7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20131287#Pidp5312336
http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf

Lisätietoja:
kasvun ja oppimisen tuen johtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
erityisopetuksen johtava rehtori Mika Kuitunen 044 718 4421

Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut

Koulupsykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Koulupsykologit ja koulukuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön (esim. Kiva-koulu), opettajien kokouksiin, suunnittelupäiviin ym. jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2015-2016 painopisteet:

  • Uuden lain täytäntöön panoon liittyviin koulutuksiin osallistuminen
  • Yhteistyössä koulun muun henkilöstön kanssa uusien toimintamallien kehittäminen
  • Yhteisöllinen työ – osaamisen vahvistaminen, resursointi

Linkkejä:
http://www.kuopio.fi/web/opetus-ja-koulutus/koulupsykologi-ja-kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
palveluesimies Miia Uotinen 044 718 4066
kasvun ja oppimisen tuen johtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kouluterveydenhuollon tavoitteeksi ja painopistealueeksi on asetettu vuosille 2013 – 2016 oppilaan hyvän terveyden, oppimiskyvyn ja elämänhallinnan taitojen edistäminen. Painopistealueissa on otettu huomioon Kuopion hyvinvointisuunnitelman 2013 - 2016 sekä mielenterveys- ja päihdesuunnitelman 2013 – 2020 tavoitteita ja painopistealueita.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös moniammatillista yhteistyötä syvennetään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen. Lisäksi toiminnan kehittämisessä hyödynnetään vuoden 2015 Kouluterveyskyselyn tuloksia.

Lisätietoja:
terveydenhoidon palvelujen päällikkö Kristiina Mäki 044 718 6583
kouluterveydenhoidon palveluesimies Hanna-Mari Tanninen 044 718 6513

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa pyritään järjestämään 1. luokan ja erityisopetukseen otetuille tai siirretyille oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan vapaita kerhopaikkoja tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta www.kuopio.fi/iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4 114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku-kulttuurikasvatusohjelma toimii mallin mukaisesti lukuvuonna 2015 - 2016.

Teatteripolku-työpajojen haku aina lukukauden alussa.

Ympäristöpolun kehittäminen liittyy suunnitteilla olevaan hyvinvointia edistävään mobiili-Kuopio Gameen, johon kootaan pelien kirjastoksi kulttuuriympäristö- ja luonnonympäristöaineistoja, olemassa olevat Kuopio-aiheiset mobiilipelit, liikuntapaikkoja ym.

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/kouluterveydenhuolto
https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja perheet/peruspalvelut/opiskeluhuolto/kouluterveydenhuolto


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät osoitteesta http://www.peda.net/veraja/kuopio/koululiikunta

Lisätietoja:
koululiikunnanohjaaja Lari Kilpeläinen 044 718 1439


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
http://www.kuopio.fi/web/opetus-ja-koulutus/koulukuljetukset


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Oppilashuoltosuunnitelma

Uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki on muuttanut koulun oppilashuoltokäytäntöjä. Oppilashuolto jaetaan koulutasolla yhteisölliseen oppilashuoltoon ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu vähintään 2 kertaa lukuvuodessa ja sen pääasiallinen tehtävä on keskittyä koulukohtaisiin käytäntöihin (koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma) sekä ennaltaehkäisevään oppilashuoltoon. Oppilashuoltoryhmään kuuluvat rehtori (puheenjohtaja), oppilaanohjaaja, erityisopettajat, koulukuraattori, koulupsykologi sekä terveydenhoitaja ja mahdollisesti koululääkäri. Näiden kokousten ajat sovitaan hyvissä ajoin lukuvuoden aikana. Kokouksesta tehdään muistio/pöytäkirja. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän rinnalla toimii myös pienempi valmisteleva ryhmä, jossa valmistellaan varsinaisen yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän asioita.

Yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä kokoontuu tarpeen mukaan ja kootaan aina tapauskohtaisesti. Asian laittaa vireille se henkilö, joka kokee oppilashuollon tarpeen tulleen esille, vaikka oppilas itse. Uuden lain henki on se, että oppilaalle oppilashuoltotyön tulee olla vapaaehtoinen mahdollisuus ja oppilas saa itse vaikuttaa ryhmän kokoonpanoon. Yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä kutsutaan kokoon aina oppilaan (ja/tai huoltajan) suostumuksella. Käsitellyt asiat kirjataan aikajärjestyksessä kunkin oppilaan osalta oppilashuoltokertomukseen, jota säilytetään koulun arkistossa.

Koulunkäynnin tuki (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) on perusopetuslain alaista toimintaa, jota ei varsinaisesti käsitellä oppilashuoltoryhmissä. Koulunkäynnin tuen suunnittelemiseksi kootaan tapauskohtaisesti moniammatillinen ryhmä, joka tekee esityksen tuen järjestämisestä (tehostettu ja erityinen tuki). Yleinen tuki on kaikille kuuluvaa ja pääsääntöisesti sitä annetaan normaalien oppituntien yhteydessä.

Koulukohtaisesti on tehty oppilashuollon suunnitelma, joka on nähtävissä koulun kotisivuilla.

Psykologi ja kuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuolto

Koululla käy säännöllisesti määräaikoina kuraattori ja psykologi. Pääsääntöisesti näihin mennään ennalta sovitun ajan mukaisesti, mutta kuraattorille on mahdollista päästä myös yleisinä vastaanottoaikoina. Oppilas voi itse hakeutua tapaamiseen, huoltaja voi sitä pyytää tai opettaja esittää. Kuraattori tai psykologi osallistuvat pyydettäessä/sovittaessa yksilöllisiin oppilashuoltoryhmän kokouksiin, kuten uudessa oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa säädetään. Koulupsykologi on pääsääntöisesti koululla ma ja pe sekä kuraattori ke ja to. Lisäksi erikseen sopien myös muina aikoina mm. oppilaspalaverit.

Kouluterveydenhoitaja on paikan päällä maanantaista keskiviikkoon klo 8 - 16. Torstaisin klo 12 - 16. Hän osallistuu pyydettäessä yksilöllisiin oppilashuoltoryhmän kokouksiin. Tiettyjen luokka-asteiden kanssa terveydenhoitaja pitää Kouluikäisen terveyspolku-oppaan mukaisia oppitunteja. Tarpeen mukaan opettaja voi pyytää terveydenhoitajaa osallistumaan terveyskasvatustunneille. Koululääkäri on tavattavissa tiistaisin ja oppilaille pidetään laajempi terveystarkastus tiettyjen vuosiluokkien aikana (1.lk, 5.lk ja 8.lk).

Yhteydenotot oppilashuoltohenkilöstöön tapahtuvat puhelimen, sähköpostin tai Wilman kautta.

Koulun tiloissa on ensiapukaappeja, joiden sisältä tarksitetaan säännöllisesti.

Koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja tapausten selvittämiseksi noudatetaan KiVa -koulu ohjelmaa. Rinnalle kehitetään myös oppilaiden vertaissovittelua.

IP- ja kerhotoiminta

Koulussamme toimii Kuopion kaupungin ylläpitämä iltapäiväkerhotoiminta klo 12-16 koulupäivisin. Iltapäivätoiminnan toiminnan järjestämisessä on mukana seurakunta, jolta toiminta osittain ostetaan. Toimintaa ohjaa seurakunnan vastuuohjaaja, jolla on apunaan koulun koulunkäynnin ohjaajia 1-2 henkeä kerrallaan. Iltapäiväkerhotoiminta on maksullista toimintaa, josta peritään kaupungin määrittämä osallistumismaksu. Maksuun sisältyy välipala.

Koulun kerhotoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain 47 §:ssä mainittua ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyä koulun lukuvuosisuunnitelmaan kirjoitettua kerhotoimintaa, josta koulu vastaa. Toimintaan osallistuminen on oppilaille maksutonta. Perusopetuksen kerhotoimintaa järjestetään Opetushallituksen myöntämällä erityisavustuksella.
Puijonsarven koululla kerhoja järjestetään yhteistyössä seurakunnan, nuorisotoimen ja Kuopion tennisseuran kanssa.

