4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten sekä tvt-mentoreiden ja tutoropettajien avulla. Koulutuksen ja tukihenkilöiden kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi on koottu tukimateriaali. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2018 ja 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä.

Kaikilla opettajilla on henkilökohtaiset tietokoneet. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2018 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi.

Perusopetuksessa hyödynnetään Peda.netin tai Office 365 -ympäristön mahdollisuuksia ja muita digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa.

Kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-mentoria on resursoitu opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi koko lukuvuodeksi 2018 - 2019. Yhden tvt-mentorin työajasta resursoidaan osa tvt-koordinaattorin tehtäviin. Atk-vastaavien toimenkuva on määritelty vuonna 2016.

Kuopio osallistuu useisiin Uusi peruskoulu -hankkeisiin. Kooste hankkeista löytyy tästä.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  3. Miten varmistetaan koulun tvt-laitteiden tehokas käyttö?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Lisätietoja:
vs. tietohallintopäällikkö Jarmo Hallikainen 044 718 7978
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040

Koulun toimenpiteet

Yleistä

Kuopion kouluissa on siirrytty koulukohtaiseen kokonaisbudjettiin, joka sisältää mm. opetuksen järjestämiseen, palveluiden ja tarvikkeiden hankintaan kohdennetut määrärahat. Koululle annettujen määrärahojen käytössä noudatetaan etukäteissuunnittelua ja seurantaa. Suunnittelussa hyödynnetään edellisten vuosien toteumia ja suhteutetaan sen hetkisiin oppilasmääriin sekä lukuvuoden erikoistarpeisiin.

Hankintasuunnitelmissa, esimerkiksi oppimateriaalien ja -kirjojen osalla, käytetään vuoroperiaatetta ja pitkäjänteisyyttä. Kaikki hankinnat pyritään tekemään keskitetysti annettujen hankintaohjeiden ja -kanavien kautta. Lukuvuoden edetessä käyttösuunnitelmaa tarkennetaan lukuvuoden todellisia toiminta- ja hankintatarpeita vastaavaksi.

Pidemmällä aikajänteellä hyödynnetään opettajien ja muiden palautetta antavien tahojen (esim. oppilaskunta, huoltajat) esittämiä viestejä seuraavia taloussuunnitelmia laadittaessa. Kirjahankintojen suhteen on tehty pitkän aikajänteen suunnitelma kirjasarjojen uudistamisesta. alakoulun osalta tähän on jo aika pitkälle päästy, yläkoulun materiaalia on uudistettu ja uudistetaan uuden OPS:n tullessa voimaan heidän osaltaan.

Taloushallintojärjestelmiä käytetään (Vega, Reksbud) talouden toteutumisen seurannassa jatkuvasti. Ne opettajat, joille on annettu kohdennettuja määrärahoja, lähinnä työaineisiin tai vastaavasti oppiainekohtaisesti, seuraavat oman osuutensa toteutumista jo hankintavaiheessa.


Fyysinen ympäristö

Rakennuksena Puijonsarven koulu on ns. elinkaarikohde, jossa kiinteistön ylläpidosta ja kunnosta vastaa YIT Oy. Koulurakennus on valmistunut vuonna 2011 uudisrakennuksena, joten koulun tilat ja laitteet ovat hyvässä kunnossa. Kaikissa luokissa on Smart -älytaulut. Kiinteistöön kohdistuvissa asioissa ollaan pääasiassa yhteydessä YIT:n kiinteistöpäällikköön ja ylläpitopäällikköön sekä Tilakeskuksen asiakkuuspäällikköön.

Kiinteistöön kohdistuvat palvelupyynöt voi jokainen henkilökuntaan kuuluva tehdä koulun kotisivujen opettajainhuoneen kautta. Henkilökuntaan kuuluva saa omille peda.net tunnuksilleen käyttöoikeuden opettajainhuone-osioon, muuten se ei ole julkinen.

Rakennusvaiheessa tilojen ergonomiaan on kiinnitetty huomiota. Koulun toiminnassa pyritään lisämään oppilaiden aktivointia välituntisin ja oppitunneilla mm. pitkien liikuntavälituntien kautta. Liikuntavälituntien paikkoja on muutettu, jotta saadaan myös ruokailuun enemmän aikaa ja ruokailu rytmitettyä mahdollisimman hyvin. Nuorisotoimi osallistuu osaltaan myös toimintavälituntien järjestämiseen.

Koulun tilojen monikäyttöisyyttä on muokattu uudelleenkalustamalla tiloja, jotka toimivat koulun käytössä, IP -toiminnan käytössä sekä iltaisin nuorisotilakäytössä. Koulun tiloissa toimii jo päivähoito ja esiopetus, joten koulurakennus toimii monitoimitilana monenlaisille lasten ja nuorten palveluille. Esi- ja alkuopetuksen yhteistyön lisäämiseksi koululle on hankittu luokkiin isoja työskentelypöytiä pulpettien tilalle sekä istuintyynyjä, jotta opetushetkiä voidaan helpommin pitää eri puolilla koulurakennusta.

Koululla on lisäksi neuvolavastaanottoa terveydenhoitajan tiloissa.

Koulussa on tehty vuosien 2016-2018 aikana lattiapintojen korjauksia, joissa kuivatettiin rakennusaikana jääneitä kosteuksia sekä vaihdettiin lattiapinnotteita osassa tiloista. Nyt seuraamme tilannetta ja toimimme tarpeen mukaan kaupungin sisäilmaohjeen mukaisesti. Remonttiraportit ovat luettavissa koulun kotisivuilla tiedotteet osiossa.


TVT

Koulussamme on oppimiskeskus, jonne on sijoitettu pöytäkoneita ja läppäreitä opetuskäyttöön. Lisäksi on erillinen läppärikärry ja iPadeja. Näiden lisäksi opetuskäytössä on Acer merkkisiä hybridilaitteita. Oppilaskäytössä olevia koneita on noin yksi laite kolmea oppilasta kohden. Opettajien henkilökohtaisessa työkäytössä olevat koneet on uudistettu ja jokaisella on oma kone.

Oppimiskeskustilaa voi varata oppituntikäyttöön; samoin läppärikärryä ja iPadeja. Myös omien laitteiden käyttöä mahdollistetaan.
Oppimiskeskuksessa on koulun kirjasto. Kirjaston kirjoja lainataan oppilaille joko perinteisellä vihkomenetelmällä tai käyttämällä kirjastojärjestelmää. Myös kirjastoauto vierailee koululla viikottain. Lukuharrastusta edistetään monella eri tavalla huomioimalla eri tasoiset lukijat mm. lukuvinkkauksilla, lukutunneilla, lukudiplomeilla jne.

Teknisten laitteiden käyttöiän ja teknisten sovellusten tuovat vaatimuksia laitteiden uusimiselle ja lisäämiselle. Uudessa opetussuunnitelmassa tulee enemmän esille tietotekniikan mukaanottaminen opetukseen.

Tavoitteet:

  1. Digitaalisten oppimisympäristöjen käyttö opetuksessa. Tässä käytetään apuna TVT tutoreita (2 opettajaa) sekä kiertäviä TVT mentoreita. Lisäksi on myös määritelty erillinen vastuualue TVT:n pedagogiseen kehittämiseen.
  2. Käytössä olevien laitteiden ja verkon käyttövarmuuden parantaminen ja varauskäytäntöjen kehittäminen.
  3. Kannustavan ja oppimismyönteisen ilmapiirin edistetäminen lisäämällä oppilaiden osallistamista.

Liitteet:

TVT -suunnitelma