7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

7.1 Opiskeluhuoltosuunnitelma

 

Minna Canthin koulussa otetaan käyttöön lukuvuoden 2023-2024 aikana laadittava Kuopion kaupungin uusi esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma. Lisäksi koulu täydentää kyseistä suunnitelmaa koulukohtaisella osiolla syys-lokakuussa 2023. Valmistuttuaan aineistot julkaistaan koulun peda.net sivuilla:
https://peda.net/kuopio/p/minnacanth/tuki/oppilashuolto

7.2 Psykologi ja kuraattoripalvelut

Opiskeluhuollon tavoitteena on tukea oppilaan hyvää oppimista, hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä edistää ja ylläpitää sosiaalista hyvinvointia. Kuraattori ja - psykologipalvelut ovat vapaaehtoisia ja luottamuksellisia matalan kynnyksen palveluja. Psykologiin voi olla yhteydessä, jos keskittyminen on vaikeaa tai tuntuu, ettei oppiminen suju. Psykologi voi auttaa myös tilanteissa, joissa erilaiset asiat ahdistavat, jännittävät tai mielialassa on mataluutta. Työtapoina ovat keskusteluapu sekä psykologin tutkimukset ja arviot liittyen oppimiseen, keskittymiseen ja tunne-elämään. Psykologi on koululla pääsääntöisesti kaikkina koulupäivinä.

Kuraattori voi tukea nuorta ja hänen perhettään esimerkiksi tilanteissa, joissa on huolta kaverisuhteista, koulumotivaatiosta ja arjen sujumisesta tai jos elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia tai kriisejä, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin. Kuraattori on koululla pääsääntöisesti kaikkina koulupäivinä.

Kuraattori ja psykologi ovat mukana sekä yksilökohtaisessa että yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä. Lisäksi he voivat olla mukana kolmiportaisen tuen moniammatillisessa käsittelyssä. Kuraattori ja psykologi tekevät yhteistyötä vanhempien, opettajien ja erityisopettajien kanssa toimivien ratkaisujen löytymiseksi. Vanhemmat ja oppilas voivat ottaa suoraan yhteyttä kuraattoriin tai psykologiin aina halutessaan tai esimerkiksi opetushenkilöstön tai kouluterveydenhuollon suosituksesta.

Toiminnan painopisteet lukuvuodelle 2023–2024:

  1. Hyvinvointia tukevat elintavat lisääntyvät
  2. Osallisuus ja yhteisöllisyys vahvistuvat
  3. Mielen hyvinvointi kohentuu

7.3 Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Tarkastuksissa arvioidaan monipuolisesti oppilaan fyysistä ja psykososiaalista terveydentilaa, hyvinvointia ja oppimista. Terveystarkastukseen sisältyy aina yksilöllinen terveysneuvonta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla. Laajoissa terveystarkastuksissa selvitellään lisäksi vanhempien ja koko perheen hyvinvointia. Laajaan terveystarkastukseen sisältyy terveydenhoitajan ja koululääkärin vastaanotot. Terveystarkastusten lisäksi kouluterveydenhuollossa tavataan oppilaita ja perheitä yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

Lisätietoja: kouluterveydenhoidon palveluesihenkilö Marjo Asikainen puh. 044 461 0460


7.4 Aamu- ja iltapäivätoiminta

Yläkoulussa ei järjestetä aamupäivätoimintaa. Koulussa jatkuu Liikkuva koulu –toiminta, jonka tavoitteena on kehittää oppilaiden koulupäivistä aktiivisempia ja viihtyisämpiä kannustamalla välituntiliikuntaan, toiminnallisiin ratkaisuihin oppitunneilla sekä tarjota koulun jälkeistä kerhotoimintaa (klo 15-16). Lautapelikerho, käsityökerho ja torstaisin sporttitunti. Liikkuva koulu –toiminnasta vastaavat Kalle-Veikko Koivisto, Asko Linnakoski sekä koulu nuorisotyöntekijä Teemu Knuutinen.

7.5 Kulttuuripalvelut ja kirjasto

Minna Canthin koulussa 7.-luokkalaiset osallistuvat lukuvuoden aikana musiikkipolkuun ja 8.-luokkalaiset teatteripolkuun. Kulttuurikuriirina koulussamme toimii lukuvuonna 2023-2024 Susanna Jäkälä.

Opetuksessa hyödynnetään kaupungin monipuolisia kulttuuripalveluja. 9.-luokkalaisilla on käytössään K9-kortti, jonka avulla osallistutaan kaupungin kulttuuripalveluihin mahdollisimman monipuolisesti, esim. museovierailut, teatterikäynnit sekä erilaiset K9-korttitapahtumat. K9-kortin saa käyttöönsä lataamalla edun puhelimeensa Kuopion kaupungin sivuilta.  Musiikki- ja tanssiluokkien yhteistyötä esimerkiksi alan muiden oppilaitosten ja kaupungin taidelaitosten kanssa ylläpidetään lukuvuosittain.

Minna Canthin koulussa toteutetaan kirjastovierailuja sekä hyödynnetään nettikirjastossa toimivaa lukuvinkkauspalvelua. Koulukirjastovastaavana toimii lukuvuonna 2023-2024 Anu Pöntinen. Tavoitteenamme on lukemisen tukeminen, lukuinnon herättäminen sekä monilukutaito. Koulussamme voi suorittaa vapaaehtoisia lukudiplomeita äidinkielen- ja kirjallisuuden opettajien ohjauksella.

7.6 Koululiikuntapalvelut

Koulussamme uimaopetusta järjestetään kaikilla vuosiluokilla (7.-9.lk. sekä TUVA-luokka) sekä syys- että kevätlukukaudella. Opetuksesta vastaavat koulun liikunnanopettajat. Mikäli koululiikuntatoimi järjestää, niin koulumme oppilaat ottavat osaa myös koulujen välisiin eri lajien turnauksiin ja kilpailuihin.

7.7 Kouluruokailu

Kouluruokala VilliVellissä tarjotaan koulupäivinä täysipainoinen ateria erityisruokavaliot huomioiden. Oppilaita kannustetaan ja ohjataan järkevään ruokailukäyttäytymiseen kouluruokailussa ja oppiaineissa kuten terveystiedossa ja kotitaloudessa. Opettajat valvovat ruokailua valvontavuorolistan mukaisesti. Luokkien ruokailuajat ovat näkyvissä Wilmassa oppilaiden lukujärjestyksissä. Luokan pöytänumerot vaihtuvat ruokailuvuorottain, oppilaat voivat tarkistaa pöytänsä numeron ruokalassa. Ruokailut on porrastettu alkamaan kello 10.30, 10.45, 11.00, 11.30, 11.45 ja 12.00. Lisäksi oppilailla on mahdollisuus ostaa monipuolinen välipala kello 13 välitunnilla tai mennä syömään ruokalaan kotoa tuotua välipalaa.

Koululla toimii kouluruokailun kehittämisestä vastaava asiakastoimikunta. Asiakastoimikunta kokoontuu säännöllisesti noin 4 kertaa lukuvuoden aikana.

7.8 Koulukuljetukset

Minna Canthin koulun oppilaista 385 (12.9.2023) oppilasta on koulukuljetuksen piirissä. Kuljetuksia koskevat sopimukset tekee Kuopion kaupunki. Kuljetuksien hyvää toteutumista tukevaa liikennekasvatusta annetaan terveystiedon opetuksen yhteydessä sekä ohjeistuksena erillisiin tapahtumiin liittyen. Koulu järjestää valvonnan koulun pihalta lähteviin kuljetuksiin osana välituntivalvontaa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä