Päivitetyt koronaohjeet

Koronaohjeistuksia kouluille 18.1.2022 alkaen. Tiedote laadittu yhteistyössä Kuopion kaupungin terveys- ja opetusviranomaisten sekä viestinnän kanssa.

Koronaohjeistuksia kouluille 18.1.2022 alkaen
Tiedote laadittu yhteistyössä Kuopion kaupungin terveys- ja opetusviranomaisten sekä viestinnän kanssa.

Jäljitys
Tässä epidemian tilanteessa, jossa tartunnat leviävät väestössä yleisesti, ei yksittäisen ihmisen kontaktien jäljittämisellä ole enää merkitystä epidemian leviämisen estämisessä. Tautitapausten nopean lisääntymisen vuoksi tartunnanjäljityksellä ei voida enää rajata epidemiaa.
Jäljitystoimenpiteet kohdistetaan Kuopiossa vain riskiryhmiin, hoivalaitoksiin ja sote-yksiköihin. Ilmoitattehan positiivisesta kotitestistä koululle, jotta tieto voidaan mahdollisuuksien mukaan välittää altistuneille. Ensisijaisesti suosittelemme kuitenkin kertomaan itse sairastumisesta henkilöille, joihin on ollut läheinen kontakti. Altistuneita voi pyytää välttämään kontakteja 5 päivän ajan tapaamisesta ja käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.


Karanteeni ja eristys
Koko Pohjois-Savon alueella luovutaan karanteeneista altistumistilanteissa. Uudessa ohjeistuksessa huomioidaan lapsen edun ensisijaisuus: karanteenipäätöksillä ei enää pystytä epidemiaa rajaamaan, joten on lapsen edun mukaista, että oireeton lapsi saa käydä koulua ja opiskella. Etäkoulun haitallisista vaikutuksista on kertynyt paljon tutkimustietoa. Lisäksi THL:n mukaan oleskelu koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa katsotaan pienen riskin altistumiseksi.
Terveydenhuollosta positiivisen testituloksen saaneen eristysaika on 5 vuorokautta testauspäivän jälkeen, mikäli oireet ovat lievät, eikä kuumetta ole enää ollut vuorokauteen. Mikäli oireet kuitenkin jatkuvat voimakkaina, voidaan hoitavan lääkärin arvion mukaan poissaoloa jatkaa.
Perheensisäisessä altistuksessa oireeton perheenjäsen voi mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin oireettomana, mutta hänelle suositellaan kotitestiä heti ja kolmantena päivänä koronaan sairastuneen oireiden alkamisesta. Jos altistuneelle ilmaantuu oireita, tulee hänen jäädä heti kotiin.
HUOM! Ennen 18.1. otettujen positiivisten testitulosten saaneiden eristyksiä ei muuteta, vaan he toimivat aiemmin saamiensa ohjeiden mukaan.


Maskisuositus
Pohjois-Savon alueellinen koronanyrkki suosittelee, että kouluissa käytetään maskia jo 1. luokka-asteesta alkaen mahdollisuuksien mukaan. Maskisuositus tulee voimaan tiistaina 18.1. ja kouluilta maskeja jaetaan heti, kun niitä on saatu toimitettua kouluille.
Toivomme, että harjoittelette maskin käyttöä kotona pienten koululaisten kanssa ja kannustatte myös isompia koululaisia maskin käyttöön.


Testaus
Epidemiatilanteen vaikeutuessa terveydenhuollon testauskapasiteetti on kuormittunut.
Lieväoireisen ei tule hakeutua terveydenhuoltoon laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen vakavan taudin riskiryhmiin, vaan hän voi tehdä kotona pikatestin.

 

Kotitestin tulos negatiivinen
• Negatiivisen testituloksen jälkeen kouluun voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen (kuten muissakin sairauksissa).


Kotitestin tulos positiivinen
• Jos kotitestitulos on positiivinen, on eristäydyttävä omaehtoisesti. Se tarkoittaa käytännössä pysymistä kotona 5 - 10 päivän ajan, kontaktien minimoimista ja mahdollisuuksien mukaan myös edeltävän 2 - 3 vuorokauden ajalta tiedossa olevien kontaktien informoimista omatoimisesti.
• Positiivinen kotitesti tarkoittaa omaehtoista eristystä ja poissaolo koulusta on ns. tavallinen sairauspoissaolo. Jos vointi sallii, voi opiskella itsenäisesti opettajien antamien ohjeiden mukaan. Kouluun palattua oppilaalla on oikeus tukiopetukseen. Etäopetukseen ei ole mahdollista siirtyä ilman terveysviranomaisen päätöstä.

 

-----------------------------------------------------------------

Alueellinen koronatilanne ja Kuopion kaupungin maskisuositus

Maskisuositusta yli 12-vuotiaille jatketaan toistaiseksi lähiviikkojen ajan


Koronaepidemia osoittaa laantumisen merkkejä alueellamme

Pohjois-Savon alueellinen koronanyrkki tiedotti 25.10. kokoontumisensa jälkeen, että koronaepidemia osoittaa laantumisen merkkejä alueellamme. Ilmaantuvuus on selkeästi laskenut, eikä tartunnanjäljityksessä ole enää ruuhkaa. Myös tartunnan lähteet on saatu hyvin selville. Alueellinen koronanyrkki katsoo, että Pohjois-Savon epidemiatilanne ei edellytä uusia rajoituksia, ja esimerkiksi etätyösuositus voidaan nyt perua.