Kulttuuri-ja liikunta

Opettajakunnasta on valittu kulttuurikuriiri, jonka tehtävä on edistää ja esittää erilaisten kulttuuritapahtumien järjestämistä. Tuntia pitävät opettajat päättävät luokkien osallistumisesta ellei tapahtumaa ole määritelty kyseistä luokkaa tai koko koulua koskevaksi. Luokat ovat osallistuneet mahdollisuuksien mukaan erilaisiin kulttuuritapahtumiin ja pienessä määrin koulu myös kustantaa kuljetuksia kulttuuritapahtumiin esim. musiikki- ja teatteripolku, kuvataidenäyttelyt jne.

Koulu järjestää uimaopetusta sekä pyrkii edistämään oppilaiden osallistumista erilaisiin urheilutapahtumiin, esim. erilaiset turnaukset, Ice Marathon -tapahtuma, jne. Kaupungin liikuntakasvatuksen kanssa yhteistyössä järjestetään liikuntaa lisääviä tapahtumia ja saadaan lainaksi välineitä. Liikuntavälituntitoiminnan lisääminen on ollut yksi merkittävä uudistus ja painopistealue lähitulevaisuudessa.

Myös eri seurojen edustajia otetaan liikuntatunneille esittelemään erilaisia lajeja, joita Kuopiossa voi harrastaa.

Kouluruokailu ja -kuljetus

Kouluruokailu ostetaan Servicalta, jolla on koululla valmistuskeittiö. Kouluruokailun ravitsemus- ja tapakasvatus toteutetaan opetussuunnitelman mukaisesti yhteustyössä Servican kanssa.

Alakoulun puolella luokanopettaja (1 opettaja/luokka) ruokailee oppilaiden kanssa ja samalla valvoo oppilaita. Yläluokilla valvojia on kaksi ruokailuvuoroa kohden. Oppilaita ohjataan ja opastetaan ruokaympyrän mukaisessa ruokailussa sekä hyvissä ruokailutavoissa. Ruokalun on tarkoitus olla rauhallinen ja miellyttävä.

Maksullinen välipala on tarjolla päivittäin klo 13.00. Oppilaskunta pitää myös omaa kanttiinia aamupäivisin tiettyinä päivinä. Myyntivalikoima rajataan kohti mahdollisimman terveellistä ja monipuolista välipalaa.

Koulukuljetus järjestetään niille oppilaille, joilla on siihen oikeus joko perusopetuslain tai kaupungin määrittämien ohjeiden mukaisesti. Kuljetus ei tapahdu koulun pihalle, vaan läheiselle liittymäpysäkille. Alkusyksystä koulunkäynnin ohjaaja saattaa ykkösluokkalaisia pysäkiltä koululle syyslomaan saakka.

Lukujärjestykset tehdään niin, ettei oppilaille tulisi turhia odotustunteja. Koulukuljetuksissa noudatetaan joka tapauksessa perusopetuslain määrittämiä enimmäisaikoja.

Tavoitteet:

  1. Oppilashuolto toimii ennaltaehkäisevästi ja suunnitelmallisti.
  2. Oppilashuoltoon pääsee tarvittaessa kohtuullisessa ajassa.
  3. Koulukiusaamista seurataan säännöllisesti ja siihen puututaan aktiivisesti. KiVa koulu -ohjelman mukaisesti kiusaamista myös ennaltaehkäsitään esim. KiVa koulu -oppitunneilla.
  4. Kiva koulu -ohjelman rinnalle tuodaan myös oppilaiden vertaissovittelua opettajan ohjaamana.
  5. Oppilaiden osallistumista kulttuuri- ja liikuntatapahtumiin edistetään.
  6. Liikuntavälitunteja lisätään koko koulua koskeviksi.
  7. Kouluruokailu on viihtyvä ja rauhallinen hetki.
  8. Koulukuljetukset sujuvat ongelmitta ja turvallisesti.