Suomen kieli ja kirjallisuus

Suomen kielen ja kirjallisuuden opintojaksot

Suomen kielen ja kirjallisuuden opintojaksoilla tutustutaan erilaisiin teksteihin lukien, kirjoittaen, puhuen ja keskustellen. Opintojaksoilla luetaan monenlaisia tekstejä: kauno- ja tietokirjallisuutta sekä mediatekstejä. Lukemisen lisäksi kirjoitetaan ja tuotetaan monimuotoisia asia- ja mediatekstejä sekä pieniä kaunokirjallisia tekstejä. Puheita ja esitelmiä pidetään sekä keskustellaan paljon ryhmissä kieleen, kulttuuriin, kirjallisuuteen ja mediaan liittyvistä aiheista.  

Suomen kielen opiskelu tukee kaikkea opiskelua ja on tärkeä myös jatko-opintojen kannalta. Suomen kielen ja kirjallisuuden koe on ainoa kaikille pakollinen ylioppilaskirjoituksissa.

Pakolliset opintojaksot

Ajankohtaiset ilmiöt teksteissä ja geomedioissa GE1ÄI1 (4 op)
Opintojakso perehdyttää opiskelijan muuttuvan maailman ja sen alueellisten ilmiöiden tarkasteluun ympäristön muutosten ja ihmiskunnan muutosten kautta. Opintojakson aikana seurataan ajankohtaisia uutisia eri puolilta maailmaa ja hahmotetaan maailmanlaajuisia muutoksia sekä luonnon, ympäristön että ihmiskunnan kannalta. Opintojakson aikana tulkitaan ja tuotetaan monimuotoisia tekstejä sekä harjoitellaan erilaisten aineistojen käyttämistä oman tekstin tuottamisen pohjana.

Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen ÄI1 (2 op)
Opintojakson aikana tulkitaan ja tuotetaan monimuotoisia tekstejä sekä harjoitellaan erilaisten aineistojen käyttämistä oman tekstin tuottamisen pohjana. Lisäksi syvennetään käsitystä itsestä palautteen antajana ja vastaanottajana.

Kieli- ja tekstitietoisuus sekä vuorovaikutus ÄI2ÄI3 (2 op)
Opintojakson aikana käydään läpi kielen ja tekstin käsitteitä. Lisäksi pohditaan omaa viestijäkuvaa ja kehitetään erityisesti ryhmäviestintätaitoja.

Matka kirjallisuuteen ÄI4 (2 op)
Opintojakson aikana opiskellaan kirjallisuuden lajit sekä perehdytään kertomuksellisuuteen. Lisäksi syvennetään taitoa lukea, analysoida ja tulkita monimuotoista kirjallisuutta.

Tekstit ja vaikuttaminen ÄI5 (2 op)
Opintojakson aikana keskitytään medialukutaidon kehittämiseen ja vaikuttamisen keinojen opiskeluun. Lisäksi opitaan tulkitsemaan monimuotoisia tekstejä sekä analysoimaan niiden ilmaisutapoja ja vuorovaikutusta.

Kehityn kirjoittajana ja esiintyjänä ÄI6ÄI7 (2 op)
Opintojakson aikana syvennetään kirjoitusprosessin osaamista. Lisäksi tarkastellaan tekstin rakenteen, kielen ja ilmaisutapojen vaikutusta tekstin merkitykseen. Lisäksi syvennetään kykyä analysoida ja arvioida puhetta ja audiovisuaalista viestintää sekä opiskellaan vuorovaikutustaitoja ja -etiikkaa eri viestikanavissa.

Kirjallisuus ja kulttuuri ÄI8 (2 op)
Opintojakson aikana tarkastellaan kaunokirjallisuutta osana erilaisia konteksteja ja luetaan tekstejä eri näkökulmista. Lisäksi opitaan tarkastelemaan kaunokirjallisuutta osana muuttuvaa yhteiskuntaa sekä Suomen kirjallisuuden ja maailmankirjallisuuden keskeisiä teoksia osana kulttuurikontekstia.


Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot

Tiimitaitojen kehittäminen ÄI9 (2 op)
Opintojaksolla syvennetään vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja. Sisältö painottuu jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavien vuorovaikutustaitojen opiskeluun. Opintojaksolla voi osallistua toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli PUHVI-kokeeseen.

Kohti kirjoitustaidon ylioppilaskoetta ÄI10 (2 op)
Opintojaksolla syvennetään omaäänisen pohtivan tai kantaa ottavan tekstin laatimista aineistoja hyödyntäen. Lisäksi harjoitellaan kirjoitusprosessin eri vaiheita sekä kerrataan kielen- ja tekstinhuoltoa.

Kohti lukutaidon ylioppilaskoetta ÄI11 (2 op)
Opintojaksolla syvennetään monimuotoisten asia- ja mediatekstien sekä fiktiivisten tekstien analyysiä ja tulkintaa. Lisäksi harjoitellaan oman perustellun tulkinnan esittämistä tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen.

Paikalliset valinnaiset opintojaksot

Kieli kuntoon! ÄI12 (2 op)
Opintojaksolla opiskellaan kielenhuollon perustaitoja ja syvennetään omaa osaamista asiatekstin tuottajana. Harjoitellaan erilaisten tekstien tuottamista ja niiden rakenteita monipuolisilla tehtävillä. Opitaan tarkastelemaan erilaisia kielenkäytön valintoja ja arvioimaan niiden sopivuutta eri yhteyksissä.

Minä kulttuurin tuottajana ja kokijana ÄI13 (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin kulttuurin ilmiöihin. Luetaan kirjallisuutta opiskelijoiden toiveiden mukaan sekä harjoitellaan oman tekstin kirjoittamista ja rakentamista. Lisäksi harjoitellaan lukukokemuksen, miljöön tai rakenteen erittelyä ja tulkintaa sekä syvennetään kirjallisuuskäsitteiden tuntemusta.

Kirjojen matkassa maailmalle ÄI14 (2 op)
Opintojakson aikana luetaan 12 kokonaisteosta. Osan teoksista voi valita itse ja osa teoksista on valittava lukuvuoden alussa julkaistavasta listasta. Jokaisesta luetusta teoksesta tulee palauttaa joko erikseen määrätty tai itse valittu puhuttu tai kirjoitettu teksti.

Muualla suoritetut äidinkielen ja kirjallisuuden opinnot (ÄI21)
Opiskelija voi harkinnan mukaan saada opintopisteitä osoittamalla suorittaneensa suomen kieleen ja kirjallisuuteen liittyviä opintoja jossain muualla. Laajuus vaihtelee suoritusten lukumäärän mukaisesti.

Lukiodiplomit

Mediadiplomi MELD5 (2 op)
Ennen mediadiplomin suorittamista opiskelijalla tulee olla suoritettuna seuraavat opintojaksot: Tekstit ja vaikuttaminen (ÄI5) ja Tiimitaitojen kehittäminen (ÄI9). Opiskelijan tulee olla aktiivisesti mukana lukiomme Mediatiimissä.