4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten sekä tvt-mentoreiden ja tutoropettajien avulla. Koulutuksen ja tukihenkilöiden kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi on koottu tukimateriaali. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena voidaan käyttää kaupungin omia digitaitokalentereita 1 - 6 ja 7 - 9.

Kaikilla opettajilla on henkilökohtaiset tietokoneet. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2020 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi.

Perusopetuksessa hyödynnetään oppimisympäristöjen mahdollisuuksia ja digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa.

Kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-mentoria on resursoitu opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi lukuvuodeksi 2019 - 2020. Yhden tvt-mentorin työajasta resursoidaan osa hankekoordinaattorin tehtäviin.

Kouluilla on omat atk-vastaavat, joiden toimenkuva on määritelty vuonna 2016.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin. Kooste hankkeista löytyy tästä.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  3. Miten varmistetaan koulun tvt-laitteiden tehokas käyttö?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
hankekoordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

4.1 Talous 
 
Rehtori vastaa koulun toiminnan suunnittelusta, taloudellisuudesta ja tehokkuudesta. 

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Opetus ja opettajien täydennyskoulutus on suunniteltu annetun resurssin puitteissa. Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta. Koulusihteerit auttavat talouden seurannassa Vegassa. Rehtori kohdentaa jatkuvaa hankintaa ja varusteiden ylläpitotyötä vaativille oppiaineille tai toiminnoille lukukausikohtaiset resurssit (musiikki, tekninen työ, tekstiilityö, kuvataide, kotitalous, liikunta, biologia/maantieto, fysiikka/kemia ja koulukirjasto), jonka käytöstä he vastaavat. 

Apulaisjohtaja vastaa koulunkäynninohjaajaresurssin käytöstä. Resurssin suhteen apulaisjohtaja käyttää jatkuvaa seurantaa ja osoittaa resurssia niihin luokkiin, joissa ohjausta kulloinkin tarvitaan. 

Sijaisten ottamisessa noudatetaan kaupungin ohjetta. Lyhytaikaiset sijaisuudet suunnittelee apulaisjohtaja. 

  
4.2 Fyysinen oppimisympäristö 
 
Opetustilojen turvallisuus, terveellisyys ja viihtyisyys huomioidaan tilankäytön järjestelyissä, hankinnoissa sekä koulun toiminnan ja tilojen kehittämisessä. Opetustilojen terveellisyyttä on kartoitettu kevättalvella 2018 varsin kattavin mittauksin ulkopuolisen toimijan puolesta. Asiasta on tiedotettu kaupungin yleislinjausta noudattaen. Muutoin opetustilojen terveellisyyt ja turvallisuutta seurataan jatkuvasti ja epäkohdista ilmoitetaan eteenpäin. 

Koululla tehdään remonttia syyslukukaudella 2019. Remonttia tehdään viikon 42 loppuun saakka. Samalla syksyn käytössä olleet väistötilat liikuntasalista puretaan, ja remontoidut tilat ovat käytössä viikosta 43 alkaen. Tammikuussa remontti jatkuu luokkakohtaisesti biologiasiivestä alkaen. Kirjastosta sisustetaan oppimistila, joka yhdistää kirjastokäytön ja soveltuu eritoten tiimityöskentelyyn. 

Koululla on ajan tasalla oleva pelastus- ja kriisisuunnitelma, joka päivitetään vuosittain. Vuosittain pidetään koulussa ainakin yksi poistumisharjoitus, jossa testataan valmiustilaa ja sen perusteella palo- ja pelastussuunnitelmaa korjataan ja ohjeistetaan. Koululle on laadittu myös ajantasainen uhkatilannesuunnitelma. Turvallisuus- ja pelastussuunnitelmat tehdään yhteistyössä ao. asiantuntijoiden kanssa ja niistä vastaa Juha Hänninen. Em. asiakirjat käydään läpi kaikkien niiden henkilöiden kanssa ml. poistumis- alkusammutus- ja ensiapukoulutus; järjestyssäännöt löytyvät koulun kotisivuilta.  
 
Pelastussuunnitelmaan liittyvä poistumisharjoitus pidetään syyslukukauden 2019 aikana. Lisäksi henkilöstölle järjestetään turvallisuuskävely elokuun 2019 aikana. 

4.2.2 Opetustilojen käyttö ja kunnossapito 

Koulun luokkatilat ovat arkipäivisin opetuskäytössä. Iltakäyttöä on satunnaisesti. Opetustilojen kunnossapidosta huolehditaan ja epäkohdista ilmoitetaan. Koulun liikuntasalissa on liikunnanopetuksen lisäksi iltaisin ja viikonloppuisin liikunta- ja harrastustoimintaa. Liikuntasalin turvallisuutta edistetään ja valvotaan sekä epäkohdista ilmoitetaan ja ne korjataan. Koulun liikuntasali ei ole käytössä viikolle 42 asti, vaan tilat toimivat yläkäytävän luokkien (4 kpl) remontin vuoksi väliaikaisina opetustiloina. 

Minna Canthin koulussa on luotu luokan ulkopuolisia oppimisympäristöjä ja niitä pyritään jatkossakin kehittämään. Koulussa kehitetään lukuvuoden aikana opetuksen toiminnallisuutta sekä oppituntien liikunnallistamista. 

Minna Canthin koulun koulukirjaston toiminnasta vastaavat lukuvuoden 2019-2020 aikana Virva Eskelinen ja Minna Miettinen. Kirjastotila on koulun sisäilmaremonttien takia muutoksen alla, ja vuoden aikana poistetaan tarpeetonta materiaalia. Muuten kirjaston kokoelmia käytetään entiseen tapaan. Lisäksi kirjoja lainataan kouluviraston kokoelmista. Oppilaiden työtilana kirjastoa ei voi lukuvuoden aikana käyttää. Lukemiseen kannustetaan kirjailijavierailuin, erilaisin pienin tempauksin ja esim. Kunnarin lukudiplomia tarjoamalla.  

 
 
4.3 Tieto- ja viestintätekniikka

Koulun opetustilat on varustettu dataprojektorilla, dokumenttikameralla ja äänentoistolaitteistolla. Outlook-kalentereiden kautta kaikkien varattavissa on yksi ATK-luokka, jossa on 20 oppilastietokonetta, 14 iPadia, 10 hybriditietokonetta (Acer) ja 50 kannettavaa tietokonetta (HP) 

Lisäksi koululla on aineryhmien sisäisessä käytössä 15 kannettavaa tietokonetta (äidinkieli) ja Acer-hybriditietokonetta (käsityö/kotitalous 10, kielet 15, uskonto/historia/terveystieto 10 ja välkkäritoiminta 1). Koulun pienluokilla on käytössään 2 kannettavaa tietokonetta ja 11 hybriditietokonetta sekä tekevä- ja siltaluokilla 7 kannettavaa tietokonetta. 

Loppuvuodesta 2018 koululta laitettiin poistoon 18 vanhaa iPadia, jotta ne saataisiin päivitettyä käyttöjärjestelmään, millä uudet sovellukset toimivat. Uusien iPadien piti tulla heti alkuvuodesta, mutta niiden saamisesta ei ole vieläkään tietoa. Tarve on huutava. 

 
Koulun oppilasmäärä on kasvanut merkittävästi viimeisten lukuvuosien aikana. Oppilaskäyttöön tarjolla olevien laitteiden määrä on edelleenkin liian matala suhteessa tarpeeseen kasvaneessa koulussa. Kaupungin tavoitteena on laitemäärä, joka on 50% oppilasmäärästä (Kuopion TVT opetuskäytön suunnitelma 2016-2020). 
 
Minna Canthin koulun opettajilla on käytössä henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet. Oppilailla ja opettajilla on henkilökohtaiset käyttäjätunnukset koulun oppilasverkkoon. Tunnukset ovat samalla henkilökohtaiset Wilma-tunnukset ja niillä pääsee koulun panOppilas-verkkoon omalla päätelaitteella. Tunnukset käyvät myös O365- palveluun, jossa on jokaisella oma työsähköposti. 

Opettajilla on käytössään Peda.net -tunnukset ja oppilaille kyseisiä tunnuksia luodaan tarpeen mukaan. 

TVT-koulutustarpeita kartoitetaan vuoden mittaan ja hyödynnetään tehokkaasti kaupungin tarjoaman TVT-mentor Sinikka Leivosen täsmäpalveluja. Tukitunteja pyritään jakamaan tasapuolisesti eri aineryhmien kesken. Lukuvuonna 2019-2020 koulussamme toimii kolme tutoropettajaa (Sari Halonen, Tatu Viitala, Vesa Vainikainen), jotka auttavat opettajia ja oppilasryhmiä uuden opetussuunnitelman mukaisten pedagogisten ratkaisujen toteuttamisessa. 

 Koulun ATK-vastaava on Sari Halonen ja AV-vastaava Jussi Jauhiainen.  Heidän lisäkseen teknistä TVT-tukea koulun arjessa saa Vesa Vainikaiselta (AV-laitteet, opettajalaitteet, oppilaslaitteet -windows ja iOS sekä käyttäjätunnusten resetointi). 

Oppilaat ovat mukana TVT-tietojen ja taitojen jalkaannuttamiseksi kentälle erityisellä tutoroppilashankkeella työnimellä “Tekniikkaposse (kts. kohta Oppilaiden osallistaminen). Lisäksi kaikki 7-luokkalaiset koulutetaan syyslukukauden alussa digitutoreiden ja tekniikkaposselaisten toimesta 0365-ympäristön käyttöön. 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä