14.2.2020

Johanna toisella vierailukerralla draamaharjoituksiin osallistuivat 0-2 sekä 3-4 luokat. Molemmille ryhmille oli varattu aikaa kaksi oppituntia ja vaikka aamulla olimme Johannan flunssaisen äänen kestävyydestä kovin huolissamme, jälleen saimme loistavan annoksen vuorovaikutusharjoitusta tukemaan oppilasryhmien toimintaa ja keskinäistä kanssakäymistä ylipäänsä. Tässä luokanopettajien poiminnat päivän harjoituksista:

0-2 ryhmä:

Alkuharjoitus: Millainen oli aamusi? Näytä peukulla. Söitkö hyvän aamupalan? 

Alkuharjoitus: KUUNTELEMINEN 

Kerro, kuka vierelläsi istuu. Kerro, mistä hän pitää. Asia, jonka kerrot,voi olla totta tai keksittyä. Vieruskaveri voi itse täydentää halutessaan esittelyä.


Kivi, paperi, sakset kehollisesti pyssy, porkkana ja pupu: KENEN KANSSA TAHANSA 

Asetutaan selät vastakkain parin kanssa. Lasketaan esim. kolmeen ja käännytään ja tehdään samalla joku valittu merkki (pupulla molemmat kädet ylhäällä korvina, pyssynä molemmat kädet tähtäysasennossa, porkkanana ollaan tikkusuorana paikallaan). Aina, kun jompi kumpi pareista voittaa kisan, vaihdetaan paria. Lasketaan voitot ja hakeudutaan rohkeasti työskentelemään kenen kanssa tahansa. Opetellaan tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Opetellaan ottamaan huomioon oma pari. 


Robotti-pariharjoitus: LUOTTAMUS

Toinen parista on robotti, toinen robotin ohjaaja. Robottia ohjataan ensin käsikosketuksella. Hätäseis ja käynnistys koskettamalla päälakea kämmenellä. Oikean käden olkapäätä koskettamalla robotti kääntyy oikealle,vasenta olkapäätä koskettamalla vasemmalle. Peruuttamiselle voidaan sopia oma merkki. 

Mikäli tilaa ja aikaa on enemmän, voidaan lisätä robotin ohjaukseen myös sanalliset ohjeet ja erilaisia etenemistapoja. 


Kuuntele musiikkia ja kulje annetun ohjeen mukaan: LUOVUUS, ROHKEUS, HEITTÄYTYMINEN

  • pomppimalla
  • mahdollisimman matalana
  • kuin robotti
  • kuin lattia olisi vaahtokarkkia
  • hiippaillen
  • kuin joku eläin…

Miten meni? 

  • näytetään peukulla vastauksia kysymyksiin: Millaista draamatyöskentely oli?
  • Miten onnistuit työskentelemään kaikkien kanssa? 
3-4 ryhmä:

Alkuharjoituksen, draamasopimuksen ja “pupu, porkkana, pyssy” -harjoituksen jälkeen:


Kuunnellaan toista ja katsotaan silmiin:

Kuuntele musiikkia ja kulje tilassa annetun ohjeen tavalla (lattia on trampoliini, kulje kuin eläin, robotti jne.). Kun musiikki loppuu ota sinua lähinnä oleva henkilö pariksi. Katsokaa toisianne silmiin ja kysykää toisiltanne ohjaajan antama kysymys, vastatkaa kysymykseen (milloin sinua on kehuttu viimeksi? missä asiassa olet oikein hyvä? jos voisit saada jonkin taidon sormia napsauttamalla, mikä se olisi?).


Kuka on taitava….. kosketa sormella selkään:

Ohjaaja sanoo asioita, joissa voi olla taitava (esim. konkreettisia asioita, kuten matematiikassa, laulamisessa, käsitöissä, jalkapallossa, sitten luonteenpiirteitä kuten kärsivällisyydessä jne.) Kosketetaan sen kaverin selkää kevyesti sormenpäällä, jonka ajatellaan olevan taitava ohjaajan mainitsemassa asiassa. Myös itseään voi koskettaa toisella kädellä olkapäähän. Tuntui mukavalta, kun joku ajatteli minusta hyvää.


Missä ammatissa voisit ajatella työskenteleväsi tulevaisuudessa?

Peukku ylös tai alas. Ohjaaja luettelee eri ammattialoja. Kaikille löytyi jokin ammattiala, joillekin useampikin.


Still-kuvat ryhmätyönä:

Jakautuminen ryhmiin ohjeen mukaisesti (4 hengen ryhmät, jokaisessa tyttöjä ja poikia). Still- kuvien teko ohjeen mukaisesti. Alussa konkreettisia asioita (aurinko, talo,), toisessa vaiheessa tehdään kuva, joka alkaa liikkua ohjaajan laskiessa viiteen (kaivuri, jääkiekkopeli) ja kolmannessa vaiheessa mukaan otetaan sanallistaminen (Apua, karhu! Pankkiryöstö). Ohjaaja käy tällöin kysymässä, mitä “näyttelijä” sanoo. Esim. karhu saattaa murista, puu sanoo “olen puu”. Ryhmätyön tavoitteena oli toiminta, jossa jonkun oli uskallettava ottaa johtajan rooli ja viedä ideaansa eteenpäin. Toisaalta toisen oli uskallettava antaa johtajan rooli toiselle. 


Jokaisen harjoituksen jälkeen tehtävän purku ja keskustelua; miten meni ja miltä tuntui.


Seuraavalla kerralla maaliskuussa harjoittelu jatkuukin sitten isompien oppilaiden kanssa ja nämä tämän kertaiset ryhmät tapaavat Johannan vielä huhtikuussa.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin