7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen


Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa

Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2019 - 2020 painopisteet:
  • Terveelliset elämäntavat
  • Yhteisöllisen oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen (kouluun kiinnittyminen ja kiusaamisen ennalta ehkäiseminen)

Linkkejä:
Peruskoulujen koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kaupungin kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, murrosiän alkaessa 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös moniammatillista yhteistyötä syvennetään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen. Lisäksi toiminnan kehittämisessä hyödynnetään vuoden 2017 valtakunnallisia kouluterveyskyselyn tuloksia.

Lisätietoja:
kouluterveydenhoidon palveluesimies Maiju Tirri 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan tarjota vapaita kerhopaikkoja myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Linkkejä:
Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta, ks. Liikkuvan koulun nykytilan arviointi

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

OPPILASHUOLTO

Oppilashuoltosuunnitelma löytyy koulun sivuilta peda.netistä. Oppilashuollon teemat lukuvuonna 2019-2020 liittyvät erityisesti osallisuuteen sekä laaja-alaiseen taitoon L3- Itsestä huolehtiminen ja arjentaidot (huolehdin itsestäni ja toisista, Lisään ympäristöni hyvinvointia, opin ajanhallintaa ja itsesäätelyä) sekä oppilaiden vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen.


OSA-AIKAINEN (LAAJA-ALAINEN) ERITYISOPETUS


Tavoitteena on ennaltaehkäistä oppimis- ja koulunkäyntivaikeuksien syntymistä sekä tukea oppilaan oppimista ja kehitystä.
 

Tähän pyritään mahdollisimman varhaisella puuttumisella. Käytössä on kolmiportainen tuki: yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Yleinen tuki on lyhytaikaista tukea esim. tukiopetus. Tehostetussa tuessa oppilaalle tehdään oppimissuunnitelma ja erityisessä tuessa henkilökohtainen oppimisen järjestämistä koskeva suunnitelma (Hojks) yhdessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Tuen tarpeen muuttuessa tuen tasoa lisätään tai vähennetään. 

 

Osa-aikaisen erityisopetuksen keinoja ovat esimerkiksi 

- mahdollisimman aikainen tukeminen ja puuttuminen tilanteeseen yhteistyössä kodin ja ko. opettajien kanssa 

- luokkakohtaisia kartoituksia lähinnä äidinkielessä ja matematiikassa 

- samanaikaisopetus, pienryhmäopetus, yksilöopetus 

- artikulaatio-opetus, äänteiden r, s ja l korjaamista pääasiassa 1-2 -luokille  

- sosiaalisten taitojen opettaminen 

- pedagogiset ratkaisut tuen mahdollistamiseksi 

 

Lukuvuonna 2019-2020 koulussamme toimii 3 laaja-alaista erityisopettajaa: 

Sirpa Nousiainen: kaveriluokka, ystäväluokka, 1E2C, 2D ja 2E 

Auli Siikanen: 1C, 1D, 3B, 3C, 4A, 5A 

Eeva Venäläinen3A, 4B, 4C,4D, 5B, 5C, 6A, 6B, 6C 

 LUOKKAMUOTOINEN ERITYISOPETUS

Koulussamme toimii lukuvuonna 2019-2020 ensimmäistä vuotta Luoto-luokka. Luoto-luokassa työskentelee koko- tai osa-aikaisesti yleisopetuksen oppilaita, jotka tarvitsevat erilaista tukea koulunkäyntiinsä. Luoto-luokan tehtävänä on tarjota lyhyempi- tai pitempiaikaista tukea, rauhallista työympäristöä ja pienryhmää sitä tarvitseville 1.-4.luokan oppilaille. Luoto-luokan opettajana toimii Kaisu Varimo ja koulunkäynninohjaajana Päivi Elovirta.  

 Koulussamme on myös luokkamuotoista erityisopetusta (harjaantumisopetus, vaike- opetus, pidennetty oppivelvollisuus). Koulussa toimii kuusi erityisluokkaa.  Oppilaita on esikoulusta yhdeksänteen luokkaan saakka. Tiimiluokkina yhdeesä toimivat Martti ja Eeva, Rauha ja Ahti sekä Saari ja Oiva. Elo- opettajien tiiminvetäjänä toimii Kirsi Metsäkylä. Luokkien tarkemmat vuosisuunnitelmat löytyvät kohdasta Kasvatus ja oppiminen.



KOULUTERVEYDENHUOLTO

 

Kouluterveydenhuolto on ennaltaehkäisevää ja lapsenne terveyttä edistävää toimintaa kouluyhteisössä. Lapsenne terveystarkastuksissa seurataan ja tuetaan lapsen fyysistä ja psyykkistä kehitystä. Yhteistyö teidän vanhempien kanssa on tärkeää. Mikäli olette huolissanne jostakin lapsenne hyvinvointiin liittyvästä asiasta, voitte ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan.

 

Jotta koululaisenne voisi hyvin ja jaksaisi käydä koulua, olisi hyvä kiinnittää huomiota mm. seuraaviin asioihin:

· riittävä yöuni (9–10 h)

· säännöllinen ruokailu

· ulkoilu ja arkiliikunta.

· Kotona on hyvä sopia myös media-ajasta sekä kännykän ja älylaitteiden turvallisesta käytöstä.

 

Kouluterveydenhuoltoon kuuluu koulussa ja koulumatkalla sattuneiden tapaturmien sekä koulupäivän aikana äkillisesti sairastuneiden ensihoito.

