4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten sekä tvt-mentoreiden ja tutoropettajien avulla. Koulutuksen ja tukihenkilöiden kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi on koottu tukimateriaali. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena voidaan käyttää kaupungin omia digitaitokalentereita 1 - 6 ja 7 - 9.

Kaikilla opettajilla on henkilökohtaiset tietokoneet. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2020 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi.

Perusopetuksessa hyödynnetään oppimisympäristöjen mahdollisuuksia ja digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa.

Kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-mentoria on resursoitu opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi lukuvuodeksi 2019 - 2020. Yhden tvt-mentorin työajasta resursoidaan osa hankekoordinaattorin tehtäviin.

Kouluilla on omat atk-vastaavat, joiden toimenkuva on määritelty vuonna 2016.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin. Kooste hankkeista löytyy tästä.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  3. Miten varmistetaan koulun tvt-laitteiden tehokas käyttö?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
hankekoordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

TVT- suunnitelma 2019-2020 

 

Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään? 

Opettajille järjestään kerran vuodessa “iPad-lanit", jossa tvt-tiimin jäsenet opettavat eri iPad-sovellusten käyttöä henkilökunnalle. Lisäksi henkilökunnalle tarjotaan O365 -ja Peda.net opastusta joustavasti ympäri vuoden. Tvt-mentor Juho Laitinen opastaa henkilökuntaa tvt:n hyödyntämisessä opetuskäytössä pitkin lukuvuotta. Lisäksi koulumme digitutor opettajat Sonja Hiltunen ja Jussi-Markus Turunen ovat opettajien käytössä luokissa kaksi tuntia viikossa. Tvt-vastaavat osallistut mahdollisiin koulutukseen ja jakavat koulutuksista saamaansa osaamista työyhteisössä. 

 

Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen? 

Koulumme tvt-mentor on Juho Laitinen. Opettajat voivat varata Juholta tunteja pitkin lukuvuotta varauskalenterin avulla. Tuntien aikana Juho ohjeistaa ja auttaa opettajia tvt:n hyödyntämisessä opetuksessa tvt-opetussuunnitelman ja opettajan toiveiden mukaisesti.  

Koulun tutor-opettajat ovat Sonja Hiltunen ja Jussi-Markus Turunen. Tutor-opettajat sekä koulun digitutor-oppilaat ovat opettajien käytössä 2h viikossa. Opettajat varaavat tutor-opetustunnin itselleen sähköisestä varauskalenterista. Tutor-opettajat seuraavat, että tuki jakautuu tasaisesti eri luokille ja opettajille. 

 

Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti? 

Opettajia kannustetaan käyttämään opetuksessaan tieto -ja viestintäteknologiaa. Opettajille on jaettu lukuvuoden alussa Kuopion kaupungin digitaitokalenterit, jonka käyttöön opettajia rohkaistaan aktiivisesti. Tvt-tiimi varmistaa kaksi kertaa vuodessa henkilökunnan yhteisissä kokouksissa, missä vaiheessa digitaitokalenterin toteuttaminen on. Myös tutor-toiminta tukee tavoitteiden saavuttamista, jossa tutor-opettajat toimivat opettajien tukena luokissa kahtena päivänä viikossa. Lisäksi opettajia kehotetaan jakamaan osaamistaan sekä varaamaan tvt-mentoria Juho Laitista luokkaansa pitkin vuotta. 

 

Miten varmistetaan koulun tvt-laitteiden tehokas käyttö? 

Koulun tvt-laitteisto on sijoitettu fyysisesti eri puolille koulua, jotta se on helposti opettajien saatavilla. iPadeja, läppäreitä sekä tietokoneluokan varaamista varten opettajilla on käytössä sähköinen varauskalenteri. Tiettyjen laitteiden käyttö on mahdollistettu numeroimalla laitteet sekä niiden hyllypaikat. Edellinen lainaaja huolehtii laitteet omille paikoilleen sekä varmistaa niiden lataustilanteen, jotta laitteet ovat välittömästi käytettävissä. Tvt-tiimi huolehtii laitteiston kunnosta ja päivittämisestä.  

 

Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista: 

Tekninen tuki: Jussi-Markus Turunen ja Miika Tammekann. Miika vastaa tykeistä, tauluista ja äänentoistosta. Jussi-Markus vastaa unohtuneista oppilasverkon tunnuksista. Uusien tunnusten luomisesta vastaa koulusihteeri Tiina Kauppinen. 

Pedagoginen tuki: Jussi-Markus Turunen (yläsiipi), Tiina Purokivi (pikkusiipi), Jussi Harju (alasiipi). 

Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen: Jussi-Markus Turunen, Tiina Purokivi, Jussi Harju. 

Tutor-opettajina toimivat Jussi-Markus Turunen ja Sonja Hiltunen (molemmat 1 h / vko). 

 

KOULUKIRJASTO

Kirjaston viivakoodilistat lainausta varten löytyvät kirjastosta tietokoneen viereisestä hyllystä korista, jossa lukee kirjasto.
Lainausta varten kannattaa luoda omalle työpöydälle pikakuvake. Lainausta varten tarvitset omat galliatunnukset. Tässä lainauksen linkki :
Kirjastosta voi lainata kerralla YHDEN KIRJAN/ OPPILAS, jotta kirjoja riittää kaikille. Eräpäivää palautukseen ei ole, mutta kannattaa aika ajoin tarkistaa, että kirjat ovat tallessa.
Kirjat palautetaan palautuskärryyn kirjastoon. On tärkeää, ettei niitä laiteta suoraan hyllyyn. Jos kirja ei kierrä ensin palautuskärryn kautta (josta kirjastonhoitaja kuittaa ne palautuneiksi), ne jäävät näkyviin palutumattomina kirjan lainanneen luokan tilille.

Maanantaina 19.8 klo 11.30 kirjastonhoitaja neuvoo lainausasioissa opettajia. 
 
Kirjastovälkät maanantaisin klo 10.30-11.00 1-3 luokkalaisille. Keskiviikoisin klo 10.30-11.00 kirjastovälkkä on tarkoitettu 4-6 luokkalaisille. Kirjastovälkällä oppilas voi tulla kirjastoon lukemaan kirjoja. 1.-3. luokan kirjastovälkällä on lisäksi mahdollista osallistua kuuntelemaan ääneen luettuja kirjoja. Tarkoitus on, että kun oppilas tulee kirjastovälkälle, hän myös on siellä koko kirjastovälkän ajan. Kirjastosta ei siis voi lähteä kesken välitunnin käytäville vaeltelemaan.
 
Kirjastoauto käy koulullamme joka perjantai klo 11.00-12.00 ja parittoman viikon keskiviikkoina klo 11.05- 11.45. Kirjastoauto tulee pääoven eteen.