4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.

Lisätietoja:
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa ilmanvaihdon, lämmityksen, sähkön ym. osalta.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat Kuopion Tilapalveluilta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen. Jos kyse on välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, ilmoitus tehdään puhelimitse huollon päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Huollon tehtävänä on arvioida korjaustarpeen kiireellisyys, jonka perusteella korjaukset toteutetaan.

Tilapalvelut laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään Tilapalveluiden, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii Tilapalveluiden asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa toiminnallisia tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilapalvelut on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tarja Hosionaho 044 718 4130
asiakkuuspäällikkö Simo Hiltunen 044 718 5248
työsuojeluvaltuutetut Isto Karjalainen 044 718 4020 ja Saija Kekäläinen 044 718 4062

Tieto- ja viestintäteknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea.

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

4.1 Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan suunnittelusta, taloudesta ja tehokkuudesta. Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta henkilöstökokouksissa.

Rehtori kohdentaa jatkuvaa hankintaa ja varusteiden ylläpitotyötä vaativille oppiaineille ja toiminnoille lukuvuosikohtaiset resurssit (musiikki, tekninen työ, tekstiilityö, kuvataide, kotitalous, liikunta, biologia, maantieto, fysiikka, kemia ja koulukirjasto), joiden käytöstä aineryhmät vastaavat itsenäisesti. Rehtori ja apulaisjohtaja suunnittelevat koulunkäynnin tuen resurssin käytön.

Apulaisjohtaja suunnittelee lukukausittain koulunkäynninohjaajaresurssin kohdentamisen yhdessä laaja-alaisten erityisopettajien kanssa. Ohjaajaresurssin kohdistamisen suhteen apulaisjohtaja käyttää jatkuvaa seurantaa ja osoittaa resurssia niihin luokkiin, joissa koulunkäynninohjaajaa kulloinkin tarvitaan.

4.2 Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen turvallisuus, terveellisyys ja viihtyisyys huomioidaan tilankäytön järjestelyissä, hankinnoissa sekä koulun toiminnan ja tilojen kehittämistä. Opetustilojen terveellisyyttä ja turvallisuutta seurataan jatkuvasti ja epäkohdista ilmoitetaan eteenpäin.

Koululla on ajan tasalla oleva pelastus- ja kriisisuunnitelma, joka päivitetään vuosittain. Vuosittain koulussa pidetään poistumisharjoitus ja sisällesuojautumisharjoitus. Näissä testataan valmiustilaa ja sen perusteella palo- ja pelastussuunnitelmaa korjataan ja ohjeistetaan. Koululle on laadittu myös ajantasainen uhkatilannesuunnitelma. Turvallisuus- ja pelastussuunnitelmat tehdään yhteistyössä ao. asiantuntijoiden kanssa ja niistä vastaa Juha Hänninen. Em. asiakirjat käydään läpi henkilöstön kanssa ml. poistumis- alkusammutus- ja ensiapukoulutus-asiat; järjestyssäännöt löytyvät koulun kotisivuilta.

Koulun henkilökunta on mukana tulevan koulurakennuksen suunnittelussa.

4.2.1 Opetustilojen käyttö ja kunnossapito

Koulun luokkatilat ovat arkipäivisin opetuskäytössä. Iltakäyttöä luokkatiloissa on satunnaisesti. Opetustilojen kunnossapidosta huolehditaan ja epäkohdista ilmoitetaan Servicalle. Koulun liikuntasalissa on liikunnanopetuksen lisäksi iltaisin ja viikonloppuisin liikunta- ja harrastustoimintaa. Liikuntasalin turvallisuutta edistetään ja valvotaan sekä epäkohdista ilmoitetaan ja ne korjataan.

Minna Canthin koulussa on luotu luokkatilojen ulkopuolisia oppimisympäristöjä aulatilaan ja käytäville. Niitä kehitetään jatkossakin palvelemaan pienryhmätyöskentelyä sekä oppituntien ja oppimisen toiminnallistamista.

Minna Canthin koulun koulukirjaston toiminnasta vastaa lukuvuoden 2023-2024 aikana Anu Pöntinen. Kirjastotila toimii opetustilana ja oppimiskeskuksena, mutta kirjaston kokoelmia käytetään entiseen tapaan. Kokoelmia pyritään kartuttamaan ja tarvittaessa karsimaan tarkoituksenmukaisesti. Kukin opettaja huolehtii oppilaidensa lainoista sekä kirjaston yleisestä järjestyksestä. Lukemiseen kannustetaan kirjailijavierailuin, erilaisin pienin tempauksin ja esim. Kunnarin lukudiplomia tarjoamalla.

4.3 Tieto- ja viestintätekniikka

Koulun opetustilat on varustettu dataprojektorilla, dokumenttikameralla ja äänentoistolaitteistolla. Opettajille jaettujen Outlook-kalentereiden kautta voidaan varata oppilaskäyttöön kannettavia tietokoneita (273 laitetta) ja iPadeja (65 laitetta).

Lisäksi koululla on aineryhmien sisäisessä käytössä seuraavat laitteet:

  • Äidinkieli 14 iPadia
  • Kotitalous 10 kannettavaa
  • Käsityö 7 kannettavaa
  • Pienryhmäopetus 2 kannettavaa
  • Musiikki, kuvataide, terveystieto 25 iPadia
  • Tekevä/Silta 11 kannettavaa (1 Windows, 10 Chromebook-laitetta)
  • Robotiikka-valinnaiskurssi 10 Chromebook-laitetta (yksi siirretty Tekevälle)

Kaksivuotiset Chromebook 1:1 -pilotit ovat päättyneet keväällä 2023, ja koneet on otettu käyttöön muualla kaupungilta saadun ohjeistuksen mukaan (pienryhmillä 1:1 ja 20 konetta yhteiskäytössä Niiralan koululla).

Koulun oppilas- ja opettajamäärä on kasvanut viimeisten lukuvuosien aikana. Koneissa on vaihtuvuutta ja niihin tehdään huoltotoimenpiteitä tarpeen mukaan. Kaupungin tavoitteena on laitemäärä, joka on 40% oppilasmäärästä.
 
Minna Canthin koulun opettajilla on käytössään henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet. Oppilailla ja opettajilla on henkilökohtaiset käyttäjätunnukset koulun oppilasverkkoon. Tunnukset ovat samalla henkilökohtaiset Wilma-tunnukset ja niillä pääsee koulun panOppilas-verkkoon omalla päätelaitteella. Tunnukset käyvät myös Google-ympäristöön ja M365- palveluun, jossa on jokaisella oma työsähköposti.

Koulun teknisinä tukihenkilöinä toimivat ATK-vastaavat Tatu Viitala ja Sari Halonen ja AV-vastaavana Jussi Jauhiainen. Heidän lisäkseen teknistä TVT-tukea koulun arjessa saa Vesa Vainikaiselta ja Ari Tikkaselta (AV-laitteet, opettajalaitteet, oppilaslaitteet -Windows ja iOS sekä käyttäjätunnusten resetointi).

TVT-koulutustarpeita kartoitetaan vuoden mittaan. Pedagogisina tukihenkilöinä lukuvuonna 2023-2024 koulussamme toimii kolme tutoropettajaa (Tatu Viitala, Pauno Lötjönen ja Vesa Vainikainen), jotka auttavat opettajia ja oppilasryhmiä uuden opetussuunnitelman mukaisten pedagogisten ratkaisujen toteuttamisessa. Teknisillä ja pedagogisilla tukihenkilöillä on joustavuutta yli näiden nimellisten rajojen. Tukitunteja pyritään jakamaan tasapuolisesti eri aineryhmien kesken.

Oppilaat ovat mukana TVT-tietojen ja -taitojen käytännön tason jalkauttamisessa Oppilasagentti-tutoroppilastoiminnassa (kts. kohta Oppilaiden osallistaminen). Oppilasagenttitoiminta on koulun omarahoitteinen toiminto, jota lukuvuonna 2023-2024 koordinoi Mikael Åberg.