 

Muu sairaudenhoito esim. infektiotaudit ja kotipiirissä sattuneet tapaturmat hoidetaan tiimilääkärin vastaanotolla tai päivystyksessä.

Lääkäritiedot löytyvät osoitteesta www.kuopio.fi à sosiaali- ja terveyspalvelut àterveyspalvelut àsairastuminen ja tapaturmat à kiireellinen hoito ja päivystys à ajanvaraushaku omalla osoitteella. 

Ajan voi varata myös soittamalla Kuopion kaupungin vaihde p. 017-182 111.

 

Sairasta ja toipilasta lasta ei pidä lähettää kouluun, vaan lapsen on tärkeä toipua kunnolla.

 

Lapsenne perussairauksiin (astma, diabetes, reuma, epilepsia ym.) sekä allergioihin liittyvistä hoidoista ja terveydentilan muutoksista on hyvä saada tietoa kouluterveydenhuoltoon.

 

Terveydenhoitajan suorittamissa laaja-alaisissa terveystarkastuksissa (1., 5. ja 8. luokka) kartoitetaan lapsenne mahdolliset ruoka-aineallergiat ja erityisruokavalioasiat. Myös koululääkäri tapaa lapsenne 1., 5. ja 8. luokilla. Tarkastuksiin kutsumme teidät vanhemmat.

 

Kouluterveydenhoitaja tapaa lapsenne vuosittaisissa määräaikaistarkastuksissa. Lisäksi terveystapaamisia voidaan järjestää yksilöllisen tarpeen mukaan.

 

Lapsenne terveydenhoitaja

 

Emmi Korhonen

Terveydenhoitajan puhelinnumero 

 

0447184241


AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA

Juniori-KalPan toimintasuunnitelma
ILTAPÄIVÄKERHON TOIMINNANSUUNNITELMA.docx
Kausisuunnitelma syksy 2019.docx

Koulun omat IP-kerhot
Mesimarjojen toimintasuunnitelma 2019-2020.docx
Karhunvatukoiden toimintasuunnitelma 2019-2020.docx
Ahomansikoiden toimintasuunnitelma 2019-2020.docx
ILTAPÄIVÄKERHO PIHLAJANMARJAT TOIMTASUUNNITELMA 2019.docx
KULTTUURISUUNNITELMA

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatuksen minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1-9. Koulumme osallistuu kulttuuripolkuihin, joiden tarkemmat aikataulut ja sisällöt löytyvät Kuopion PedaNet-sivuilta https://peda.net/kuopio/muu-toiminta/kulttuuripolkuKulttuuripolku täydentää koulumme omaa kulttuurikasvatusta (esim. juhlat, retket, leikit, hankkeet). Kulttuuripolun sisältö perusopetuksen ala-luokilla: 
 

Koulut: 
1. luokka: Kirjastopolku, Kuopion kaupunginkirjasto ja lähikirjastot 
2. luokka: Taidepolku, Kuopion taidemuseo 
3. luokka: Museopolku, Kuopion museo ja Kuopion korttelimuseo, paikallismuseot 
4. luokka: Mediapolku, Kino Kuvakukko ja VB-valokuvakeskus 
5. luokka: Ympäristöpolku, oman alueen kulttuuri- ja luonnonympäristö ja Lastun työpajat 
6. luokka: Tanssipolku, Liikepeli ja tanssipajat 

 
Kulttuuripolku ei sulje pois mahdollisuutta vierailla kulttuurikohteissa myös muilla luokilla ja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmissä! 

Kulttuurikuriirina toimii Sonja Hiltunen
 
Linkki: 
Kuopion kulttuurikasvatusuunnitelma 

 KOULULIIKUNTA
Liikuntasuunnitelma 2019-20.pptx


KOULURUOKAILU

Ruokalan siisteyteen ja ruokalakäytökseen kiinnitetään huomiota. Jokaisella ruokailijalla on vastuu oman paikan siisteydestä. Muistetaan toista kunnioittava käytös kaikkia kohtaan. 

KOULUKULJETUKSET

Koulukuljetuksessa tulevat oppilaat tuodaan lukujärjestyksen tai aamuhoidon tarpeen mukaan koululle. Koulunkäynninohjaajat ottavat vastaan ja valvovat koulun alkua odottavia kuljetusoppilaita.

Kotiinkuljetukset lähtevät koulun parkkipaikalta oppilaiden koulupäivän tai iltapäiväkerhon päätyttyä. Koulunkäynninohjaajat valvovat ja huolehtivat oppilaat kyyteihin.

Kuljetusvastaavana toimii koulunkäynninohjaaja: Jukka Niemi

  • ilmoittaa kuljetusyrityksille koulun kyytitarpeet alustavasti jo keväällä/kesällä
  • ilmoittaa kyytimuutoksista sekä toimii yhteyshenkilönä koulun ja kuljetusyritysten välillä
  • huolehtii oppilaiden väliaikaiset kyytitarpeet (esim. loukkaantumistapauksissa))
  • vastaa kyytilistojen laatimisesta ja toimittaa listat kyytifirmoille sekä rehtorille

Opettaja ja muu henkilökunta ilmoittaa oppilaansa kyytimuutoksista kuljetusvastaavalle. Vanhemmat ilmoittavat poissaolot/kyytimuutokset suoraan lapsensa kuljettajalle ja kouluun. Kyytilista oppilaista sekä lukujärjestykset ovat kansliassa.

Koulu pyrkii järjestämään valvonnan paikallisliikenteen bussipysäkille.