5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut merkittävät yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet




Demokraattinen osallisuus
 

Koulussamme oppilaat pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan useiden erilaisten tehtävien myötä. Näitä ovat Oppilaskunta, Digiagentit, Vertaissovittelu ja Välkkärit. Oppilaat osallisuuden väyliin valitaan niin, että eri tehtävät kattavat mahdollisimman hyvin eri luokka-asteiden oppilaat.  

Koulussamme toimii aktiivinen oppilaskunta, jonka edustajajäsenistä koottu hallitus kokoontuu säännöllisesti. Oppilaskunta järjestää oppilaita osallistavaa toimintaa ja osallistuu opetuksen suunnitteluun mm. valitsemalla koulun oman MOK-teeman. Koulun oppilaskunnan hallituksen ja vanhempainyhdistyksen hallituksen yhteistyötä kehitetään.  

Oppilaiden osallisuuden lisäämiseksi ja liikunnan edistämiseksi toimivat välkkäriohjaajat. 1. ja 5. sekä 2. ja 6. luokkien oppilaat toteuttavat kummiluokkatoimintaa.  

 
OPPILASKUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2023-2024 
 

Hallituksen puheenjohtaja Mimosa Vuorinen  

Hallituksen varapuheenjohtaja Alma Sopanen  

Hallituksen sihteeri Eevi Kekki 

Vastuuopettajat Milla Huovinen ja Tiia Vitikainen 

 

Vastuuopettajat Tiia Vitikainen ja Milla Huovinen  

Jokainen Martti Ahtisaaren koulun oppilas on oppilaskunnan jäsen. Oppilaskunnan hallitus valitaan syyslukukauden alussa. Oppilaskunnan hallitukseen äänestetään yksi edustaja ja hänen varajäsenensä jokaiselta luokalta. Nykyinen hallitus valittiin elokuussa 2023. 

Oppilaskunnan hallitus kokoontuu mahdollisuuksien mukaan ruokalassa, kirjastossa tai jossain luokassa 1-3 kertaa kuukaudessa. Kokousajoissa pyritään noudattamaan seuraavaa kiertoaikataulua: 

  1. maanantaina klo 9 
  1. torstaina klo 9 
  1. perjantaina klo 9.45 
  1. torstaina klo 11.15 

Kokouksista kuulutetaan keskusradion kautta. Oppilaskunnalla on ruokalassa oma ilmoitustaulu.  

Isoissa OHR-kokouksissa on oppilaskunnan hallituksen ohjaaja ja joku oppilaskunnan hallituksen edustaja mukana mahdollisuuksien/aiheiden mukaan.  

Rehtorin kanssa pidetään kysely-/keskustelutunti rehtorille sopivana ajankohtana.  

Yhteistyötä koulun vanhempainyhdistyksen hallituksen kanssa tehdään aiheiden ja tilanteiden mukaan. 

Kuopion Lasten Parlamentissa edustajinamme toista kautta toimivat Hilda Vesterinen 5B ja Matti Moilanen 4C.  

Lukuvuoden 2023-24 toimintasuunnitelma on tehty 14.9.2023 hallituksen kokouksessa. 

 

Aihe/suunnitelma 

Toteutuminen 

syyskuu 

Uuden hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja sihteerin ja varasihteerin valinta 

 

Lukuvuoden 22-23 toimintasuunnitelman laatiminen 

 

Oppilaskunnan hallituksen esittäytyminen 

 

 

 

 

4.9.2023 

 

 

 

14.9.2022 hallituksen kokous 

 

 

7.9.2023 koulun yhteinen esittäytymis-tilaisuus salissa 

lokakuu 

 

 

marraskuu 

Martin lasten päivä pe 10.11. 

 

joulukuu 

 

 

tammikuu 

 

 

helmikuu 

 

 

maaliskuu 

MOK-aiheen äänestys 

 

huhtikuu 

TALENT-show ti 30.4. 

 

toukokuu 

 

 

 

Esikoulujen kanssa tehtävä yhteistyö 

Esi- ja alkuopetuksen yhteyshenkilönä lukuvuonna 2023-2024 toimii luokanopettaja Tiia Vitikainen. Lehtoniemen esikoulusta yhteyshenkilönä toimii varhaiskasvatuksen opettaja Anneli Pitkänen, Kuikkalammen esikoulusta varhaiskasvatuksen opettaja Jaana Heikkinen, Uppo-Nallen päiväkodin esikouluryhmistä varhaiskasvatuksen opettajat Heli Pohjola sekä Pirkko Löppönen. Toimintasuunnitelma löytyy kohdasta 6 Kasvatus ja oppiminen. 
 
