7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen


Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa

Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2019 - 2020 painopisteet:
  • Terveelliset elämäntavat
  • Yhteisöllisen oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen (kouluun kiinnittyminen ja kiusaamisen ennalta ehkäiseminen)

Linkkejä:
Peruskoulujen koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kaupungin kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, murrosiän alkaessa 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös moniammatillista yhteistyötä syvennetään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen. Lisäksi toiminnan kehittämisessä hyödynnetään vuoden 2017 valtakunnallisia kouluterveyskyselyn tuloksia.

Lisätietoja:
kouluterveydenhoidon palveluesimies Maiju Tirri 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan tarjota vapaita kerhopaikkoja myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Linkkejä:
Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta, ks. Liikkuvan koulun nykytilan arviointi

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

7.1 Oppilashuoltosuunnitelma 
 
Minna Canthin oppilashuoltosuunnitelma on laadittu useammalle vuodelle keväällä 2018. Suunnitelma on koulun nettisivuilla osoitteessa: https://peda.net/kuopio/p/minnacanth/oppimisen-tuki 

Suunnitelma sisältää seuraavat osiot: 
 
1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut 
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat 
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen 
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa 
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen 

 
Oppilashuoltosuunnitelma tarkastetaan 2019-2020 lukuvuosisuunnitelman laadinnan aikataulussa yhteisöllisessä oppilashuoltotyöryhmässä. Koulun yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään osallistuvat rehtorin ja apulaisjohtajan lisäksi erityisopettajat, opinto-ohjaajat, kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi sekä vanhempien ja oppilaiden edustajat. Tapaamisiin kutsutaan myös muita koulun toimintakulttuuriin liittyviä tahoja (esim. kirkon, erityisnuorisotyön yms. toimijoita). Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu vähintään 4 kertaa vuodessa. Lisäksi yhteisöllistä oppilashuoltotyötä ja sen suunnittelua tehdään tarpeen mukaan kootuilla asiantuntijakokoonpanoilla. 

7.2 Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut 

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opettajien kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. 
 
Lukuvuoden 2019 - 2020 painopistealueet: 

  • Terveelliset elämäntavat (etenkin huumausaineiden käyttöön liittyvä ennaltaehkäisevä työ ja puuttuminen) 
  •  Yhteisöllisen oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen (kouluun kiinnittymisen vahvistaminen, kiusaamisen ennaltaehkäisy ja puuttuminen) 

7.3 Kouluterveydenhuoltopalvelut 

Terveydenhoitaja tapaa 7.luokkalaiset syksyn aikana terveystarkastuksen merkeissä. 8-luokkalaisille on terveydenhoitajan ja koululääkärin terveystarkastus. Koululääkärin tarkastuksessa kirjoitetaan nuorison terveystodistus, jota voi myöhemmin hyödyntää ajokortti- ja jatko-opintoasioissa (voimassa 5 vuotta). 9.lk:n tarkastuksessa hoidetaan rokotusasiat kuntoon ja oppilas saa rokotustodistuksen. 10.lk:n luokan oppilaat voivat ottaa yhteyttä koulumme terveydenhoitajaan tai Kuopion aikuislukion terveydenhoitajaan. Kouluterveydenhoitoon kuuluu koulussa ja koulumatkalla sattuneiden tapaturmien sekä koulupäivän aikana äkillisesti sairastuneiden ensihoito. Varsinainen sairaanhoito ei kuulu kouluterveydenhoitoon. Vastuu oppilaan sairaanhoidosta on huoltajalla. Sairasta ja toipilasta oppilasta ei pidä lähettää kouluun, on tärkeää toipua kunnolla. Koululaisia ei kutsuta hammashoito -tarkastuksiin luokittain eikä kouluittain vaan kotiosoitteen mukaisesti sille hammaslääkärille/suuhygienistille, jonka alueeseen kuuluu. Koululääkärin ajoista sovitaan erikseen terveydenhoitajan kanssa. 

7.4 Aamu ja iltapäivätoiminta sekä kerhotoiminta 

Yläkoulussa ei järjestetä aamu- ja iltapäivätoimintaa. Lukuvuonna 2019-2020 Minna Canthin koulussa ei ole kerhotoimintaa. 

7.5 Kulttuuripalvelut 

Koulumme oppilaat osallistuvat vuosittain järjestettävään Kuopion kaupungin kulttuuripolkuun, jonka yhteydessä 7.-luokkalaiset osallistuvat musiikkipolkuun ja 8.-luokkalaiset teatteripolkuun. Lisäksi koulumme 8.-luokkalaiset osallistuvat valtakunnalliseen Taidetestaajat-tapahtumaan.  

Eri oppiaineissa pyritään hyödyntämään kaupungin monipuolisia kulttuuripalveluita (museot, kirjasto, konsertit, elokuvanäytökset jne.) aina tarpeen, tarkoituksenmukaisuuden ja mahdollisuuksien mukaan. Lukuvuoden alussa koulumme kaikki 9.-luokkalaiset saavat K9-kortin, jonka avulla he voivat hyödyntää Kuopion kaupungin eri kulttuuripalveluita.  

7.6 Koululiikunta 

Koulussamme uimaopetusta järjestetään kaikilla vuosiluokilla (7-10lk) sekä syys- että kevätlukukaudella. Opetuksen hoitavat koulun liikunnanopettajat. Kevätlukukaudella yhteinen liikuntapäivä toteutetaan koululaisluistelun yhteydessä. Lukuvuoden aikana koulun tytöt ja pojat ottavat osaa myös koulujen välisiin eri lajien turnauksiin ja kilpailuihin. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan koulumme välkkäriohjaajakoulutuksen saaneet nuoret käyvät ohjaamassa alakoululaisia heidän liikuntapäivissä Kuopiohallilla. 
 

7.7 Kouluruokailu 
 
Kouluruokala VilliVellissä tarjotaan jokaisena koulupäivänä täysipainoinen ateria lukuisat erityisruokavaliot huomioiden. Oppilaita ohjataan järkevään ruokailukäyttäytymiseen kouluruokailussa ja oppiaineissa kuten terveystiedossa ja kotitaloudessa. Opettajat valvovat ruokailua valvontavuorolistan mukaisesti. Oppilaat ruokailevat porrastetusti kolmessa eri vuorossa. Vuorot menevät seuraavasti: 

  • 10.45-11.20 7-luokat ja tietyt 9. luokat 
  • 11.45-12.20 8-luokat ja tietyt 9. luokat 

Oppilaiden ruokailuajoissa voi olla vaihtelua, johtuen esimerkiksi liikunnan kaksoistunneista tai järjestelyistä, jotka on tehty ruokailun sujumisen helpottamiseksi. 

Kouluruokalassa on tarjolla monipuolinen välipala klo 13 välitunnilla. 

7.9 Koulukuljetukset 

Minna Canthin koulun oppilaista noin puolet on kuljetusoppilaita. Kuljetuksia koskevat sopimukset tekee Kuopion kaupunki. Kuljetuksien hyvää toteutumista tukevaa liikennekasvatusta annetaan terveystiedon opetuksen yhteydessä sekä ohjeistuksena erillisiin tapahtumiin liittyen. Koulu järjestää valvonnan koulun pihalta lähteviin kuljetuksiin osana välituntivalvontaa.