6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia. Oppilasarvioinnin kehittäminen on lukuvuoden 2019 - 2020 painopistealue. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilasarvioinnin monipuolisuutta.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet


Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2019 - 2020 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on Terve elämä. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona. 

Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus on yhtenäinen viikon kestävä jakso (lukuvuonna 2019 - 2020 Terve elämä)
- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli toinen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.

Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Eeva ja Martti
ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT:

Eeva – ja Martti-luokilla on viikossa kaksi yhteistä oppituntia, liikunta ja musiikki. Tunnit suunnitellaan maanataisin klo 13.00-14.00, ja toteutetaan yhdessä. Lisäksi lukuvuoden aikana on vaihtuvalla teemalla muutamia paja-päiviä, joissa oppilaat ja ohjaajat toimivat sekaryhmissä toiminnallisten tehtävien parissa.  

Opettajien toiminnan taustalla on positiivinen pedagogiikka, joka vahvistaa oppilaiden yksilöllistä huomioonottamista ja onnistumisen kokemusten saamista. Oppitunneilla hyödynnetään leikinomaisia menetelmiä ja toiminnallisuutta 

Oppimista ja osallistumista omaan oppimisprosessiin tuetaan kaikilla mahdollisilla AAC metodeilla. Käytämme myös draamaa, suullista kertomista ja liikunnallista oppimista päivittäisessä toiminnassa. Tunnetaitojen käsittely kuuluu jokapäiväiseen koulutyöhön.  

Saari-luokka käy perjantaisin 9.00 lukemassa satukirjoja Eeva-luokan oppilaille. 

ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA YHTEISET TAPAHTUMAT:

Eeva ja Martti.docx



Rauha ja Ahti
ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT:

Rauha- ja Ahti-luokka pitävät säännöllisesti yhteisiä liikunnan, musiikin ja vuorovaikutustaitojen tunteja. Lisäksi marraskuussa toteutetaan yhdessä ilmiöpohjaisesti MOK viikko luonnonsuojelu-teemaan liittyen.  

Integraatiota yleisopetuksen ryhmiin toteutetaan seuraavasti: Rauha-luokan yhteistyöluokka on Kaveri-luokka, säännölliset yhteiset oppimistuokiot viikoittain, Ahti-luokan oppilaita integroituu  4B ja 2E-luokkiin. 

Pedagogisina johtoajatuksina ovat yhteistoiminnallisuus ja vertaisoppiminen. 

ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA YHTEISET TAPAHTUMAT:

Rauha- ja Ahti-luokkien vuosisuunnitelma19-20.docx


Saari ja Oiva 
ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT

Oiva- ja Saari-luokat tekevät yhteistyötä viikoittain. Yhteisinä tunteina ovat viikoittain liikunta, musiikki ja terveystieto. Oppikokonaisuudet suunnitellaan yhdessä ja toteutetaan joko yhdessä tai erikseen tilanteen mukaan.  

Yhteinen suunnitteluaika on tiistaisin klo 14-15.  

Monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan yhdessä Saari- ja Oiva-luokkien kanssa. Suunnittelu tehdään yhdessä Saari- ja Oiva-luokkien tiimien kanssa myös oppilaat osallistuvat suunnitteluun omien kykyjensä mukaan.  

Saari-luokasta integroituu yleisopetuksen tunneille oppilaita 5B ja 6B luokille. 

Yhteistyötä tehdään myös Kaveri-luokan kanssa (Tet-harjoittelu) sekä Eeva-luokan kanssa. Lukuhetki joka perjantai klo 9.00 (Saari-luokkalaiset lukevat Eeva-luokkalaisille.) Oiva-luokasta integroituu oppilaita kuvaamataidon tunneilla yleisopetuksen luokkaan. Lukuhetki yhdessä Martti-luokan kanssa viikottain.  

Työskentelyn tavoitteena on oppilaiden omatoimisuuden ja toimintakyvyn vahvistuminen sekä heidän selviytyminen jokapäiväisessä elämässä mahdollisimman itsenäisesti.  

ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA YHTEISET TAPAHTUMAT:

Saari- ja Oiva -luokan vuosisuunnitelma 2019-2020.docx

  
Kaveriluokat

ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT KAVERI-LUOKASSA 

Kaveri-luokassamme opiskelee 30 oppilasta esi-, ykkös- ja kakkosluokkalaista. Toimintaa ohjaavat Ritva (ohjaaja), Virpi (vo) ja Päivi (lo). Luokassa opiskelllaan Kaveriluokka -toimintamallin (ent. VSOP ja ent.Pienten lasten koulu -toimintamalli) mukaisesti. Toimintamalli on luettavissa PedaNetissä 

 https://peda.net/kuopio/ejky/kaveri/vo2 

Toiminnan peruskivet ovat vertaisoppiminen, heterogeeniset pienryhmät, valinnaisuus, omatahtinen eteneminen, eriyttäminen ja vuorovaikutustaidot. 

Yhteistyö eri luokka-asteiden välillä on päivittäistä noin 2-4 h/päivä. Aikuiset tekevät tiivistä yhteistyötä ja varaavat aikaa pedagogisille keskusteluille joka päivä. Viikottaiselle yhteissuunnittelulle on varattu aika torstaisin klo 13.00-14.30.  

Lisäksi teemme yhteistyö Rauha-luokan kanssa integroimalla oppilaita tarpeen mukaan eri oppiaineissa sekä koko luokkien välistä yhteistoimintaa joka toinen viikko perjantaisin liikunnassa ja tunne- ja vuorovaikutustaidoissa. 

ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT YSTÄVÄ-LUOKASSA 

Ystävä-luokassa oppii ja touhuaa 30 oppilasta (8 esikoululaista, 12 ekaluokkalaista ja 10 kakkosluokkalaista), luokanopettaja, varhaiskasvatuksen opettaja sekä koulunkäynninohjaaja.  

 
Opiskelemme opintokokonaisuuksittain (Ilmaisun monet muodot, Kasvan ja kehityn, Kielen rikas maailma sekä Tutkin ja toimin ympäristössäni) ja yhteisiä oppitunteja on viikossa 14. Luokassa opiskellaan Kaveriluokka -toimintamallin mukaisesti. Toimintamalli on luettavissa PedaNetissähttps://peda.net/kuopio/ejky/kaveri/vo2 

Pedagogiikassa hyödynnämme vahvasti käänteisen oppimisen ideologiaa, työskentelyä heterogeenisissä pienryhmissä, toiminnallisuutta sekä leikkiä. Keskeistä on oppilaiden mahdollisuus edetä omalla lähikehityksen vyöhykkeellään, hyödyntää opettajaa ja oppilastovereitaan sisäisen motivaation vahvistamisessa, vertaisoppia sekä kehittää itseohjautuvuuttaan. Oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä itse- ja vertaisarviointitaitojen kehittymistä tuetaan päivittäisessä arjessa. Oppimistavoitelomakkeiden lisäksi hyödynnetään lukemisen, kirjoittamisen sekä matematiikan Torneja konkretisoimassa taitojen etenemistä. 

Teemme päivittäistä yhteistyötä seinän takana olevan Kaveri-luokan kanssa ruokailussa (yhteinen lounashetki), monialaisten oppimiskokonaisuuksien, laaja-alaisen osaamisen teemojen, retkien, tapahtumien sekä juhlien tiimoilta.  

ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA YHTEISET TAPAHTUMAT:

Kaveriluokat.docx


1. luokat

ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT:

  • yhteissuunnitteluaika keskiviikkoisin 13-15 mikäli yhteistä kokousta ei ole 
  • 1C, 1D ja 1E luokkien yhteinen suunnitteluaika vaihdellen maanantaisin ja tiistaisin klo 14.00 
  • teemojen suunnittelu (ym, ku, mu, ks) 
  • yhteisopettajuus tiistaisin 9.00-9.45 lukutunneilla (1CDE +Sirpa + Auli) 
  • lukutunneilla oppilailla on mahdollisuus lukea oman lukutaitonsa mukaista tekstiä (yksilöllisyys) 
  • toiminnallisen matematiikan yhteistyö 1D+1E 
  • monipuolisten ja motivoivien tehtävien tarjoaminen lapsille 
  • vertaisoppiminen oppilaiden ja opettajien kesken 
  • ekaluokan opettajien kahvivälkkä keskiviikkoisin 12.00-12.15 
ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA LUOKKATASON YHTEISET TAPAHTUMAT:

1.luokat.docx

2. luokat

ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT: 

Toiminnallista ja oppiainerajat ylittävää oppimista ja opettamista 

  • mm. toritunteja 
  • heterogeeniset ryhmät oman luokan sisällä 
  • hyödyt vertaisoppiminen 
  • yhteinen suunnitteluaika maanantaisin klo 14-15 
  • opettajuuden jakaminen 
  • yhteisopettajuus erityisopettaja Sirpan kanssa  

ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA LUOKKATASON YHTEISET TAPAHTUMAT:

2.luokat.docx


3. luokat

ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT:

  • Tiimimme kokoontuu tiistaisin klo 14-14.45 
  • Vuosikellossa esitetyt tavoitteet opetuksellisista mini-interventioista 
  • Oppimispolku: portfoliot kuvikseen, liikuntaan ja käsityöhön 
  • Yhteiset tapahtumat: kilpailutapahtumat, pikkujoulut, salivuorot, opintoretket 
  • Luonnonsuojelu Mok: toimiminen yhteisesti sovitun teeman mukaisesti ja tulosten kokoaminen yhdeksi kokonaisuudeksi 
  • Muut yhteiset projektit yhdessä ja erikseen 
ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA LUOKKATASON YHTEISET TAPAHTUMAT:

3.luokat.docx

4. luokat

ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT: 

  • Yhteissuunnitteluaika torstaisin klo 14 luokilla 4B, 4C, 4D. 
  • Polku-luokan yhteissuunnitteluaika tiistaisin klo14-15 ja torstaisin klo 14-15. 
  • Erja toteuttaa yhteisopettajuutta Polku-luokan kanssa. Jussi T ja Sohvi toimivat tiimiparina. Jussi H. tekee yhteistyötä 3 A:n Katin kanssa. Yhteiskokoontumisia tarpeen mukaan.  
  • Kiina-yhteistyö muotoutuu kouluvuoden aikana. Osallistumme aktiivisesti toimintaan. 
  • Luokkiemme toimintatapa tukee lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä sekä ryhmätyötaitoja 

ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA LUOKKATASON YHTEISET TAPAHTUMAT:

4.luokat.docx

5. luokat

ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT: 

  • Polku-luokan yhteissuunnitteluaika maanantaisin klo 15-16 ja tiistaisin klo 14-15  
  • Yhteissuunnitteluaika keskiviikkoisin klo 13, jos yhteistä kokousta ei ole 
  • Yhteisopettajuus on Polku-luokan arkea, Saija ja Miika työskentelevät yhdessä sovittujen jaksojen aikana 
  • Namibia-yhteistyö muotoutuu kouluvuoden aikana. Namibia-aiheinen päivänavaus 20.3.  
  • MOK:in Luonnonsuojelu-teemaan liittyvä luokkien yhteinen työ 
  • Luokkiemme toimintatapa tukee lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä sekä ryhmätyötaitoja 
  • Polku-luokan tarkoitus on mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Jokaiselle lapselle pyritään rakentamaan oma, juuri hänen taitojaan tukeva polku. Polku-luokka mahdollistaa lasten ja aikuisten vahvuuksien yhdistämisen, rikkoo luokkarajoja ja ikäsidonnaisuutta. Usean aikuisen tiimi mahdollistaa jokaisen lapsen huomioimisen ja yksilöllisen tukemisen. Lapset toimivat Polku-tunneilla pääasiassa pienryhmissä aikuisen ohjauksessa. Se, että lapsi saa opettaa kaverille oivaltamansa asian, syventää vahvasti hänen omaa oppimistaan. 
ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA LUOKKATASON YHTEISET TAPAHTUMAT:

5.luokat.docx

6. luokat

ARJEN YHTEISTYÖ JA PEDAGOGISET RATKAISUT:

  • Yhteissuunnittelu to klo 13-14 (tarvittaessa ma klo 14-15) 
  • Matematiikan palkkitunnit 
  • Yhteiset retket 
  • Äidinkielen palkkitunti ja lukupiirit 
  • Ympäristöopissa yhteiset teemat 
  • MOK 
ARVIOINNIN VUOSIKELLO JA LUOKKATASON YHTEISET TAPAHTUMAT:

6.luokat.docx

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET

Koulun kotisivuilta löytyy MOK- suunnitelma. Wilman kautta tiedotetaan MOK- viikon lukujärjestyksestä.

Terve elämä -MOK 

Terve elämä-mok on Kuopion kaupungin yhteinen monialainen oppimiskokonaisuus. MOK toteutetaan yhden viikon aikana koko koulussa (viikko44). Oppilaat työskentelevät viikkotuntimäärän monialaista oppimiskokonaisuutta. MOKissa noudatetaan projektityöskentelyn mallia, mikä on yhteinen kaikissa luokissa (1.-2.luokissa oma pohja ja 3.-9.luokissa oma pohja). Projektin etenemisen ja sen vaiheet on suunnitellut koulumme MOK-vastaavat Otavan valmiin mallin pohjalta. MOK-vastaavat kävivät asian tiimoilta päivän koulutuksen.  

 Monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamisessa käytetään projektioppimisen mallia, jonka vaiheita ovat aloitus, tiedonhaku, soveltaminen, esittäminen ja arviointi. Monialaisessa oppimiskokonaisuudessa harjoitellaan yhdessä projektityöskentelyä ja ryhmätyötaitoja. Opettajat työskentelevät työpareina tai tiimeinä. Oppimiskokonaisuuteen liitetään L7:n työskentelytavoite neljän taidon näkökulmasta. Ne ovat 1. Rakennan työrauhaa 2. Toimin tasa-arvoisesti 3. Käyttäydyn sovittelevasti 4. Toimin ympäristöystävällisesti. Oppimiskokonaisuuteen liitetään myös L5:n tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen tavoite. Tavoite toteutuu hyödyntämällä työskentelyssä tvt-välineistöä.  

Luonnonsuojelu -MOK 

 

Oppilaat äänestivät keväällä 2019 monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi luonnonsuojelun. Äänestämällä oppilaat pääsivät tutustumaan demokraattisen toiminnan sääntöihin ja toteutumiseen käytännössä. Luokissa luodaan oppiainerajoja rikkova kokonaisuus, jonka aiheena on luonnonsuojelu. Lapset suunnittelevat ja toteuttavat kokonaisuuden yhdessä opettajan kanssa lukuvuoden aikana. Tarkoituksena on, että luonnonsuojeluteema näkyisi koulussamme pitkin kouluvuotta.  

 Monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamisessa voidaan käyttää projektioppimisen mallia, jonka vaiheita ovat aloitus, tiedonhaku, soveltaminen, esittäminen ja arviointi. 

 Monialaisessa oppimiskokonaisuudessa harjoitellaan yhdessä projektityöskentelyä ja ryhmätyötaitoja. Opettajat työskentelevät työpareina tai tiimeinäMOK Oppimiskokonaisuuteen liitetään L7:n työskentelytavoite neljän taidon näkökulmasta. Ne ovat 1. Rakennan työrauhaa 2. Toimin tasa-arvoisesti 3. Käyttäydyn sovittelevasti 4. Toimin ympäristöystävällisesti. 

 

Linkki TVT-suunnitelmaan 
TVT-suunnitelma 19-20.docx