YLÄKOULUJEN KANSSA TEHTÄVÄ YHTEISTYÖ 
 

Yläkouluun siirtymisen nivelvaihe  

Tiedonsiirrot yläkouluun toteutetaan Kuopion mallin mukaisesti. Yläkoulut kartoittavat erityisluokkapaikkaa tarvitsevat oppilaat jo ennen joulua. Muiden oppilaiden osalta tiedonsiirto tapahtuu myöhemmin kevätlukukaudella. Yläkoulujen yhdyshenkilö on yhteydessä alakoulun rehtoriin tai elaan ja sopii tiedonsiirtoajan. Tiedonsiirtopalaveriin on osallistunut luokanopettaja, laaja-alainen erityisopettaja ja oppilaanohjaaja.  

Yläkoulu määräytyy osoitteen mukaan. Painotusluokille haetaan yläkoulujen ohjeiden mukaisesti. 

Yläkouluun tutustumispäivä on sovittu yhteisesti Kaupungin tasolla. Luokanopettajat osallistuvat tutustumispäivään mahdollisuuksien mukaan. Tutustumispäivä toteutetaan yläkoulun ohjeiden mukaisesti.  

 

Kodin ja koulun yhteistyö 
 

Vanhempainyhdistys aloitti toimintansa helmikuussa 2012. Sen tavoitteena on edistää koulun yhteisöllisyyttä. Avoin ja kunnioittava vuorovaikutus luo perustan kodin ja koulun yhteistyölle. Vanhempainillat pidetään luokittain. Vanhemmat ovat mukana yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä vanhempainyhdistyksen edustuksellaan. Tietoa koulun toiminnasta ja tapahtumista annetaan Wilman ja koulun kotisivujen välityksellä. VanpY:  

  • Edistää vanhempien ja koulun välistä yhteistoimintaa  
  • Tukee koteja ja koulua niiden pyrkimyksessä luoda lapsille hyvä oppimis- ja kasvuympäristö  
  • Edistää lasten tasapainoista ja monipuolista kehitystä  
  • Tuo esille vanhempien kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä  
  • Toimii oppilaiden ja vanhempien yhteistyöelimenä  

 

VanpYn vuosikokous pidetään sääntöjen mukaan. Kokouksia on noin kerran kuussa ja koululta on mukana apulaisjohtaja, sekä tarvittaessa muita koulun edustajia. VanpY on mukana joulujuhlan järjestelyissä glögitarjoilun merkeissä, pyöräkatsastuksessa, sekä kevätjuhlan järjestelyissä stipendien jakajana sekä muissa koulun tilaisuuksissa, tempauksissa tapahtumissa.  

Martti Ahtisaaren koulun viestintäsuunnitelma on otettu käyttöön lukuvuoden alussa. Viestintäsuunnitelmassa on myös kodin ja koulun viestintä -osio. 
 
 

Kerhotoiminta 

Koulun järjestämä kerhotoiminta on lapsille vapaaehtoista ja maksutonta. Kerhotoiminnan tehtävä on tukea ja monipuolistaa koulun tarjoamaa opetusta, kartuttaa toimintaan liittyviä taitoja ja valmiuksia sekä tarjota osallistujille myönteisiä kokemuksia ja elämyksiä. Kerhotoiminta on useimmiten sisällöltään harrastustoimintaa esim. liikuntaan tai muihin taito- ja taideaineisiin liittyvää. Muiden kuin koulun järjestämä kerhotoiminta liittyy usein toiminnan ylläpitäjän omiin tavoitteisiin. 
 
Martti Ahtisaaren koululla järjestetään klo 13-16 välillä mm. Kuopion kaupungin kerhotoiminnan kehittämisen määrärahoilla ja Suomen harrastamisen mallin rahoituksella toimivia kerhoja. Myös KalPa järjestää koululla liikuntakerhon.  

Martin koululla järjestettävät lapsille maksuttomat kerhot:  

KERHO  

RAHOITUS  

TOIMIJA 

Kässäkerho 

Kuopion kaupunki/kerhotoiminnan kehittäminen 

koulu 

Hellun puupiiri  

Kuopion kaupunki/kerhotoiminnan kehittäminen 

 

koulu 

 

Erityislasten Tanssikerho 

Kuopion kaupunki/kerhotoiminnan kehittäminen 

 

koulu 

 

Kuviskerho 

Kuopion kaupunki/kerhotoiminnan kehittäminen 

 

koulu 

 

Eläinkerho  

Suomen harrastamisen malli  

Kuopion 4H -yhdistys 

Parkour  

Suomen harrastamisen malli 

Parkour -Akatemia 

Eräkerho  

Suomen harrastamisen malli 

Kuopion kansalaisopisto  

Liikuntakerho  

KalPa  

KalPa  

Taidekaruselli  

Kuopion kaupunki/Kerhotoiminnan kehittäminen 

Eri lasten ja nuorten taidekasvatustoimijat 

Vauhtisankarit  

Kuopion kaupunki  

Kuopion kaupungin Kansalaistoiminnan palvelut, TATU ry Vauhti! – hanke, Sanataide Aapeli ja Savonia ammattikorkeakoulu 

 

Kuopion Kansalaisopisto ja Kuopion Konservatorio järjestävät koululla lisäksi perheille maksullista kerhotoimintaa.  
 
