Uskonto, ortodoksinen

Ortodoksisen uskonnon opintojaksot

Ortodoksisen uskonnonopetuksen tehtävänä on tukea opiskelijaa uskontoihin ja katsomuksiin liittyvän laaja-alaisen yleissivistyksen muodostamisessa rikkaan ortodoksisen perinteen suoman ymmärryksen turvin. Oleellista on oppia havaitsemaan maailmankatsomuksen lähtökohtien merkitys oman maailmankatsomuksen muodostumisessa, mikä mahdollistaa erilaisten näkemyksien kunnioittamisen. 

 

Pakolliset opintojaksot

Uskonto ilmiönä - juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin jäljiltä UO1 (2 op)
Opintojakson tavoitteena on oppia tuntemaan ortodoksisen opin synty sekä Raamatun ja tradition merkitys ortodoksisen kirkon ihmiskuvassa ja eettisen ajattelun lähtökohdissa. Perehdytään myös monipuolisesti nykyajan uskonnollisuuteen, -ismeihin ja ’uskonnottomuuteen’. Erityisesti keskitytään kolmeen keskeiseen maailman uskontoon.

Ortodoksisuus maailmassa UO2 (2 op)
Opintojakson tavoite on hahmottaa ja osata analysoida kristinuskon historiallista kehitystä ortodoksisen kirkon, kulttuurin, yhteiskunnan ja yksilön näkökulmasta sekä kehittää ortodoksisuuteen ja muuhun kristinuskoon liittyvää kulttuurista lukutaitoa. Lisäksi käsitellään karismaattisuutta, uskonlahkoja sekä ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä, kuten eutanasiaa ja elämän ja luonnon ainutlaatuista arvoa.


Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot

Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä UO3 (2 op)
Opintojaksolla keskitytään Kauko-Idän uskontojen mielenkiintoiseen maailmaan. Opintojaksolla tutustutaan hindulaisuuteen, buddhalaisuuteen, Kiinan ja Japanin uskontoihin, luonnonuskontoihin sekä niin sanottuun uushenkisyyteen ja niiden käsitteisiin.

Uskonto, kulttuuri ja yhteiskunta Suomessa UO4 (2 op)
Opintojaksolla käsitellään maamme uskontopoliittista tilannetta; sekularismin ja uskontojen välisiä suhteita ja dialogin edellytyksiä. Opintojakson aikana perehdytään eri uskonnollisiin yhteisöihin ja -liikkeisiin sekä on mahdollisuus tehdä vierailukäyntejä. 

Ortodoksisuuden ja taiteen vuorovaikutus UO5 (2 op)
Opintojakson tavoitena on, että opiskelija saa välineitä pohtia ja rakentaa omaa elämän- ja maailmankatsomustaan taiteen ja kulttuurin kautta. Miten uskonnolliset teemat näkyvät ikoneissa, kirkkomusiikissa sekä muissa taidemuodoissa ja populaarikulttuurissa?

Ortodoksisuus, tiede ja media UO6 (2 op)
Opintojakson aikana opiskelijan tavoite on perehtyä tieteen ja median esille nostamiin kysymyksiin liittyen ortodoksiseen etiikkaan ja perinteeseen. Tavoitteena on oppia tunnistamaan tieteen ja median erilaiset ilmaisutavat ja harjaannuttaa taitoja verrata ja arvioida niiden tuottamaa sisältöä.

Paikalliset valinnaiset opintojaksot

Muualla suoritetut ortodoksisen uskonnon opinnot UO21
Muualla suoritetut opinnot ja näytöt, jotka voidaan hyväksyä elämänkatsomustiedon opintoihin. Tällaisia opintoja ovat esimerkiksi yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa suoritetut oppiaineeseen liittyvät opinnot. Lisäksi muiden katsomusaineiden opintojaksosuoritukset voidaan merkitä tähän opintojaksoon. Laajuus vaihtelee suoritusten lukumäärän mukaisesti.