1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Kouluissa käydään vuosittain kehityskeskustelut tai niitä vastaavat prosessit kaupungin linjausten mukaisesti. Johtamista kehitetään ja tuetaan pitkäjänteisellä johtamisosaamiskoulutuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut). Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö.

Ys-ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan. Ys-ajan käyttö sekä suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään ja henkilöstö perehdytetään siihen.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun johtamisen toimenpiteet

Minna Canthin koulun henkilöstötoimii yhteisesti sovittujen arvojen mukaisesti päivittäisessään työssään. Arvot ovat avoimuus, kaikkien koulussa toimijoiden arvostus, ammatillisuus ja yhteistyö. 

Minna Canthin koulun rehtori vastaa koulun pedagogisesta johtamisesta, opetussuunnitelmasta, taloudesta, resurssin jaosta ja käytöstä sekä lukuvuosisuunnitelmatyöstä. Rehtori pyrkii näkemään kouluyhteisön vahvuudet ja rohkaisemaan jokaista nuorta ja aikuista kehittymään sekä kehittämään.  

Apulaisjohtajana toimii Panu Lindroos. Apulaisjohtajan tehtäviin kuuluvat lyhytaikaiset sijaisjärjestelyt, koulunkäynnin ohjaajien työn organisointi, työjärjestysten laatimisessa avustaminen (esim. ruokailuvuorot, välituntivalvonnat), sekä jälki-istuntovalvontalistojen laatiminen. Apulaisjohtaja on yhteyshenkilö koulun tilavarauksissa ja arjen sujuvuuteen liittyvissä järjestelyissä. Apulaisjohtajalle kuuluu myös päivittäiseen johtamiseen liittyviä erillisiä rehtorin määräämiä tehtäviä. Apulaisjohtaja vastaa toiminnasta rehtorin ollessa poissa. Mikäli rehtori ja apulaisjohtaja ovat molemmat poissa toiminnasta vastaa nimetty suunnitteluryhmän jäsen. 

Koulun toimintakulttuuria kehitetään vuorovaikutuksessa henkilökunnan, oppilaiden, huoltajien sekä yhteistyötahojen kanssa. Toimintakulttuuri rakentuu pedagogiikasta, asiantuntijuudesta, vuorovaikutuksesta, ilmapiiristä, arkikäytännöistä ja oppimisympäristöistä. Minna Canthin toimintakulttuuria kehitetään kohden tiimi- ja yhteisopettajuutta, joka toimii esimerkkinä myös oppilaille laadukkaasta ja toimivasta yhteistyöstä. Luotu toimintakulttuuri määrittää pääosin oppilaan kohtaaman koulutyön laadun. Konkreettisina toimina toimintakulttuurin kehittämisen eteen rehtori muodostaa lukujärjestyksiin palkituksia, jotka helpottavat opettajien yhteistyötä. Lisäksi rehtorin tavoite on muuttaa koulun kirjasto oppimistilaksi, joka palvelisi eritoten oppilaiden toimimista ryhminä.  

Koulun johtamisen peruselementit ovat suunnitteluryhmä, tiimit ja koko henkilöstö. Minna Canthin koulun opettajakunta on jaettu viiteen tiimiin (7.-, 8.- ja 9. -luokkien luokanohjaajien tiimit sekä valvontaluokattomien opettajien tiimi; oppilaanohjaajat sekä erityisopettajat ovat jaettu kahteen tiimiin). Tiimien vetäjät lukuvuonna 2019-2020 ovat: Juha Hänninen, Satu Rautiainen, Jussi Jauhiainen, Antti Immonen ja Panu Lindroos. Koulun suunnitteluryhmä koostuu tiimien vetäjistä, rehtorista ja apulaisjohtajasta. Suunnitteluryhmässä on siis kuusi jäsentä. Rehtori toimii suunnitteluryhmän puheenjohtajana. Rehtori kutsuu jäsenet suunnitteluryhmään. Pyrkimyksenä on jäsenten vahvuuksien hyödyntäminen koulun johtamisen tukena sekä sukupuolten välisen tasapainon aikaansaaminen. Suunnitteluryhmän jäsenyyden kesto on kolmesta viiteen vuotta. Tavoitteena on, että toiminnalla säilyy jatkumo eivätkä sen kaikki jäsenet vaihdu samalla kertaa.  

Koulun johtamisen aikataulutus perustuu pääsääntöisesti neljän viikon sykleihin. Syklissä käytetään tiistaisin pidettävää ys-aika (2 tuntia). Syklissä kokoonnutaan viikoittain seuraavasti: Suunnitteluryhmä - tiimit/aineryhmät/pedagoginen kahvila - suunnitteluryhmä - päätöskokous.  

  

Minna Canthin koulussa toimivat lisäksi seuraavat tiimit: 

  • Liikkuva koulu-tiimi 
  • MOK-tiimi 
  • Tutor-opettajien tiimi 
  • Kiusaamisasioista vastaavien opettajien tiimi 
  • Ilkivalta-tiimi 
  • Kansainvälinen vaihto -tiimi 
  • Tukioppilastoiminta-tiimi 
  • Oppilaskunnan ohjaus-tiimi 

Ys-ajan käytöstä on sovittu lukuvuoden alussa ja rehtori vastaa sen toteutumisesta. Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään ja henkilöstö perehdytetään siihen. 

Rehtori pitää vakinaiselle opettajakunnalle TSA-keskustelut lokakuun 2019 loppuun mennessä. Erillisiä kehityskeskusteluja ei pidetä lukuvuonna 2019-20.  

Koulun sisäisen tiedottamisen pääkanavia ovat info-TV, sähköposti, wilma ja koulun www-sivuilla sijaitsevat viikkotiedote sekä viikoittainen välituntipalaveri. Niiden ylläpitämisestä vastaavat rehtori, tiedostusvastaava Antti Immonen ja apulaisjohtaja.