 

Paikallisten erojen vuoksi Kuopion kaupunki suosittaa edelleen maskin käyttöä tietyissä tilanteissa

Epidemian paikalliset erot mahdollistavat ja myös pakottavat paikalliseen tilanteen hallintaan. (Ks. THL:n maskisuositustiedote https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille)  

 

Kuopion viimeaikaisen huonon koronatilanteen vuoksi Kuopion kaupunki on päättänyt jatkaa suositusta maskin käytöstä sellaisissa tilanteissa, joissa turvavälejä on haastavaa tai mahdotonta pitää.

 

Suositus koskee edelleen myös kouluja, joissa maskisuositusta yli 12-vuotiaille jatketaan toistaiseksi lähiviikkojen ajan. Syitä suositukselle ovat erityisesti:

  • syyslomalla tapahtunut matkustaminen ja sosiaalisten kontaktien lisääntyminen
  • lähiviikkoina yli 12-vuotiaiden 2. koronarokotteen saaneiden osuus kasvaa
  • liikkeellä on monia muitakin ylähengitystietulehduksia aiheuttavia virustauteja

 

-----------------

Henna Lindroos
Viestintäasiantuntija

Kuopion kaupunki / Markkinointi ja viestintä
Tulliportinkatu 31, PL 228, 70101 Kuopio
 

Miten toimitaan kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Miten toimitaan kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Kuopion kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin tiedote 26.8.2020

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.
Koronaviruksen oireet

  • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.
  • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

    Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

    Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

    Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.

    Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.

    Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

    Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä

    Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava yksikkö voi alueellisen epidemiatilanteen perusteella antaa tarkennettuja ohjeita lasten testaamiskäytännöistä. 

    Lapsi on käynyt testissä tai hänelle on varattu testi. Miten oireettomien perheenjäsenten tulee toimia ennen testituloksen tuloa? 

    Jos muu perhe on oireeton, normaalia elämää saa jatkaa siihen asti, kunnes tulos tulee. Oireisten on pysyttävä kotona kunnes testitulos valmistuu. 

    Jos lapsen tulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset.
    Karanteeni ja eristys

     

     

    Raija Savolainen

    tartuntataudeista vastaava lääkäri

    Kuopion kaupunki

Päivitetyt koronaohjeet 19.8.2020

Toimintaohje koronavirukseen liittyen (19.8.2020)

  1. Kouluun tullaan vain terveenä ja täysin oireettomana.
  2. Koulussa korostetaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvaetäisyyksien pitämistä toisiin.
  3. Mikäli oppilaalla on minkäänlaisia hengitystieinfektioon viittaavia oireita (kuume, nuha, kurkkukipu, yskä, hengenahdistus; väsymys, lihaskivut) tai vatsaoireita (pahoinvointi, ripuli), hänen on jäätävä kotiin. Huoltaja ottaa tällöin yhteyttä terveyskeskukseen, josta saa tarkemmat ohjeet mahdollisesta koronavirustestaukseen ohjautumisesta.
  4. Mikäli oppilas sairastuu kesken koulupäivän, ilmoitetaan asiasta välittömästi huoltajalle. Terveydenhoitajan luo ei oireisena voi tulla!
  5. Sairastunut oppilas ohjataan koulun aikuisen kanssa odottamaan huoltajan kyytiä ulkotilaan ja tarvittaessa erilliseen sisätilaan. Odotustilassa oppilas ja aikuinen pukevat ylleen kasvomaskit.
  6. Huoltajan tai hänen nimeämänsä varahenkilön on haettava kesken päivän sairastunut oppilas pois koulusta mahdollisimman pian. Joukkoliikennevälineillä ei tässä tapauksessa saa matkustaa, jotta muita ei altistettaisi tartunnoille! Huoltajan on huolehdittava, että sairastunut oppilas menee koulusta suoraan kotiin, ei ole kontaktissa muihin eikä mene esimerkiksi kauppaan tai kirjastoon.
  7. Sairauspoissaoloissa toimitaan normaalilla ilmoitusmenettelyllä (soitto tai Wilma-ilmoitus luokanopettajalle tai luokanohjaajalle), ja poissaolon aikaiset opiskelutehtävät selvitetään omilta opettajilta.
  8. Mikäli oppilas on matkustanut maihin, joille on asetettu matkustusrajoituksia, voi hän palata terveenä ja täysin oireettomana kouluun aikaisintaan kahden viikon pakollisen karanteenin jälkeen.
  9. Jos oppilaalla todetaan koronavirusinfektio, on tärkeää selvittää mistä hän saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti edelleen altistuneet tartunnalle. Jäljitystyöstä vastaavat terveydenhoitoviranomaiset, ja sitä tehdään jatkotartuntojen tunnistamiseksi ja epidemian leviämisen estämiseksi.
  10. Sairauden jälkeen oppilas voi tulla kouluun vasta täysin oireettomana. Tällöinkin hyvää käsihygieniaa tulee edelleen ylläpitää.
  11. THL:n ja OPH:n ohjeistukset päivittyvät, joten huoltajien kannattaa seurata aktiivisesti tiedotusta (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19).

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä