3 Henkilöstö

Henkilöstöjohtaminen, osaamisen kehittäminen ja työhyvinvointi

Ennakoivalla henkilöstösuunnittelulla tarkoitus on varmistaa, että henkilöstön osaaminen, määrä, rakenne ja sijoittelu kaupunkiorganisaation tehtäviin vastaavat määriteltyä palvelutasoa, ennakoituja palvelutarve- ja toimintatapamuutoksia.

Opetushenkilöstön sisäinen siirtohalukkuus tarkistetaan aina ennen kuin virka laitetaan avoimeen hakuun. Rekrytoinneissa käytetään osaamisprofiileja ja ajantasaisia tehtävänkuvia.

Pysyvät tehtävät täytetään toistaiseksi olevilla työsuhteilla. Sijaisuudet järjestetään perusopetuksen ohjeiden mukaan.

Kehitys- ja arviointikeskusteluissa käytetään KuntaHR-järjestelmää.

Henkilökohtaiset osaamisen kehittämisen suunnitelmat ja koko henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelma päivitetään KuntaHR-järjestelmään. Täydennyskoulutuksen suunnittelussa otetaan huomioon henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelmissa ja osaamiskartoituksissa esille tulleet tarpeet.

Rehtori vastaa työhyvinvointiin ja työsuojeluun liittyvien toimintamallien ja ohjeiden toimeenpanosta sekä aktiivisen aikaisen puuttumisen toimintamallin toteutumisesta: Työhyvinvointi/työsuojelu

Vuosittaiset työhyvinvointisuunnitelmat toimitetaan sähköpostilla työsuojeluvaltuutetulle. Työhyvinvointisuunnitelman mukaiset toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan. 

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

3.1 Henkilöstösuunnittelu ja osaamisen johtaminen

Kaupungin painopistealulukuvuonna 2019-2020 on oppilaiden osallisuuden kehittäminen. Tämä tulee näkymään koulun toiminnassa mm. hyvä käytös kuuluu kaikille -ohjeen mukaisesti. Minna Canthin koulun rehtori arvostaa henkilöstöään ja johtaa henkilöstöä oikeudenmukaisesti ja tasa-arvolakia noudattaen.  

Rehtorille on tärkeää, että henkilöstön osaaminen vastaa annettua tehtävää. Kouluun onkin palkattu kelpoista ja pätevää henkilökuntaa. Tva-korvattavien tehtävien tehtävänkuvat ovat edellisen lukuvuoden tavoin suunniteltu tukevan rehtorin koulunkehittämisajatuksia. Tasa-arvon ja henkilöstön kehittymisen kannalta tehtäväkierron turvaaminen on keskeistä. Uutena johtamisen välineenä Minna Canthin koulussa otetaan käyttöön TSA-keskustelut ja -palkkiot. 

Opettajat, apulaisjohtaja, koulunkäynninohjaajat, koulusihteerit ja rehtori osallistuvat mahdollisuuksien mukaan ja ensisijaisesti paikallisen tason järjestämään ajankohtaiseen ja alueen opetushenkilöstölle suunnattuun täydennyskoulutukseen. Henkilökuntaa kannustetaan osallistumaan eritoten kaupungin sisäisiin koulutuksiin. 

Rehtori keskustelee säännöllisesti opettajien sekä muun henkilökunnan kanssa koulun toimintakulttuuriin liittyvistä asioista. 

Rehtori käy TSA-keskustelut henkilöstön kanssa syksyllä 2019 ja aineryhmäkeskusteluja kevään 2020 aikana. 

VESO:t ja kikyt käytetään koulukohtaisesti esimerkiksi arviointikoulutuksiin ja huomioon otetaan myös henkisen ja fyysisen työkyvyn ylläpito sekä sitä tukevien toimintamallien kehittäminen. 
 

3.2 Osaamisen kehittäminen 

Rehtori tutustuu tänä vuonna henkilöstöön ja sen osaamiseen, vahvuuksiin ja osaamisen kehittämismahdollisuuksiin. Tältä pohjalta rehtori luo kuvan koko henkilöstön ja yksilöiden osaamisen kehittämistarpeista. Tarpeiden perusteella muotoutuu osaamisen kehittämisen suunnitelma, jota päivitetään säännöllisesti. Täydennyskoulutuksen suunnittelussa otetaan huomioon henkilöstön osaamiskartoituksissa esille tulleet tarpeet.

Koulutuksen painopistealueena ovat monipuolinen arviointi, yhteis- ja tiimiopettajuus sekä digitaalisuuden lisääminen opetuksessa ja oppimisessa. Koko henkilöstön osaamisen kehittämisen perustana käytetään vertaisohjaamista oppimisen tukena. Tämä onnistuu hyvin esimerkikisi TET-aikoina. Tavoitteena on, että aineryhmät sopivat mahdollisuuksien mukaan keskenään, ketkä lähtevät koulutuksiin ja miten tieto siirretään muille opettajille. Koulutuksiin lähtöön kannustetaan ja sijaisvastuuta pyritään kierrättämään.

 
3.3 Työhyvinvointi  

Henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtii työhyvinvointipari yhdessä rehtorin kanssa. Parin toimikausi on lähtökohtaisesti kaksi vuotta. Pari pyrkii edistämään henkilöstön työssäjaksamista mm. olemalla tukena arjessa ja järjestämällä yhteisiä virkistystapahtumia. Lisäksi työhyvinvointipari laatii koulun työhyvinvointisuunnitelman ja osallistuu kaupungin järjestämään koulutukseen 1-2 kertaa lukuvuodessa. Rehtori vastaa siitä, että työntekijät perehdytetään yksikön toimintaan. Perehdyttämistä osaltaan toteuttavat apulaisjohtaja, turvallisuusvastaava ja työhyvinvointipari. Työhyvinvointipari voi myös osallistua koulutusten järjestämiseen työyhteisölle. Työhyvinvointiparina toimii Miia Palmu-Niemelä ja Pekka Rissanen.