1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Perusopetuksen vastuualueen lukuvuositavoitteet määritellään opetusjohtajan ja palvelualuejohtajan välisissä neuvotteluissa sekä tämän jälkeen perusopetuksen johtotiimissä ja rehtorikokouksissa. Vuosittain valitaan 1 - 2 kaupunkitasoista kehittämiskohdetta ja vähintään yksi koulukohtainen kehittämiskohde.

Kaikilla johtamisen tasoilla käydään vuosittain kehityskeskustelut kaupungin linjausten mukaisesti. Johtamista kehitetään ja tuetaan pitkäjänteisellä johtamisosaamiskoulutuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut).

Suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan, yt- ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään ja henkilöstö perehdytetään siihen.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Sari Kokkonen 044 718 4018

Koulun johtamisen toimenpiteet

Koulun toiminnasta vastaa rehtori. Koulun apulaisjohtajana toimii Tuula Koivukangas. Hän toimii rehtorin sijaisena rehtorin poissaollessa. Lisäksi hänen tehtäviinsä kuuluu esi- ja alkuopetuksen yhteistyön koordinoiminen ja kehittämisvastuu. Apulaisjohtaja on yhteyshenkilö ja koordinaattori myös kerho- ja nuorisotyön kehittämishankkeissa. Apulaisjohtajan tehtäviin kuuluu aktiivinen hankkeiden haarukointi ja hakeminen(TVAsta kohdennettu lisäkorvaus). Hankkeiden toteuttamisesta ja raportoinnista vastaavat tiimien vetäjät. Rehtori ja apulaisjohtaja osallistuvat tiimeihin jäseninä.

Apulaisjohtaja osallistuu johtoryhmään(Sury) ja TALOryhmään. Tuumaustunti rehtorin ja apulaisjohtajan kesken pyritään pitämään torstaisin 12-13.

Apulaisjohtaja on yhteyshenkilö koulukuvausjärjestelyissä. Rehtorin kanssa sovitaan opetussuunnitelmatyön vastuista; suunnitteluryhmälle ja apulaisjohtajalle kohdennetaan ops- työssä vastuualueita. Koulutyön alkaessa apulaisjohtaja laatii välituntivalvonta- ja ruokailuvuorot.

Apulaisjohtaja pitää koulunkäynninohjaajien työkokoukset säännöllisesti ja osallistuu ohjaajien työn organisointiin (ohjaajien lukujärjestysmuutokset, resurssin pohdinta ja kohdentaminen, Regweb- työajan seuranta), lukuunottamatta rehtorin päätöstä vaativia tehtäviä.

Apulaisjohtajalle kuuluu toisinaan myös päivittäiseen johtamiseen liittyviä erillisiä rehtorin määräämiä tehtäviä.

Apulaisjohtaja on koulun laatuvastaava. Laatutyöryhmä on velvoittanut koulut nimeämään laatuvastaavat.

SuRy, Martin työrukkanen, on koulun johtoryhmä joka kokoontuu maanantaisin 8-9. Työrukkasen tehtävänä on suunnitella ja kehittää koulun toimintaa. Rehtorin ja apulaisjohtajan lisäksi ryhmään kuuluvat Merja Pehkonen (3-4- luokat) Anna Salmi (1-2-luokat), Saija Kekäläinen (5-6-luokat)Sirpa Nousiainen (erityisopetus). Tiimien puheenjohtajat tai muut vastuuhenkilöt osallistuvat tarvittaessa.

Martin työrukkasen esityslistan laatii rehtori mutta kuka tahansa henkilöstöstä voi ehdottaa asioita joita Työrukkasessa olisi syytä käydä läpi, Työrukkasen jäsenet voivat tuoda asioita käsiteltäviksi.

Martin koulun TALOryhmä kokoontuu vähintään kerran lukukaudessa. Taloryhmä kehittää koulun kiinteistön yhteiskäyttöä eri toimialojen kesken ja pyrkii kehittämään talon yhteiskäyttöä ja käytänteitä toimiviksi. Taloryhmään kutsutaan Lemminkäisen kiinteistöpäällikkö Mika Kukkonen, tilahallintopäällikkö, päiväkodinjohtaja, nuorisotyöntekijä sekä kouluterveydenhuollon ja Servican ja iltakäytön edustaja sekä tarvittaessa muitakin kiinteistössä toimivien tahojen edustajia. Koululta ryhmään osallistuvat rehtori ja apulaisjohtaja. Sihteerinä toimii koulusihteeri Arja Blom.

Henkilökunnan kokous pidetään keskiviikkoisin 8-9. Rehtori pyrkii lähettämään esityslistan ed. viikon lopussa. Koulusihteeri ja vähintään yksi koulunkäynninohjaajien edustaja (kiertävä vuoro) osallistuvat automaattisesti kokouksiin. Opekokousten pöytäkirjat laitetaan henkilökunnan sivuille peda.nettiin, kiertävä sihteerivuoro- käytäntö.

Maanantaisin 14- 15 on varattu tiimien, tai henkilökunnan kokouksiin sekä oppilashuoltotyöhön.

ViikkoINFO- välituntikokous kaikille talossa työskenteleville (seuraavasta työviikosta) perjantaisin klo 8.45. Koulusihteeri tai rehtori lähettää muistilistan s.posteihin. Vuoden aikana siirrytään käytänteeseen että viikkoINFO löytyy henkilökunnan sivuilta peda.netistä.

Koulunkäynninohjaajien omat työkokoukset pidetään tarpeen mukaan n. kerran kuukaudessa. Kiertävä sihteerivuoro- käytäntö, muistiot säilytetään monistamossa, lisäksi vihko johon kirjataan käsiteltäviä asioita ja tiedotettavat asiat opekokouksista, monistamossa oma fläppitaulu ohjaajien asioille.

Tiimien lisäksi henkilöstön työnjaosta ja vastuutehtävistä on sovittu henkilökunnan kesken. Osa korvataan TVA.n kautta. Vastuut ja toimenkuvat luetellaan henkilökunnan sivuilla.

Viestintäsuunnitelma​

Viestintasuunnitelma.doc

LUOKKATASOTIIMIEN VIIKOTTAISET KOKOONTUMISAJAT
1-luokat: pe 10.45
2-luokat: ma tai to klo 13
3-luokat: to klo 14.00
4-luokat: to 10.30
5-luokat: pe 10.30
6-luokat: pe 10.30

KEHITTÄMISTIIMIEN TOIMINTASUUNNITELMAT

EAE-tiimi (esi-. alku-, ja erityisopetus)

Tiimin jäsenet: Auli Siikanen (tiimin vetäjä), Erja Pironetti, Heli Pennanen, Riikka Varis, Riitta Savinainen ja Sirpa Nousiainen

Tehtävät lv. 2015-2016

syksy 2015

  • Iltapäiväkerhointegraation arviointi ja seuranta: Toteutetaan kysely ohjaajille syysloman jälkeen. Kehittämisideoiden kerääminen seuraavaa lukuvuotta varten.
  • Tutustutaan ikäryhmiin sitomattomaan opetukseen etsimällä tietoa koulujen kotisivuilta ja vierailukäynneillä.

kevät 2016

  • Ikäryhmiin sitomattoman opetuksen suunnittelu oman koulun tasolla Kuopion kaupungin opetussuunnitelman pohjalta.

Tiimi kokoontuu 6-8 kertaa lukuvuoden aikana. Kokousmuistiot kootaan kansioon ja koulun Pedanet—sivuille.

