Fyysinen oppimisympäristö

Oppimisympäristöt ovat kokonaisvaltaisia toimintaympäristöjä, jotka muodostuvat mm. fyysisestä ja digitaalisesta ympäristöstä, sosiaalisesta ja psykologisesta ympäristöstä, oppijoista, opettajista, erilaisista oppimisnäkemyksistä, erilaisista toimintamuodoista ja oppimislähteistä.

Fyysisellä oppimisympäristöllä tarkoitetaan mm. tiloja, kalusteita, varusteita ja digitaalisia laitteita, jotka tukevat oppimisen tavoitteita. Fyysinen oppimisympäristö muodostuu monitilaympäristöistä, opetusmateriaaleista ja tavoista käyttää näitä, tiedon taltiointi- ja hallintajärjestelmistä, koulun piha-alueesta ja lähiympäristöstä.


Oppimisympäristöjen
suunnittelutavoitteita ja –periaatteita

Toimiva ja motivoiva fyysinen oppimisympäristö edistää oppimista, hyvinvointia terveyttä ja turvallisuutta. Fyysinen oppimisympäristö tukee oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaista kasvua ja oppimista.

Tavoitteena on luoda ja kehittää uutta opetussuunnitelmaa tehokkaasti tukeva oppimis- ja toimintaympäristö. Uusi ympäristö mahdollistaa yhteistoiminnallisen ja ilmiöpohjaisen oppimisen sekä monipuolisten pedagogisten ratkaisujen toteuttamisen. Tavoitteena on myös edistää pedagogista hyvinvointia, jolloin viihtyisä ympäristö tukee oppimisen prosesseja ja parantaa oppimistuloksia, motivoi positiiviseen muutokseen koko henkilökuntaa sekä edistää yksilön kokonaisvaltaista kehitystä.

Uusi koulu suunnitellaan avoimuuden ja tiimityön periaatteiden pohjalta, tavoitteena luoda asuinalueen toiminnallinen keskus. Suunnittelun lähtökohtana on tiimiopettajuus, tilojen muuntojoustavuus sekä tehokas käyttö huomioiden kaikki käyttäjäryhmät: varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, kirjasto, nuorisotoiminta, kansalaisopisto, urheiluseurat, asukasyhdistys, vanhempainyhdistys sekä muut tiloja käyttävät sidosryhmät. Uusi koulurakennus ja ympäristö motivoivat myös toiminnan uudistamiseen. Joustavat opetusjärjestelyt ja yli ryhmäjakojen tapahtuva toiminta nykyaikaisessa oppimisympäristössä tukevat erilaisia oppijoita.

Tulevaisuuden koulun fyysisen oppimisympäristön määrittelyn tulee olla käyttäjälähtöinen innovatiivinen prosessi, joka huomioi koko alueen ja sen ympäröivän yhteisön tarpeet.

Perusopetuksen opetustila-, kaluste- ja välineratkaisujen tulee mahdollistaa modernien opetus- ja oppimisprosessien käyttö ja tukea koulun toimintakulttuurin uudistumista.