5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen on painopistealue lukuvuonna 2019 - 2020. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Oppilaskuntatoiminnan kehittämistä tuetaan keskitetysti mm. järjestämällä toiminnasta vastaaville opettajille koulutusta. Jokaisella koululla on oppilaskunta. Oppilaskunnan jäsenistä muodostetaan oppilaskunnan hallitus. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri
Edu.fi: Osallisuus ja oppilaskuntatoiminta


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.


Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ

Avoin ja kunnioittava vuorovaikutus luo perustan kodin ja koulun yhteistyölle.
Yhteistyötä vanhempien kanssa tehdään vanhempainiltojen, tapaamisten, arviointikeskustelujen, luokkatoimikuntien, peli-iltojen ja vanhempainyhdistyksen sekä yhteisten tapahtumien kautta. Vanhemmat ovat mukana yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä vanhempainyhdistyksen edustuksellaan. Tietoa koulun toiminnasta ja tapahtumista annetaan Wilman ja koulun kotisivujen välityksellä. 

Vanhempainillat järjestetään syksyllä siivittäin (ALASIIPI, YLÄSIIPI, PIKKUSIIPI) . Perusopetuksen maksuttomuus ja sen mukaiset käytänteet esitellään vanhemmille. Kaikissa luokissa opettajat etenevät ennaltavalmistellun muistilistan mukaisesti. Huoltajakysely toteutetaan ennen hiihtolomaa 2020. 

Vanhempainyhdistys aloitti toimintansa helmikuussa 2012. Sen tavoitteena on edistää koulun yhteisöllisyyttä.

VanpY:

  • Edistää vanhempien ja koulun välistä yhteistoimintaa
  • Tukee koteja ja koulua niiden pyrkimyksessä luoda lapsille hyvä oppimis- ja kasvuympäristö
  • Edistää lasten tasapainoista ja monipuolista kehitystä
  • Tuo esille vanhempien kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä
  • Toimii oppilaiden ja vanhempien yhteistyöelimenä

Vanhempainyhdistys elää kiinni koulun arjessa. Toimintaa järjestetään esimerkiksi koulun eri tapahtumien yhteyteen. VanpYn vuosikokous on 28.10.19. Kokouksia pidetään noin kerran kuussa ja koululta on mukana rehtori/apulaisjohtaja ja yksi opettajajäsen vuorollaan. VanpY on mukana vanhempainilloissa, elokuvapäivässä, joulujuhlan järjestelyissä glögitarjoilun merkeissä sekä kevätjuhlan järjestelyissä stipedien jakajana.

OPPILASKUNTA

Oppilaskunnan vuosisuunnitelma lukuvuodelle 2019-2020 

 

Hallituksen puheenjohtaja: Kira Kylävainio (6B) 

Hallituksen sihteeri: Riku Romppanen (4C) 

Hallituksen tiedottajat: Maria Savander (6C) ja Joona Heiskanen (2C) 

Hallituksen vastuuopettajat: Anu Isoaho ja Kati Taskinen 

 

Elokuusta 2019 alkaen toteutetaan tammikuussa 2019 järjestäytyneen hallituksen toimintasuunnitelmaa (lukuvuosi 2019-2020). 

 

Elokuu:  

Tulevan lukuvuoden (2019-2020) tapahtumien aikatauluttaminen. 

Syyskuu: 

Nimenvaihtopäivä (pe 27.9.) 

Lokakuu: 

Läksytön päivä 

Viikolla 43, maanantai 21.10.2019 

Marraskuu: 

Nurinkurin-päivä pe 22.11. 

Joulukuu: 

Oppilaskunta ei tee liikkuvaa joulukalenteria, vaan tonttuyllätyksiä koulun väelle. 

Tammikuu: 

Vanhan hallituksen työn päättyminen (todistukset)  

Uuden hallituksen järjestäytyminen (2020) 

Vuosikokous ja uuden hallituksen järjestäytyminen 

Helmikuu: 

Talent-tapahtuma 14.2.2020  

Läksytön päivä 

Maaliskuu: 

Uuden hallituksen (pj & sihteeri) esittäytyminen Pannu porisee -kokouksessa sekä tulevan toiminnan esittely koulun henkilökunnalle. 

Huhtikuu: 

Koko koulun lelu- ja pelipäivä 

Monialaisen oppimiskokonaisuuden valintaäänestyksen järjestäminen 

Toukokuu: 

Kuopion Lasten Parlamentin Suurkokous  

Liikuntaviikko  

Yleistä: 

Jokainen Martti Ahtisaaren koulun oppilas on oppilaskunnan jäsen. Sen lisäksi koulussamme äänestetään joka tammikuussa oppilaskunnan hallitus, johon kuuluu yksi edustaja ja yksi varaedustaja jokaiselta luokalta. Edustaja voi edustaa luokkaansa hallituksessa kaksi vuotta. Seuraava hallitus valitaan tammikuussa 2020.  

 

Hallitus kokoontuu tarvittaessa torstaisin klo 10.30 Anu-open luokassa Pikkusiivessä. Kokouksesta ilmoitetaan aina keskusradiossa etukäteen. Poikkeustapauksissa kokoustetaan muuna päivänä ja se ilmoitetaan erikseen. Oppilaskunnalla on koulun ruokalassa myös oma ilmoitustaulu. Koulun kotisivuilla on pieni info oppilaskuntatoiminnasta. Toteutamme lukuvuonna 2019-2020 hallituksen keväällä päättämiä tapahtumia. Kevään 2020 toimintaan voi tulla lisäyksiä uuden hallituksen suunnittelemana ja ne lisätään vuosisuunnitelmaan. 

 

Syksyllä 2018 valittiin uudet kolmas-neljäsluokkalaiset koulun edustajat kaksivuotiskaudelle Kuopion Lasten Parlamenttiin. Nämä edustajat jatkavat myös lukuvuoden 2019-2020. Toinen edustajista on myös Kuopion Lasten Parlamentin hallituksen jäsen. 

 



KERHOTOIMINTA:


Koulun toiminta-ajatuksen mukaisesti koulumme tiloissa järjestetään oppilaille monenlaista toimintaa yhdessä järjestöjen ja nuorisopalveluiden sekä Alavan seurakunnan kanssa. Kerhotoiminnasta saa tietoa koululta sekä järjestöiltä.

Koulumme kerhotoiminnan kehittämisen tavoitteena on saada aikaan monipuolista, lapsen ja varhaisnuoren kasvua tukevaa vapaa-ajan toimintaa, joka vakiintuu osaksi lapsen ja varhaisnuoren iltapäivää. Kerhotoiminta on lapselle vapaaehtoista.

Koulun kerhotoiminnan kehittämisen tavoitteena on järjestää kerhoja alkuiltapäivään, jotta perheillä olisi mahdollisuus enenevään yhteiseen aikaan iltaisin.

Kerhotoiminnan kehittämisessä on tavoitteena myös syventää kodin ja koulun yhteistyömuotoja. Koulut voivat hyödyntää kerhotoiminnan järjestämisessä kolmannen sektorin, koulun muiden sidosryhmien ja eri hallintokuntien osaamista.

Kerhotoiminnan tavoitteet ovat:

  • kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen
  • lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen
  • mahdollisuuden antaminen sosiaalisten taitojen kehittämiseen ja yhteisöllisyyteen kasvamiseen
  • mahdollisuuden antaminen onnistumisen ja osaamisen kokemukseen
  • luovan toiminnan ja ajattelun kehittäminen
  • lasten ja nuorten kannustaminen tuottamaan omaa kulttuuriaan
  • mahdollisuus oppilaan tuntemisen lisäämiseen
  • harrastuneisuuden tukeminen ja myönteisten harrastusten edistäminen
  • Kerhot aloittavat toimintansa syyslukukaudella 2019 viikolla 36 ja päättävät viikolla 50. Koulun kerhotoiminnan lukujärjestyksestä ilmoittautumisohjeineen tiedotetaan ennen kerhotoiminnan alkua.
Linkki kerholukkariin: https://peda.net/kuopio/p/marttiahtisaari/huoltajille/kerhotoiminta/kerholukkari

Martin Kaakaotupa ja tiistain välituntikerho on koulun ja Alavan seurakunnan yhteistyössä järjestettävää toimintaa. Kaakaotuvalle voi tulla viettämään aikaa iltapäivisin, tekemään läksyjä, askartelemaan yms. Kaakaotupa on tarkoitettu kakkos-nelosluokkalaisille. Ohjaajat ovat seurakunnan ja koulun työntekijöitä.

  • Lukuvuonna 2019-2020 Martin Kaakaotupaa järjestää Alavan seurakunta torstaisin seurakunnan kerhotilassa Lehtoniemen päiväkodilla.
  • Syksyn toiminta alkaa viikolla 36 ja syyskauden lopetus viikolla 50


MUUT YHTEISTYÖKUMPPANIT: 

Nuorisopalveluita koulumme oppilaille tarjotaan Pinarilla ja keskustassa. Nuorisopalvelut järjestävät välituntitoimintaa koulullamme 6. -luokkalaisille torstaisin.

Koulu tekee yhteistyötä Alavan seurakunnan kanssa. Seurakunnan yhteyshenkilöitä ovat Miika Tammekann ja Kirsi Metsäkylä. Heidän tehtävinään on välittää tietoa tapahtumista ja sopia yhteistyöstä tarkemmin.

Martin Kaakaotupa jatkaa koulun ja Alavan seurakunnan välisenä yhteistyömuotona. Martin kaakaotupa on avoinna to klo 13-15.30. Kaakaotupa kokoontuu Alavan seurakunnan kerhotiloissa Lehtoniemen päiväkodilla. Toiminta on avointa toimintaa, jonne voi mennä piipahtamaan iltapäivällä tai osallistumaan Kaakaotuvalla järjestettyihin toimintoihin. Toiminta on tarkoitettu koko alueen 2.-4.- luokkalaisille. Seurakunta osallistuu myös koulun välituntitoimintaan. Välituntikerho kokoontuu tiistaisin ja on tarkoitettu 1.-3.luokkalaisille. 

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ

Yhteistyö Shanghain ystävyyskoulun Yingjang Experimental Schoolin kanssa jatkuu. Kiina-yhteistyötä koordinoi Auli Siikanen lukuvuonna 2019-2020. Koulussamme vierailee 20.8.-23.8.2019 ryhmä ystävyyskoulun oppilaita ja opettajia. Yhteistyöluokkatasona toimivat 4.luokat, jotka osallistuvat vierailun aikana mm. yhteisille Taiji-tunneille. Koulujen välisen yhteistyön teemaksi on sovittu kestävä kehitys. Yhteistyöluokat ovat mukana suunnittelemassa ideoita tämän toteuttamiseen. 

Koulun vanhempainyhdistys suunnittelee vanhempien ja oppilaiden matkaa Shanghaihin syksylle 2020. Matkalle lähtevien perheiden ilmoittautuminen on syyskuussa 2019. Matka on omakustanteinen. Lisäksi ryhmä kerää rahaa mm. myymällä Martti Ahtisaaren koulun logolla varustettuja kangaskasseja. Matkaa suunnitellaan yhteistyössä koulun kanssa ja mukaan on lähdössä kaksi koulun opettajaa.  



Namibia-yhteistyötä koordinoi Saija Kekäläinen lukuvuonna 2019-2020 

Yhteistyön tavoitteena on kasvattaa lasten tietoutta ja kokemuksia kansainvälisestä yhteistyöstä Namibian sisarkoulumme kanssa.  

Tavoitteena on, että viidesluokkalaiset tekevät Martti Ahtisaari Primary Schoolin kanssa jonkin yhteistyöprojektin lukuvuoden aikana. 

Tavoitteena on myös valmistella syksyn 2020 yhteistyökoulujen tapaamista Kuopioon. 


Ko
sovo-yhteistyötä koordinoi Miika Tammekann lukuvuonna 2019-2020 

Yhteistyön tavoitteena on kasvattaa oppilaiden tietoutta ja kokemuksia kansainvälisestä yhteistyöstä Kosovon ystävyyskoulumme kanssa.  

Kuudesluokkalaiset työstävät keväällä 2019 valittua Agenda 2030 tavoitetta 1, “Ei köyhyyttä”, ystävyyskoulumme Shkolla Qamil Batallin kuudesluokkalaisten kanssa vuoden mittaan. Tuloksista raportoidaan puolin ja toisin toukokuussa 2020. 

Helmikuussa, Kosovon itsenäisyyspäivän tienoilla, pidetään luokissa Kosovo-aiheinen päivänavaus. 

Valmistelemme vuoden aikana yhteistyökoulujen tapaamista Kuopiossa syyskuussa 2020. 

Huhti-toukokuun vaihteessa on tarkoitus toteuttaa koulumme henkilökunnan ryhmämatka Kosovoon ja Albaniaan. Suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Miika Tammekann ja ystävyyskoulumme rehtori Liridon S. Maliqi. 

 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä