5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Oppilaskuntatoiminnan kehittämistä tuetaan keskitetysti mm. järjestämällä toiminnasta vastaaville opettajille koulutusta. Jokaisella koululla on oppilaskunta. Oppilaskunnan jäsenistä muodostetaan oppilaskunnanhallitus.

Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Koulujen oppilaskunnista valitaan edustajat lasten Parlamenttiin. Kunta huolehtii oppilaskuntatoiminnan ohjaukseen tarvittavista resursseista. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet. Toimintakysely toteutetaan 3., 5. ja 8. luokkien oppilaille ja huoltajille.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:

- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)

- oppilashuoltoryhmät

- vanhempainyhdistys

- luokkatoimikunnat

- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa

- oppimiskeskustelut

- koulun tapahtumiin osallistuminen

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Koulu määrittelee lukuvuosisuunnitelmassaan koulun sisäiset henkilöstön yhteistyön rakenteet, kuten luokkatasoryhmät, aineryhmät, erilaiset tiimit ja vastuualueet. Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö ja tiimimäinen työskentely. Keskinäistä yhteistyötä tarvitaan oppimiselle suotuisan opiskeluympäristön luomiseen, yhteistoiminnallisten työtapojen suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä opetuksen eheyttämiseen mm. monialaisten oppimiskokonaisuuksien avulla.

Opettajat kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus - ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa. Alueen painopistealueet tulee huomioida.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Koulumme oppilaskuntatoimintaa johtaa edelleen jo monen vuoden kokemuksellaan ja ansiokkaalla toiminnallaan Mervi Varko. Hänen johdollaan oppilaskunta kokoontuu palavereihinsa pääsääntöisesti kerran kuukaudessa, mutta palavereita pidetään tarvittaessa useamminkin. Oppilaskuntaan kuuluu kaksi oppilasta luokilta 2-6, tyttö ja poika. Oppilaskunta suunnittelee palavereissaan uusia ideoita koulumme toimintaan ja oppilaita innostavien toimintojen toteuttamiseen.
Kuopion Lasten Parlamenttiin osallistuu koulultamme kaksi oppilasedustajaa. Uudet jäsenet tähän valitaan tänä syksynä 3.-4. luokan oppilaista oppilasäänestyksellä. He osallistuvat ensimmäiseen palaveriinsa marraskuussa.

Koko koulun yhteinen vanhempainilta järjestetään jo heti alkusyksystä. Teemana on uusi opetussuunnitelma, jota esitellään vanhemmille eri aihepiireittäin pienryhmissä.
Luokkakohtaiset vanhempainillat pidetään tämän yhteisen tilaisuuden jälkeen.

Vanhemmille annetaan mahdollisuus osallistua koulumme järjestämiin erilaisiin tapahtumiin ja juhliin.
Näistä tiedotetaan ajoissa eri tavoin.

Oppilaittensa kanssa kukin opettaja käy syksyn aikana tavoitekeskustelut. Näiden pohjalta käydään oppimiskeskustelut yhdessä oppilaan, huoltajan / huoltajien ja luokan opettajan kanssa marraskuun ja
joulukuun aikana.

Vanhempia osallistetaan koulumme toimintaan entiseen tapaan myös ensi keväänä, jolloin vanhempia
pyydetään mukaan valvojiksi 5.-6. lk:n leirikouluun tai luokkaretkelle. Yhteisiä peli-iltoja tullaan järjestämään keväällä.

Vanhempainyhdistys ( Vehmakat ) tekee edelleen erittäin aktiivista yhteistyötä koulumme kanssa.
Viime vuonna aloitettua heijastinkampanjaa on tarkoitus jatkaa. Samoin vanhempainyhdistyksen järjestämät kerhot jatkavat toimintaansa entiseen tapaan. Yhteistyössä koulun kanssa vanhempainyhdistys järjestää discoja koulumme oppilaille.
Vanhempainyhdistys pitää kokouksiaan pääsääntöisesti kerran kuukaudessa koulumme tiloissa.
Vanhempainyhdistykseen kuuluu meillä aina yksi opettajajäsen. Tänä lukuvuotena opettajajäsenenä
toimii koulun rehtori Hannu Rönkkö.

Koulu tekee aktiivista yhteistyötä Kallaveden seurakunnan kanssa. Vehmasmäen kappelilla pidetään syyskirkko, joulukirkko, pääsiäishartaus ja kevätkirkko.
Seurakunta pitää kuukausittain päivänavaukset koulullamme.
Lisäksi seurakunta järjestää tällekin lukuvuodelle monia tapahtumia, mm. Virsipäivä, hautausmaakävely,
kirkkoon tutustuminen jne.
Gideon-veljet -järjestö lahjoittaa tänäkin vuonna Uudet Testamentit 4.lk:n oppilaille.

Vehmasmäen Nuorisoseuran kanssa tulemme tekemään edelleen yhteistyötä. Jos Lasten Teatterilla
on uusi esitys keväällä, osallistumme siihen mahdollisuuksiemme mukaan.

Tänäkin lukuvuotena koulumme 6.lk:n oppilaat siirtyvät yläkouluun pääsääntöisesti Minna Canthin
kouluun. Opot käyvät koulullamme tiedonsiirtopalaverissa, oppilailla on vierailupäivä ja huoltajille
järjestetään vanhempainilta.