6 Kasvatus ja oppiminen
Koulun pedagogiikan kehittäminen
Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.
Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.
Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.
Vuosiluokilla 1 - 6 noudatetaan uutta opetussuunnitelmaa. Uusi opetussuunnitelma otetaan tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta käyttöön porrastetusti:
- 7. luokan osalta 1.8.2017
- 8. luokan osalta 1.8.2018
- 9. luokan osalta 1.8.2019
Opetussuunnitelman perusteiden lukujen 1 - 12 mukaiset opetussuunnitelmat on otettu käyttöön kaikilla luokka-asteilla 1.8.2016 alkaen lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä.
Kuopion perusopetuksen tuntijako
Ennen uuden opsin mukaista tuntijakoa käytössä on valtioneuvoston asetukseen 20.12.2001 perustuva tuntijako.
Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.
Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan niiden laajuudet ja mukana olevat oppiaineet sekä oppilaiden osallisuus. Lisäksi kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytännöt, toteutumisen seuranta, toteutumisen arviointi sekä kehittäminen.
Lukuvuoden 2018 - 2019 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on Maailma2030. Lisäksi koulu valitsee vähintään yhden monialaisen oppimiskokonaisuuden. Työtapana on lähiyhteisön mukaan ottaminen.
Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.
Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.
Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.
Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.
Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
Koulun toimenpiteet
Yleistä
Opetuksen lähtökohtana on hyvä, laadukas perusopetus uutta opetusteknologiaa hyödyntäen. Tärkeää on kannustava ja oppimismyönteinen ilmapiiri, jota edistetään lisäämällä oppilaiden osallistamista opetuksen suunnittelussa. Kurinpitomenettelyä toteutetaan ensijaisesti käymällä kasvatuskeskusteluja.
Arvioinnin tulee olla monipuolista, tasapuolista sekä yhtenäistä perustuen jatkuvaan näyttöön. Oppilaiden tulee tietää, millä perusteella heidän suorituksiaan arvioidaan. Oppilaan arvioinnilla tuetaan tavoitteiden toteutumista. Huoltajalle arviointi antaa tietoa arviointiperusteista ja oppilaan edistymisestä. Arviointi myös auttaa huoltajaa tukemaan lasta opiskelussa ja opintoihin liittyvissä valinnoissa sekä kasvussa ja kehittymisessä. Vanhempien kanssa käydään lukuvuoden aikana oppimiskeskustelu.Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa on tarkemmin kuvattu arvioinnin käytäntöjä Puijonsarven koulussa https://peda.net/kuopio/p/puijonsarvi/kpo/pko/arviointi.
Yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa on tehty hyvän ja oikeudenmukaisen arvioinnin periaatteet sekä kirjattu hyvien työskentelytaitojen piirteitä eri luokka-asteille.
Koulun pedagogiikan ja toiminnan kehittäminen
Koulussa toteutetaan yhteisöllistä suunnittelua, joka on jaettu useampaan tasoon. Yhteisissä palavereissa käydään läpi koko koulua koskevat yhteiset linjat ja tehdään yhteenvedot tiimien esityksistä ja keskusteluista.Opettajat on jaettu tiimeihin, jotka kokoontuvat säännöllisesti ja tiimissä keskustellaan opetuksen toteuttamista ja suunnittelua koskevista asioista. Tiimeissä tulee mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon ja pyytää muun henkilökunnan edustus ja oppilasedustus.
Koulun suunnitteluryhmä tekee yhtenäiset linjaukset ja esitykset opetuksen kehittämisestä ja koulun toiminnan käytännöistä.
Lisäksi koulussa on nimetty eri vastuualueille yksi tai useampia opettajia, joiden tehtäviin kuuluu edistää ja kehittää kutakin osa-aluetta koulun toiminnassa. Osa-alueita ovat mm. TVT, välituntitoiminnat, oppilaskunta, tukioppilastoiminta, AV-välineet, työhyvinvointi jne.
Työelämään tutustuminen hoidetaan niin, että 8. ja 9. luokka jaetaan kahteen ryhmään TET -jakson aikana. Toinen ryhmä on TET -jakoslla ja toinen koulussa. Näin saamme jakotunteja myös isommille ennen joulua yseille ja ennen toukokuuta kaseille.
Toimintavälitunnit
Koulun päivä on rytmitetty niin, että koulupäivän sisälle saadaan pitkiä välitunteja. Koulupäivärytmitys liitteenä.
Kerhotoiminta
Koulussa toimii useamman toimijan ylläpitämiä kerhoja. Seurakunta järjestää sählykerhoa tiistaisin ja salibandyseura Welhot salibandyä keskiviikkoisin ja torstaisin. Samassa rakennuksessa toimii nuorisotalo, jolla on omia salivuoroja lauantaina ja sunnuntaina muun nuorisotalotoiminnan lisäksi. Koululla on omia kerhoja teknologiakerho sekä bändikerho. Koulun kerhona pidetään myös liikuntakerhoa (tennis tai salibandy), joka toteutetaan yhteistyössä seuran kanssa koulun kerhorahoituksella. Kaupungin toimintana järjestetään myös taidekarusellia. Lisäksi ulkopuolinen toimija järjestää erillisellä kerhorahoituksella Kässä+ -kerhoa.
Puijonsarven koulun laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet lukuvuonna 2018-2019
Lukuvuonna toteutetaan kaksi monialaista kokonaisuutta. Syksyllä toteutetaan metsä -aiheista monialaista kokonaisuuttaa, johon liittyy erilaisia työtapoja ja metsä -aiheinen päivä (Puijo päivä) syyskuun lopussa.Lukuvuoden aikana toteutetaan myös agenda 2030 teemaa, joka painottuu enemmän kevätpuolelle. Sen keskeinen asia on kestävä kehitys ja kestävä elinympäristö. Koulu on mukana Fiksusti kouluun -koulumatkahankkeessa, joka osaltaa haluaa edistää kestävän kehityksen mukaisia liikkumistapoja, myös koulumatkoilla (kävely, pyöräily, kimppakyydit).
Keskeinen tavoite on kannustava ja oppimismyönteinen ilmapiiri, joka näkyy koulun toiminnassa.