2 Strategia, kehittämissuunnitelma, opetussuunnitelma

Strategian, kehittämissuunnitelman ja opetussuunnitelman toteuttaminen

Koulu ottaa toiminnan suunnittelussaan huomioon Kuopion kaupungin strategian ja koulutuspoliittisen ohjelman. Lukuvuonna 2023 - 2024 kehittämisen kohteena on oppimisen tuen kehittäminen. Toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan.

Koulut voivat halutessaan tehdä CAF-arvioinnin oman toiminnan kehittämiseksi. Arviontikohteen voi päättää itse.
  • 2014 - 2015: 6 Osallisuus (vanha lukuvuosisuunnitelma)
    • osallisuus opetussuunnitelmatyössä
  • 2015 - 2016: 4 Resurssit
    • tieto- ja viestintätekniikka
  • 2016 - 2017: 6 Kasvatus ja oppiminen
    • yhteistoiminta
  • 2017 - 2018: 1 Johtaminen
  • 2018 - 2019: 7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki
  • 2019 - 2020: 2 Strategia, kehittämissuunnitelma, ops
  • 2020 - 2021: 3 Henkilöstö
  • 2021 - 2022: 5 Asiakkuudet ja kumppanuudet
  • 2022 - 2023: 4 Resurssit ja 6 Kasvatus ja oppiminen
    • tieto- ja viestintätekniikan pedagoginen käyttö


Lisätietoja:
opetusjohtaja Silja Silvennoinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018 
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

VISIO 2023 
 

”Martin koulu on vuonna 2023 yhteisöllinen koulu, jossa on turvallinen ja lämmin ilmapiiri kaikkien olla, oppia ja jakaa osaamista.”  

 
STRATEGIA LUKUVUODELLE 2023-2024 

 

  

VISIO: Martin toimiva arki on lukuvuoden kehittämissuunnitelman visio. Toiminnan periaatteena on restoratiivisuus.  

MISSIO: Miksi? Missiona on, että Martti Ahtisaaren koulussa rauha kasvaa ja on rauha kasvaa. 

Yhteisenä toimintatapana ovat dialogisuus ja tiimioppiminen. Lukuvuoden aikana kehitämme Martin toimivaa arkea kolmessa prosessissa: 

 

TEOT: 

Siipitiimit toimivat oppimistiimeinä. Kuopion perusopetuksen painopistealue on Oppimisen tuen kehittäminen. Yleinen tuki tuen kivijalkana on Martti Ahtisaaren koulun lukuvuoden punainen lanka suunniteltaessa ja kehitettäessä yksilön, tiimin ja koulun tason toimintaa. Tavoitteena on tuen suunnittelun, toteuttamisen ja vaikuttavuuden reflektoinnin kehittäminen tukijoukkueissa ja siipitiimeissä. Menetelmänä käytämme dialogia ja tiimioppimista. Tiimi on yksilön oppimisen väline ja tiimissä on mahdollisuus toteutua osallisuus, ryhmään kuuluminen ja toimijuus sekä oman osaamisen esille tuleminen. Tiimeissä noudatetaan dialogisuden periaatetta. Tiimeissä osaamisen jakaminen ja työssäoppiminen toteutuvat. Työssäoppimisen teemat on kuvattu yllä sinisessä tekstilaatikossa. 

 

Strategiatyö: käynnistetään lukuvuoden 2023-2024 aikana. Strategiatyön tiekartta valmistuu syyslukukauden aikana. Strategiatyössä osallistetaan Martin yhteisö. Joti toimii ohjausryhmänä ja koordinoijana. 

Yhteisöllisyyden rakentaminen: toteutamme koko koulun yhteisiä tilaisuuksia ja teemoja. Yhteisöllisyyden kehittämisestä vastaavat osaltaan koulun projektitiimeistä TYHY, Liikunta, Oppilaskunta, VERSO, Kansainvälisyys ja Laituri. Yhteisöllisyyttä rakentuu myös Martin koulun tiimirakenteen ja toimintatavan kautta. Tiimirakenne ja toimintatapa tuottavat osallisuuden kokemusta, kuulumisen tunnetta ja kokemusta omien taitojen merkityksellisyydestä tiimille. Näiden perustarpeiden toteutuminen yhteisössä tuottaa hyvinvointia ja tunnetta yhteisöllisyydestä.  
 

Toiminnan laadun arviointi  

Kevätlukukaudella toteutetaan toiminnan laadun arviointi. 
 
 
Laituri -tiimi 
 
Perehdyttäjät muodostavat koulumme Laituri -tiimin. Perehdyttäjä toimii siipitiimeissä siipitiimin vetäjän työparina. Tarkoituksena on edelleen kehittää ja syventää tiimien toimintaa reflektoimalla, syventämällä tiimin osaamista ja vuorovaikutusta dialogien ja tiimimenetelmien avulla. Tavoitteena on tiimien toiminnan kehittäminen ja työhyvinvoinnin sekä henkilökunnan osallisuuden ja yhteisiin periaatteisiin sitoutumisen lisääminen sekä henkilöstön perehdyttäminen perehdyttämissuunnitelman avulla systemaattisesti syventäen tietämystä eri osa-alueilla, niin uusilla kuin entisilläkin työntekijöillä.  

Lisäksi perehdyttäjä vastaa siipitiimiin tulevan uuden opettajan perehdyttämisestä seuraavasti:  
Jokaiselle uudelle opettajalle on nimetty perehdyttäjä. Perehdyttäjä käy läpi uuden opettajan kanssa Intro-ohjelman mukaiset asiat. Nämä tapaamiset sovitaan henkilökohtaisesti. Perehdyttäjät huolehtivat aikataulusta. 
 

Yhteisöllinen oppilashuoltotyö 

 
Yhteisöllisen oppilashuollon toimenpiteillä pyritään myös vahvistamaan kouluyhteisön hyvinvointia ja ryhmään kuulumisen tunnetta ja tämä otetaan myös huomioon kaikkien luokkien työskentelyssä ja käydään läpi luokittain arkiryhmässä. 
 
Ennen luokkakohtaisten oppilashuoltoryhmien kokoontumista kaupungin tai seurakunnan nuorisotyöntekijä tai koulukuraattori toteuttavat joka luokassa kokemuksellista hyvinvointia kartoittavan toiminnallisen tiedonkeruun. Tuloksia hyödynnetään hyvinvoinnin parantamiseksi koko koulun tasolla sekä luokittain. Oppilashuollon toimintasuunnitelma on esitelty tarkemmin luvussa 7.