7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20131287#Pidp5312336
http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf

Lisätietoja:
kasvun ja oppimisen tuen johtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
erityisopetuksen johtava rehtori Mika Kuitunen 044 718 4421

Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut

Koulupsykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Koulupsykologit ja koulukuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön (esim. Kiva-koulu), opettajien kokouksiin, suunnittelupäiviin ym. jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2016-2017 painopisteet:

  • Yhteistyössä koulun muun henkilöstön kanssa oppilashuollon käytäntöjen kehittäminen
  • Yhteisöllinen työ – osaamisen vahvistaminen

Linkkejä:
http://www.kuopio.fi/web/opetus-ja-koulutus/koulupsykologi-ja-kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
palveluesimies Miia Uotinen 044 718 4066
kasvun ja oppimisen tuen johtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kouluterveydenhuollon tavoitteeksi ja painopistealueeksi on asetettu vuosille 2013 – 2016 oppilaan hyvän terveyden, oppimiskyvyn ja elämänhallinnan taitojen edistäminen. Painopistealueissa on otettu huomioon Kuopion hyvinvointisuunnitelman 2013 - 2016 sekä mielenterveys- ja päihdesuunnitelman 2013 – 2020 tavoitteita ja painopistealueita.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös moniammatillista yhteistyötä syvennetään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen. Lisäksi toiminnan kehittämisessä hyödynnetään vuoden 2015 valtakunnallisia Kouluterveyskyselyn tuloksia.

Lisätietoja: kouluterveydenhoidon palveluesimies Sanna Niinimäki 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa pyritään järjestämään 1. luokan ja erityisopetukseen otetuille tai siirretyille oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan vapaita kerhopaikkoja tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta www.kuopio.fi/iltapaivatoiminta.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4 114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku-kulttuurikasvatusohjelma toimii mallin mukaisesti lukuvuonna 2016 - 2017.

Teatteripolku-työpajojen haku aina lukukauden alussa.

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/kouluterveydenhuolto
https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja perheet/peruspalvelut/opiskeluhuolto/kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät lukuvuonna 2016-2017 Peda.netistä.

Lisätietoja:
koululiikunnanohjaaja Lari Kilpeläinen 044 718 1439


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
http://www.kuopio.fi/web/opetus-ja-koulutus/koulukuljetukset


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Palonurmen koulun oppilashuoltosuunnitelma


Kuva: Oppilashuollon osa-alueiden yhteys oppilashuolto- ja perusopetuslakiin.

Oppilashuollolla
tarkoitetaan kaikkea toimintaa, joka vaikuttaa myönteisesti oppilaan oppimiseen sekä hänen fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiinsa. Oppilaan etu ja ennaltaehkäisevyys ovat toiminnan lähtökohtia.

Perusopetuksen oppilashuollosta säädetään Oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa.

Koulun yhteisöllinen oppilashuolto on koko koulua tukevaa toimintaa, jossa seurataan, arvioidaan ja kehitetään kouluyhteisön hyvinvointia. Ensisijainen vastuu on koulun henkilökunnalla. Terveellisyydestä, turvallisuudesta, esteettömyydestä, yhteisöllisyydestä ja osallisuudesta huolehtiminen kuuluvat yhteisöllisen oppilashuollon piiriin. Yhteisöllinen oppilashuolto kuuluu koulussa kaikille.

Yhteisöllisessä oppilashuollossa on opettajien, huoltajien, oppilaiden ja oppilashuollon ammattilaisten edustus. Ryhmä kokoontuu kaksi kertaa lukuvuodessa, tarpeen vaatiessa useammin. Koollekutsujana toimii rehtori.

Aiheet lukuvuonna 2016-17 ovat:
- Kouluhyvinvointi ja yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän toiminnan tarkastaminen
- Laajoista terveystarkastuksista nousseet asiat

Yksilökohtainen oppilashuolto
on jokaisen oppilaan lakisääteinen oikeus, jonka avulla taataan hänen mahdollisuutensa osallistua opetukseen. Ryhmä kokoontuu tarvittaessa oppilaan psyykkisten, fyysisten tai sosiaalisten syiden vuoksi. Palvelujen tulee olla saatavilla helposti ja määräaikojen puitteissa.

Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä kootaan yksittäisen oppilaan tuen tarpeen selvittämiseksi. Ryhmän kokoaa se opettaja tai oppilashuollon edustaja, jonka työtehtäviin asia kuuluu. Tapauskohtaisesti harkitaan, ketä ryhmään kuuluu. Ryhmän kokoonpanoon ja asian käsittelyyn on saatava oppilaan ja tarpeen vaatiessa huoltajan suostumus. Työskentelyyn osallistuvilla on salassapitovelvollisuuden estämättä oikeus saada toisiltaan välttämättömät tiedot. Selvityksestä tehdään oppilashuoltokertomus.

Perusopetuslain mukainen moniammatillinen oppilashuolto (pedagoginen oppilashuolto) takaa eri ammattiryhmiin kuuluvien työntekijöiden konsultaatiomahdollisuuden. Oppilashuollosta tiedottamisella ja oppilaan ja huoltajan osallisuudella autetaan palveluiden piiriin hakeutumisessa. Moniammatillisessa oppilashuoltoryhmässä pyritään etsimään ratkaisu oppilaan koulunkäynnissä tai oppimisessa ilmeneviin ongelmiin.

Ryhmään kuuluvat rehtori (pj.), erityisopettaja (siht.), koulukuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja sekä luokanopettaja.

Oppilashuoltohenkilöstön yhteystiedot löytyvät koulun kotisivuilta kohdasta "Yhteystiedot".

Oppilashuollon resurssointi
Koulun oppilashuoltoresurssi kohdennetaan tarpeen mukaan yhteisölliseen, yksilökohtaiseen ja moniammatilliseen oppilashuoltotyöhön.
- kuraattori on tavoitettavissa koululla tarvittaessa
- koulupsykologi on tavoitettavissa koululla tarvittaessa
- kouluterveydenhoitaja työskentelee koululla 1 päivänä joka kolmas viikko (torstaisin)
- koululääkäri järjestää koululla laajat terveystarkastukset 1.- ja 5.-luokkalaisille

Yhteistyö koulun ulkopuolisten lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien tahojen kanssaTärkeitä kumppaneita ovat mm. koulutuksen siirtymävaiheissa Nilsiän Yhtenäiskoulun yläkoulu (oppilaittemme yläkoulu), Palonurmen ryhmäperhepäivähoito (esikoulu). Lisäksi Palonurmen nuorisoseura, Siikajärven nuorisoseura, Nilsiän 4H, MLL:n ja SPR:N Nilsiän osastot sekä Järvi-Kuopion srk.

Koululla ei ole lukuvuonna 2016-2017 iltapäivätoimintaa, koska kysyntää ei ollut.

Koulu jatkaa Liikkuva koulu -hankkeen mukaisen toiminnan heti syyslukukauden alusta. Tavoitteena on tuoda liikuntaa jokaisen oppilaan jokaiseen koulupäivään.

Oppilaskuljetuksien keston lainmukaisuutta seurataan.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä