4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuspäällikön ohjetta.

Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteidenosalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.


Koulukirjastojen kirjastojärjestelmä vaihtuu kesällä 2015. Tietopalveluasiantuntija huolehtii koulukirjastovastaavien opettajien sekä muiden järjestelmänkäyttäjien perehdyttämisestä syyslukukaudella 2015.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön syksystä 2015 alkaen.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Tietohallintopäällikkö tekee vuosittain palvelualueen tarpeiden perusteella ICT-talousarvion sekä investointiesityksen. Talousarvio ja investoinnit käsitellään kaupungin normaalien talousarvioprosessien mukaisesti. Oppilasverkon laitteet hankitaan leasing-laitteina ja vanhentuneita laitteita uusitaan käytettävissä olevien varojen puitteissa. Vuosittain hankitaan myös muuta tietoteknistä laitteistoa kuten dataprojektoreja sekä dokumenttikameroita. Hankinnat tehdään myönnettyjen investointirahojen puitteissa.

Koulut voivat hankkia tietoteknistä kalustoa myös omilla rahoillaan. Hankinnat tehdään tietohallintopalveluiden kautta, jotta voidaan varmistua laitteiden yhteensopivuudesta tekniseen ympäristöön.

Vuoden 2015 aikana tehdään selvitys ICT-palvelujen tuottamismallista, jonka avulla parannetaan palveluiden toimivuutta jatkossa.

Perusopetuksen ict-suunnitelman 2015 - 2018 laatiminen on aloitettu keväällä 2015. Esi- ja perusopetuksen toimintaympäristöjen kehittämishankkeen tuella suunnitelmasta tehdään perusopetuksen tvt-strategia osaksi uutta opetussuunnitelmaa. Lukuvuodeksi 2015 - 2016 on palkattu perusopetukseen viisi ict-tukihenkilöä, jotka työskentelevät yhden päivän viikossa kouluille opettajien tukena ja kouluttajana. Tukihenkilöiden koulutus on toteutettu keväällä 2015.

Lukuvuoden 2015 - 2016 aikana on tavoitteena hankkia opettajille henkilökohtaiset päätelaitteet, jotka mahdollistavat tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisen opetuksessa. Oppilaiden henkilökohtaisten laitteiden hankinta on ajoitettu pääosin vuosille 2016 - 2018. Koulu suunnittelee tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä kehittämissuunnitelman pohjalta.

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Jarkko Karhemaa 044 718 4007
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040

Koulun toimenpiteet

Yleistä

Kuopion kouilussa on siirrytty koulukohtaiseen kokonaisbudjettiin, joka sisältää mm. opetuksen järjestämiseen, palveluiden ja tarvikkeiden hankintaan kohdennetut määrärahat. Koululle annettujen määrärahojen käytössä noudatetaan tarkkaa suunnittelua ja seurantaa. Suunnittelussa hyödynnetään edellisten vuosien toteumia ja suhteutetaan kulloisiinkin oppilasmääriin sekä lukuvuoden erikoistarpeisiin.

Hankintasuunnitelmissa, esimerkiksi oppimateriaalien ja -kirjojen osalla, käytetään vuoroperiaatetta ja pitkäjänteisyyttä. Kaikki hankinnat pyritään tekemään keskitetysti annettujen hankintaohjeiden ja -kanavien kautta. Lukuvuoden edetessä käyttösuunnitelmaa tarkennetaan lukuvuoden todellisia toiminta- ja hankintatarpeita vastaavaksi.

Pidemmällä aikajänteellä hyödynnetään opettajien ja muiden palautetta antavien tahojen (esim. oppilaskunta, huoltajat) esittämiä viestejä seuraavia taloussuunnitelmia laadittaessa. Kirjahankinnat suunnitellaan vuosittain niin, että oppikirjasarjoja voidaan uudistaa.
Taloushallintojärjestelmiä käytetään (Vega, Reksbud) talouden toteutumisen seurannassa jatkuvasti. Ne opettajat, joille on annettu kohdennettuja määrärahoja, lähinnä työaineisiin tai vastaavasti oppiainekohtaisesti, seuraavat oman osuutensa toteutumista jo hankintavaiheessa.

Fyysinen ympäristö

Koulurakennus on valmistunut vuonna 2011 uudisrakennuksena, joten koulun tilat ja laitteet ovat hyvässä kunnossa. Kaikissa luokissa on Smart -älytaulut.

Rakennusvaiheessa tilojen ergonomiaan on kiinnitetty huomiota. Koulun toiminnassa pyritään lisämään oppilaiden aktivointia välituntisin ja oppitunneilla mm. pitkien liikuntavälituntien kautta sekä kokeilemalla luokissa vaikkapa jumppapalloja istuimina.

Kesän ja syksyn 2015 aikana koulun tiloihin muokataan uudelleenkalustamalla tiloja, jotka toimivat koulun käytössä, IP -toiminnan käytössä sekä iltaisin nuorisotilakäytössä. Koulun tiloissa toimii jo päivähoito ja esiopetus, joten koulurakennus toimii monitoimitilana monenlaiselle lasten ja nuorten palveluille.

Koululla on lisäksi neuvolavastaanottoa terveydenhoitajan tiloissa.

TVT

Koulussamme on oppimiskeskus, jonne on sijoitettu pöytäkoneita ja läppäreitä opetuskäyttöön. Lisäksi on erillinen läppärikärry. Oppimiskeskustilaa voi varata oppituntikäyttöön; samoin läppärikärryjä. Koululle on hankittu myös luokallisen verran Ipad -tabletteja, jotka voidaan antaa oppilaan henkilökohtaiseen käyttöön määräajaksi. Myös omien laitteiden käyttöä mahdollisetaan.
Oppimiskeskuksessa on koulun kirjasto. Kirjaston kirjoja lainataan oppilaille joko perinteisellä vihkomenetelmällä tai käyttämällä kirjastojärjestelmää. Myös kirjastoauto vierailee koululla viikottain. Lukuharrastusta edistetään monella eri tavalla huomioimalla eri tasoiset lukijat mm. lukuvinkkauksilla, lukutunneilla, lukudiplomeilla jne.

Tavoitteet:

  1. Hyvä, laadukas perusopetus uutta opetusteknologiaa hyödyntäen; kodin ja koulun yhteistyö ja työrauhan edistäminen turvallisessa kouluympäristössä.
  2. Kannustavan ja oppimismyönteisen ilmapiirin edistetäminen lisäämällä oppilaiden osallistamista. Koulun pelisäännöt on uudistettu uusi OPS huomioiden.