Verso-toiminnan toimintasuunnitelma 2015-2016

Elo- syyskuu Toiminnan käynnistäminen:

  • Valitaan Verso- aikuiset ja sovitaan jokaiselle oma päivystysvuoro
  • Uusien Verso-opettajien tutorointi
  • Kootaan Verso-oppilaat yhteen ja kartoitetaan Verso-oppilaiden määrä ja jatkamisinnokkuus
  • Sovitaan oppilasparien Verso-vuorot
  • Verso-toiminnan esittely 1- luokkalaisille ja tarvittaessa koko koululle (Verso-näytelmät 1.luokissa viikolla 36)
  • Muistutetaan opettajia laittamaan Verso-tilauksia
  • Toiminnan käynnistäminen mahdollisimman pian

Lokakuu

  • Järjestetään Verso-koulutus henkilökunnalle, sekä erikseen uusille Verso-oppilaille
  • Toiminnan uudelleenorganisointi (aikataulut, Verso-vuorot yms.)
  • Verso-tiimi kokoontuu arvioimaan toiminnan käynnistämisen onnistumista ja tekee tarvittavat korjaukset

Marras- huhtikuu

  • Toiminta jatkuu ja sitä kehitetään pitkin lukuvuotta
  • Verso-videon työstäminen resurssien salliessa. Videon tarkoituksena on toimia muistutukseksi vanhoille ja esittelyksi uusille oppilaille sekä aikuisille. Videon avulla Verso-toimintaa voidaan helposti avata myös vanhemmille.

Toukokuu

  • Toiminnan arviointia Verso-oppilaiden sekä Verso-aikuisten kanssa.
  • Arvioinnin perusteella mietitään kehittämisideoita tulevalle lukuvuodelle.
  • Verso-oppilaiden päätöshetki (tarjoilua)

Martti Ahtisaaren koulun KIELTEN KEHITTÄMISTIIMI

Vuosisuunnitelma 2015-2016

Tiimin jäsenet: Kirsi Metsäkylä, Anna Salmi, Tuula Soininen, Leena Korhonen ja Varpu Voutilainen

Tiimin tavoitteena on ylläpitää ja edistää kielten opiskelua ja kielimyönteisyyttä koulussamme.

Tiimin tehtävinä ovat mm. uusien opettajien kouluttaminen ja perehdyttäminen varhennetun englannin opetukseen ja materiaaliin, kielitietoisuuden kehittäminen koulun toimintakulttuurissa, ja kieltenoppimisympäristön kehittäminen.

Koulumme on mukana kielikylpytoiminnan, kaksikielisen opetuksen ja kielirikasteisen opetuksen laajentamiseen tarkoitetussa hankkeessa (KieKu). Hankkeen päätavoitteet ovat laajentaa ja kehittää Kuopion kaupungin kaksikielistä (suomi – englanti) opetusta ja saksan kielellä rikastettua opetusta sekä lisätä kansainvälisyyskasvatusta esi- ja perusopetuksessa.

Kielten opetus lukuvuonna 2015-2016

Koulussamme opiskellaan tänä lukuvuonna 2015-2016 varhennettua englantia 1.-2. luokilla, A1-kielenä englantia 3.-6. luokilla ja A2 -kielenä saksaa 4. luokilla, venäjää 5. luokilla ja saksaa 6. luokilla. Lisäksi kielisuihkutuksia toteutetaan Ahti - ja Saari -luokissa.

Varhennettu englannin opetus (Varkku)

Varhennettua englantia opiskellaan Saari- ja Ahti -luokissa ja 1.- ja 2.-luokilla.

Varhennetun englannin tavoitteena on kielen oppimisen ilon löytäminen ja englannin opetuksen/oppimisen vakiinnuttaminen osaksi koulutyötämme jo oppipolun alkuvaiheessa.

Varhennetun englannin opiskelu on leikinomaista; englantia opitaan leikkien, laulaen, liikkuen, askarrellen, piirtäen ja sanoja ryhmässä toistaen. Läksyjä ei tule.

Ideana on oppia kieltä "vaivihkaa", jolloin englannin opiskelun aloittaminen 3. luokalla on helpompaa.

Varhennettua englantia opettavat lv.2015-2016:

1A Virpi Tarpio, 1B Riikka Varis, 1C Anna Salmi, 2A Heli Pennanen, 2B Anna Salmi, 2C Heli Pennanen, 2D Erja Pironetti, Saari-luokka Kirsi Metsäkylä ja Ahti-luokka Kirsi Lihavainen.

Varhennettua englantia opettavien opettajien toivotaan tekevän yhteistyötä, mm. suunnittelevan ja jakavan tehtäviä ja materiaalia.

Saaressa ja Ahdissa englantia on pieninä tuokioina, opiskelu on kielen "suihkuttelua".

1.- 2.-luokilla englantia on 1 oppitunti viikossa tai sopivasti muuhun luokkatyöskentelyyn nivoutettuna.

Varhennetun englannin toimintaa dokumentoidaan omaan Varkku-kansioon.

Varhennetun englannin vaikutuksesta toivotaan A2-kielen valintojen lisääntyvän neljännellä luokalla.

Kielten opetus 3.-6. luokilla

3.-6.-luokkien osalta kielenopetuksen kehittämistä toteutamme kokonaisvaltaisella kielimyönteisyydellä koulussamme:

- luomme kouluun oppimisympäristöjä, joissa vieraan kielen sanoja on koko ajan oppilaiden nähtävillä (tähän voisimme käyttää KieKu-hankkeesta saatavaa rahoitusta materiaaleja varten)

- info-tv:n tietoiskuilla eri kielistä ja kulttuureista

- tuemme mahdollisuuksien mukaan luokanopettajia kannustamaan oppilaitaan eri kielten opiskeluun

Kansainvälisyyskasvatus

Kansainvälisyyttä koulussamme toteutetaan yhteistyöllä ystävyyskoulujen kanssa Namibiassa ja Kiinassa ja tänä lukuvuonna myös Kosovossa alkavan yhteistyöprojektin avulla. Kansainvälisyyskasvatusta toteutetaan käytännössä monin eri tavoin, esim. kiinalaisille vieraille järjestetyllä juhlalla (20.8.2015) sekä muilla lukuvuoden aikaisilla juhlilla ja teemapäivillä.

Kansainvälisyystiimi huolehtii pääsääntöisesti koulumme kansainvälisyyskasvatuksen suunnittelusta ja teemapäivistä. Koko koulumme osallistuu käytännön toteutukseen.

KieKu

KieKu -hankkeen kautta saamme koulullemme kielten koulunkäynninohjaajan kahdeksi päiväksi viikossa. Hänen tehtävänkuvaansa kuuluvat koulussamme mm. kielikerhon ja kielten läksyparkin pitäminen, digimateriaalien haltuunotto, varhennetun englannin rikastaminen 1.-2. luokilla ja konsultointi esikoulun puolella, toiminnallisen kielipolun kehittely ja kielirikasteisen opetuksen kehittämistä esim. pienillä matematiikkaa englanniksi–tuokioilla.

Kielitiimi suhtautuu myönteisesti koulutuksiin, joilla on lisäarvoa käytännön opetuksen kannalta. Osallistuminen KieKu -hankkeen kautta järjestettäviin koulutuksiin herättää tiimissä mielenkiintoa ja erityisesti digitaalisiin oppimisympäristöihin liittyvät koulutukset otetaan ilolla vastaan.

Osa hankkeen kautta mahdollisesti hankittavasta materiaali- ja muista resursseista kohdennetaan varhennetun englannin opetukseen ja osa projekteihin 3.-6. luokkalaisille kieltenoppijoille, esim. toiminnallisen kielipolun suunnitteluun ja toteutukseen sekä kielimyönteisen oppimisympäristön toteutukseen.

KV-tiimi

  • Kokoontuu lukuvuonna 2015-2016 ennalta sovittuna aikana tarpeen mukaan. Muistiot ovat nähtävissä peda netissa.
  • Tiimiin kuuluvat: Johanna Hopia (Namibia-yhteistyön vetäjä), Kirsi Lihavainen, Saija Kekäläinen (kv-tiimin vetäjä), Heikki Suppanen (Kiina-yhteistyön vetäjä), Miika Tammekann (Kosovo-yhteistyön vetäjä), Erika Fabritius ja Tuula Koivukangas tarvittaessa kutsuttuna.
  • Tiimin tavoitteena on lisätä lasten ja aikuisten kansainvälisyystaitoja tietojen ja kokemuksien kautta koulumme erilaisissa projekteissa ja hankkeissa. Tavoitteena on ymmärryksen ja myönteisten asenteiden lisääminen erilaisuutta kohdatessa. Tiimin tavoitteena on, että oppilaat oppisivat jotain niistä maista ja kulttuureista, jotka liittyvät yhteistyökouluihimme Namibiaan, Kiinaan ja Kosovoon.

  • Koulumme neljä luokkaa jatkaa lapsilta-lapsille -yhteistyötä ympäristötiedon oppisisältöjen parissa Katuturan kouluun opettajiensa johdolla. Namibia-yhteistyötä vetää Johanna Hopia. Haemme kevään 2016 OPH:n kansainvälisen toiminnan hankerahoitusta lukuvuodelle 2016-2017 opettajavierailuja varten.
  • Kiina-yhteistyössä vierailut puolin ja toisin jatkuvat. Nyt syksyllä 2015 saimme taas vieraita Shanghaista. Syyslomalla kaksi koulumme opettajaa, vanhempia ja oppilaita vierailee Shanghaissa. Valmistamme videotervehdyksen ystävyyskoulumme 15-vuotissyntymäpäiville. Kiina-yhteistyötä vetää Heikki Suppanen. Vierailun aikana selvenee yhteistyön muoto tälle vuodelle. Teemana suomalaiset ja kiinalaiset pelit ja leikit ja vertaissovittelu.

Kosovo-yhteistyö käynnistyi kesällä, kun Tuula ja Titta vierailivat Kosovon Pristinan koulussa. KV-tiimi järjestää oppilaille ja henkilökunnalle teemapäivän Kosovosta. Kosovo-yhteistyön vetäjänä on Miika Tammekann

Liikkuvakoulu toimintasuunnitelma 2015-2016

Koulukohtainen kehittämisprosessi: tavoitteena on kokonaisvaltaisempi liikunnallinen koulupäivä ja liikuntamahdollisuuksien lisääntyminen kouluaikana.

Liikkuva Koulutiimi: Pehkonen Merja, Mikko Virtanen, Virpi Tarpio, Venla Räbinä

Välkkäriohjaajia noin 20.

Välkkäriohjaajia 4, 5 ja 6 luokista. Pyritään hyödyntämään ”vanhoja ohjaajia” mahdollisimman paljon, sillä nämä oppilaat ovat jo perillä ohjauskuvioista. Uusille välkkäriohjaajille varataan koulutus.

Ohjaustoiminta pitkällä välitunnilla eli klo 10.30-12.(15)

Toiminta jakautu seuraavasti:
4-luokkalaiset leikityttäisivät eskareita
5-luokkalaiset 1-2 lk
6-luokkalaiset 3 luokkalaisia
Välkkäriohjaajat ohjaisivat pelejä/leikkejä 2-3 hengen ryhmissä.

-Välituntilainaamo:
-uusille oppilaille lainaamokortit
-välituntilainaamon siirto suunniteltu ”kutosten”käytävään. Lyhyempi matka ulos ja vähemmän liikennettä eskareitten käytävälle.
-Välituntilainaamo saadaan käyttöön kun on selvitetty mahdollisuus siirtää toiminta ”kutosten” käytävään.

Sisävälkät talvella liikuntasalissa. Selvitetään onko toimintaa mahdollista järjestää myös isommille.

Likkuva koulu-koulutus ke 30.9 Joensuussa
Koulutukseen lähtevät Mikko ja Virpi