1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Kouluissa käydään vuosittain kehityskeskustelut tai niitä vastaavat prosessit kaupungin linjausten mukaisesti.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut). Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö.

Ys-ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan. Ys-ajan käyttö sekä suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Silja Silvennoinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun johtamisen toimenpiteet

 

1 Johtaminen 

 

Rehtorin tehtävät:  Hallinto- ja toimintasäännöt 
 

  • rehtori vastaa yleisesti koulun toiminnasta ja kehittämisestä   
  • on henkilöstön lähiesimies   
  • käy kehityskeskustelut vuosittain henkilöstön kanssa  

 

Martti Ahtisaaren koulun apulaisjohtajan tehtävät:  
 

  • toimii rehtorin sijaisena rehtorin poissa ollessa. 
  • koordinoi kerhotyötä ja on yhteyshenkilö nuorisotoimeen ja muihin tahoihin kerho- ja välituntitoiminnan organisoinnissa 
  • on yhteyshenkilö koulun vanhempainyhdistyksen ja koulun välillä.  
  • on yhteyshenkilö koulukuvausjärjestelyissä 
  • vastaa välituntivalvonta- ja ruokailuvuorojen laadinnasta 
  • vetää koulunkäynninohjaajien työkokoukset säännöllisesti ja osallistuu ohjaajien työn organisointiin (ohjaajien lukujärjestysmuutokset, resurssin pohdinta ja kohdentaminen, Nepton-työajan seuranta), lukuun ottamatta rehtorin päätöstä vaativia tehtäviä 
  • huolehtii äkillisten poissaolojen järjestelyistä ja sovitusti myös ennalta tiedettyjen poissaolojen järjestelyistä.  
  • Kumppanuus arjen haasteiden ja tehtävien jakamisessa rehtorin kanssa. 

 

Martti Ahtisaaren koulun tiimirakenne: 

 


 
 
Rehtori, apulaisjohtaja ja koulusihteeri -palaveri ti klo 8–10. Näissä tapaamisissa käsitellään mm. taloutta, oppilas- ja henkilöstöhallintoon sekä toimintaan liittyviä asioita.  
 
Johtotiimin tehtävänä on johtaa, suunnitella ja kehittää koulun lukuvuosisuunnitelman mukaista toimintaa. Koulun johtotiimissä käydään dialogia koulussa tehtävien päätösten pohjaksi.  
 
Johtotiimin tehtävänä on huolehtia lukuvuosisuunnitelman laadinnasta ja arvioinnista, oppimateriaali- ja oppikirjatilauksista, seuraavan lukuvuoden suunnittelusta, YS -ajan ja TVA:n jakamisen suunnittelusta. Siipitiimien vetäjät tuovat siipitiimeistä nousevia asioita tuominen käsittelyyn. Johtotiimi vastaa niistä syntyvistä uusista prosesseista eli kehittämistyöstä. Johtotiimi on myös sen jäsenten valmentajuuden ja dialogitaitojen treenauspaikka. Johtotiimissä sovitaan laadun arvioinnin toteuttamisen tavasta ja vastuista. 
 
Johtotiimi kokoontuu maanantaisin klo 13.15. Rehtorin ja apulaisjohtajan lisäksi ryhmään kuuluvat ela-tiimin valmentaja ja oppilashuollon koordinaattori Päivi Rimpiläinen, elo-tiimin valmentaja Päivi Heiskanen, siipitiimien valmentajat Riikka Varis (yläsiipi), Varpu Voutilainen (alasiipi) sekä Päivi Mikkonen (pikkusiipi). Esityslistan laativat rehtori ja apulaisjohtaja.  
 
Siipitiimit 

Jokainen Martin koulun opetushenkilöstöön kuuluva kuuluu siipitiimiin 

 

Tieto johtotiimissä käsitellyistä asioista siirtyy johtotiimissä jäseninä olevien siipitiimin vetäjien kautta siipitiimeihin ja siipitiimeistä yhteistoimintaluokkien kautta oppilas- ja huoltajatasolle. Siipitiimeissä myös tuotetaan tietoa päätöksenteon pohjaksi. Tämä tieto siirtyy siipitiimin vetäjän kautta johtotiimiin. Siipitiimi on myös oppimistiimi, koulussa tehtävien päätöksiin liittyvän osallisuuden kokemuksen synnyttämisen paikka ja sen jäsenten dialogitaitojen treenauspaikka. Lukuvuonna 2023-2024 työssä oppimisen teema Martti Ahtisaaren koulussa on Yleinen tuki tuen kivijalkana.  

 
Siipitiimit kokoontuvat keskiviikkoisin13.15 sovitun kokousaikasuunnitelman mukaisesti vuorotellen koko henkilökunnan yhteisen PannuPorisee -kokouksen tai projektitiimit, vastuutehtävät ja yhteistoimintaluokat –kokoontumisten kanssa.  
 
Siipitiimin valmentajan tehtäviin kuuluu siipitiimin johtaminen ja kokousten vetäminen, johtotiimin jäsenyys, lähituki oman siiven arjen järjestelyissä, rehtorin ja apulaisjohtajan poissa ollessa sijaisena toimiminen akuuteissa asioissa, siipitiimin oppikirja- ja materiaalihankintojen suunnittelu yhdessä materiaalitiimin kanssa. Siipitiimin valmentaja toimii valmentavalla ja dialogisella otteella. Hän valmentaa siipitiimissä tapahtuvaa oppimista. Siipitiimin valmentaja voi toimia tukena myös "Hyvä käytös kuuluu kaikille" -toimintamallin mukaisessa ensimmäisen vaiheen puheeksi ottamisessa.  
 
Siipitiimien tukijoukkueet – kokouksissa suunnitellaan joukkueeseen kuuluvien luokkien aikuisten kesken joukkueessa jaettava tuki, mm. laaja-alaisen erityisopettajan ja koulunkäynnin ohjaajan tunteja. Joukkueessa yhdessä opitaan yleisen tuen muotoja ja arjen toimintatapoja, joilla voidaan tukea lasten oppimisen ja kasvun tarpeita. Tukijoukkueita on lukuvuonna 2023-24 kolme. ELA-tiimissä valmistellaan siipitiimien tukijoukkuekokousten asiat. ELA-toimii kokouksen vetäjänä. ELO-tiimillä voi olla tällöin oma kokoontuminen siltä osin, kun tukijoukkueissa käsitellään yleisopetuksen tukea. 
 
Siipitiimien laituri –kokouksissa käsitellään perehdyttämistä ja koulun arvoja, periaatteita, käytänteitä ja toimintamalleja.  

 

Siipitiimien yhteistoimintaluokat muodostuvat luokkapareista tai kolmikoista. Yhteistoimintaluokittain suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä arjen oppimisen ja kasvun organisointia. 

 

 

Projektitiimit ja vastuutehtävät on muodostettu tietyn tehtävän toteuttamiseksi ja voivat olla esim. Lukuvuosisuunnitelmassa kirjattujen painotusten mukaisesti ja tarpeen mukaan vaihtuvia tiimejä tai tehtäviä. Vastuuhenkilö kutsuu tiimin koolle. Rehtori ja apulaisjohtaja toimivat kukin vastuutehtävien tekijöiden ja projektitiimien tukena ja linkkinä johtotiimin ja toimijoiden välillä. 

 

Jokainen tiimi ja vastuutehtävän tekijä laatii tiimisopimuksen, joka sisältää myös toimintasuunnitelman lukuvuodeksi. Kokouksista ja palavereista pidetään muistiota, joka löytyy M365:stä.  
 
Tiimeissä harjoitellaan dialogista toimintatapaa. Kokousrakenteena voidaan mahdollisuuksien mukaan käyttää: 


  1. Check in
    2. Dialogi 
    3. Työskentely 
    4. Check out 

 

Koulun YS -ajan käyttö on M365:ssä kohdassa kokoukset. YS-ajan osalta noudatamme OVTES:iä.  

 

VESOt: 

 
2 x 1veso 8-9.8.2023 klo 8.30-14.30 

½VESO 147.2024 klo 13-16  

½VESO 17.4. klo 13-16 lukkarimarkkinat  

 
Viestintä 
Koulun uusi viestintäsuunnitelma on otettu käyttöön 1.8.2023. 

Viestintäsuunnitelmassa on kolme osiotta: 

  1. Kodin ja koulun välinen viestintä
  2. Sisäinen viestintä
  3. Koulun kotisivut

 
Turvallisuus 
Pelastussuunnitelma on ajan tasalla. Kriisikansion päivittäminen aloitetaan lukuvuoden aikana. Henkilökunnan on perehdyttävä tärkeisiin asiakirjoihin, kuittaus turvakansiossa olevaan listaan.  Turvallisuutta ylläpidetään Martin koulun turvallisuusvuosikellomallin mukaisesti.   

Pelastusharjoitukset pidetään lakisääteisesti. Koko henkilökunnalle jaetaan Toimintamalli tulipalotilanteessa sekä Toimintamalli sisään suojautumisessa. Harjoituksen kulku käydään läpi koko henkilökunnan kanssa ja tarvittaessa tehdään toimintatapoja koskevat tarkennukset. Henkilökuntaa rohkaistaan varmistamaan toimintaohjeet rehtorilta ja turvallisuusvastaavilta, jos on epävarma ohjeistuksesta. Sijaisille on pikaperehdytysohjeistus turvatoimiin (rehtori/apulaisjohtaja).  

Henkilökunnan turvallisuuskävely järjestetään vuosittain (3-5 kertaa syksyllä). Turvallisuuskävelyihin liitetään kirjallinen tiivistelmä, jonka jokainen laittaa talteen. Turvallisuuskävely on pakollinen uusille opettajille ja koulunkäynnin ohjaajille. Muille opettajille suositellaan osallistumista vähintään joka toinen vuosi.     

Turvallisuusohjeet ja -määräykset laitetaan niitä vaativiin kohteisiin. Henkilökunta on velvollinen noudattamaan niitä. Pyritään aktiiviseen tiedottamiseen ja ennaltaehkäisyyn, turvallisuustietoisuuteen. Henkilökunnan arkitilanteiden havainnointi ja niistä kertominen sekä mahdollisuuksien mukaan epäkohtien korjaaminen auttavat ennalta ehkäisemään vaaratilanteita. Läheltä piti –tilanteet ja vaaranpaikat ilmoitetaan välittömästi sähköiseen huoltokirjaan ja lisäksi asiasta on tiedotettava rehtoria ja koulusihteeriä.    

Tänä vuonna jatketaan hätäensiapukoulutuksiin osallistumista. Lisäksi henkilökunnalle tarjotaan mahdollisuus Avekki-koulutukseen tai sen kertaamiseen.  

Järjestyssääntöihin perehdytään keskustellen luokissa syksyn aikana.   

Rehtori ja kiinteistöpäällikkö järjestävät yhteistyöpalavereja.    

Turvallisuusvastaavana toimivat Päivi Mikkonen ja Rasi-Pekka Tiihonen ja koko koulun turvallisuudesta vastaa rehtori Jussi Kukkola ja hänen poissa ollessaan apulaisjohtaja Tuula Koivukangas.