus -opinnot S212
Hyväksi luetut suomen kieli ja kirjallisuus opinnot, joille ei ole vastaavuutta suomi toisena kielenä ja kirjallisuus opinnoissa. Laajuus määräytyy hyväksi luettujen opintopisteiden lukumäärän perusteella. Opintojakso arvostellaan suoritusmerkinnällä.

Muualla suoritetut suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opinnot S221
Opiskelija voi harkinnan mukaan saada opintopisteitä osoittamalla suorittaneensa suomen kieleen ja kirjallisuuteen liittyviä opintoja jossain muualla. Laajuus vaihtelee suoritusten lukumäärän mukaisesti.