Yhteistyö seurakuntien kanssa 

Seurakuntavastaavina toimivat lukuvuonna 2023–2024 Kirsi Metsäkylä ja Miika Tammekann.  

Lukuvuoden aikana osallistutaan kaksi kertaa, syksyllä ja keväällä) Alavan seurakunnan alueen koulujen seurakuntavastaavien ja Alavan seurakunnan nuoriso- ja koululaistyöstä vastaavien työntekijöiden kanssa yhteistyöpalaveriin, jossa sovitaan lukuvuoden seurakunnallisten tapahtumien ajankohdat.  

Näitä tapahtumia ovat aamunavaukset, jumalanpalvelukset (koulun salissa ja joulukirkko Alavan kirkossa), erilaiset konsertit, seurakunnan järjestämät tapahtumat eri luokka-asteille (kirkkoseikkailu ym.) ja mahdolliset muut tapahtumat.  

Koululla seurakuntavastaavat huolehtivat tilaisuuksien tiedottamisesta ja käytännön järjestelyistä. Jumalanpalveluksessa koristellaan sali liturgisin välinein ja värein, suunnitellaan ja tilataan linja-autokuljetukset Alavan kirkolle, etsitään tyhjiä luokkatiloja mahdollisia vierailuja varten ym.  

Koulun ja Alavan seurakunnan kanssa yksi pitkäaikaisista yhteistyömuodoista on Martin Kaakaotupa. Martin Kaakaotupa on auki torstaisin klo 13-15.30. Kaakaotupa on mukava iltapäivän viettomuoto 2. luokkalaisille ja isommille alakoululaisille. Kaakaotupa kokoontuu Lehtoniemen päiväkodin yhteydessä sijaitsevissa Alavan seurakunnan kerhotiloissa. Ohjaajina toimivat Alavan seurakunnan nuorisotyöntekijä sekä koulun koulunkäynnin ohjaaja.   
 
 
yhteistyö Kuopion nuorisopalveluiden kanssa  
- välituntitoimintaa torstaisin pitkällä välitunnilla 
- nuorisonohjaajien tuki koulun iso ohr -ryhmän kautta 
- aamunavaukset   
 
 

Kansainvälinen yhteistyö 

Tavoitteet 

  • Kotikansainvälisyys: oppilaiden tietoisuuden ja kansainvälisen yhteistyön lisääminen koko koulussa 
  • Kansainvälisen yhteistyön ylläpitäminen ja liikkuvuuksien uudelleen käynnistäminen 
  • Erilaisten kielien ja kulttuurien tuntemuksen lisääminen oppilaan osallisuus huomioiden 

Toimenpiteet ja toimintasuunnitelma: 

Lukuvuoden 2023-2024 aikana jatkamme yhteistyötä ystävyyskouluihimme Namibiassa ja Kosovossa. Terveisiä ystävyyskouluista välitetään yhteisissä etämuotoisissa päivänavauksissa esimerkiksi keskusradiossa tai videotervehdyksen muodossa. Yhteydenpito ystävyyskouluihin toimii rehtorin sekä KV-vastuuhenkilöiden kautta.  

Yhteistyö Namibian ystävyyskoulun Martti Ahtisaari Primary Schoolin kanssa. Yhteistyöluokkatasona toimivat 5. luokat. 

Yhteistyö Kosovon ystävyyskoulun Shkolla Qamil Batallin kanssa 6. luokkalaisten toteuttamana. 

Kansainvälisyys on vahvasti esillä myös Kuopion kaupungin koulujen yhteisen monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) kieli- ja kulttuuritietoinen koulu myötä. 

MOK in tavoitteena on ohjata oppilaita ympäristön kulttuuristen merkitysten tunnistamiseen ja arvostamiseen sekä oman kulttuuri-identiteetin ja myönteisen ympäristösuhteen rakentamiseen. Tärkeää on, että oppilaat oppivat tuntemaan ja arvostamaan elinympäristöään ja sen kulttuuriperintöä sekä omia sosiaalisia, kulttuurisia, uskonnollisia, katsomuksellisia ja kielellisiä juuriaan. Koulussamme eri kieli- ja kulttuuritaustoista tulevien oppilaiden osallisuutta vahvistetaan laittamalla luokkiin ja käytäville näkyviin tervehdyksiä eri kielillä sekä tarjoamalla oppilaille/heidän perheilleen mahdollisuuksia esitellä omaa kulttuuriaan. Oppilaiden työskentelyä ja osallistumista arvioidaan palautteen sekä itse- ja vertaisarvioinnin avulla. 

Huomioimme erityisesti koulussamme 

Euroopan kielten päivä 26.9. 

Lasten oikeuksien päivä 20.11. 

- oppilaiden suunnittelema koulupäivä toteutetaan yhdessä Namibian ystävyyskoulun (ja mahdollisesti myös Kosovon ystävyyskoulun) kanssa.