6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Koulut toteuttavat olemassa olevia opetussuunnitelmia uusien, 22.12.2014 hyväksyttyjen opetussuunnitelman perusteiden suuntaisesti. Koulut valmistelevat lukuvuoden 2015 – 2016 aikana uuden kasvun ja oppimisen lautakunnassa 10.6.2015 hyväksytyn tuntijaon ja valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaiset koulukohtaiset opetussuunnitelmat, jotka otetaan käyttöön 1.8.2016 alkaen. Lisäksi koulujen ops-vastaavat osallistuvat alueelliseen ja kuntakohtaiseen opetussuunnitelmatyöhön.

Työtapoja ja opettajien yhteistyömalleja kehitetään oppilaiden oppimista ja kasvatusta ohjaavaan suuntaan. Opetukseen kuuluu kasvatustavoitteiden suuntainen suunnittelu sekä vuorovaikutus opetus - oppimistilanteessa ja opiskelun olosuhteiden säätely siten, että saadaan aikaan tietoista ja mielekästä oppimista.

Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen mahdollistaa pedagogiikan muutoksen kohti toimintakulttuuria, jossa oppijan itsensä rooli korostuu tutkivaan oppimiseen ja ilmiöpohjaisuuteen perustuvassa oppimisprosessissa. Kouluilla on käytössään langattomat verkot, oppilaiden henkilökohtaiset tunnukset verkkoon ja keskeisiin sähköisiin oppimisympäristöihin. Tämän lisäksi koulut hankkivat harkintansa mukaan sähköisiä materiaaleja.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) taitoja harjoitellaan kaikilla luokka-asteilla ja opitaan käyttämään niitä opiskelun välineinä. Tvt-taitoihin sisältyvät käytännön taidot ja oma tuottaminen, vastuullinen ja turvallinen toiminta, tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely ja vuorovaikutukseen sekä verkostoitumiseen liittyvät tietotekniset taidot.

Kaupunkitasoiset vesot ja koulukohtaiset vesot käytetään lukuvuoden 2015 – 2016 aikana opetussuunnitelmatyöhön sekä koulun toiminnan suunnitteluun ja arviointiin.

Luokanohjaajat käyvät henkilökohtaiset arviointikeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet


Toiminta-ajatus

Martti Ahtisaaren koulun tehtävä on tarjota laadukasta perusopetusta.

Koulussamme koetaan oppimisen iloa yhteistyölle avoimessa, ajanmukaisessa, turvallisessa, mahdollisimman kiireettömässä ja erilaisuutta kunnioittavassa ympäristössä.

Työskentelemme yhdessä kiusaamattomuuden ja väkivallattomuuden edistämiseksi. Koulu toimii osallistavan ja yhteisöllisen kasvatuksen lähtökohtien mukaisesti.

Korostamme toiminnassamme seuraavia periaatteita:

Reilusti kaverina

erilaisuutta suvaiten

  • Koulu opettaa toiminnallaan oppilailleen sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja toista kunnioittavaa käytöstä
  • Kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti
  • Vuorovaikutus kodin ja koulun kesken on avointa ja luo perustan yhteistyölle
  • Koulussamme opitaan kantamaan vastuuta omasta käyttäytymisestä ja oppimisesta ja ymmärretään sen merkitys itselle ja muille
  • ”Sinä ite piätät minkälaesia jäläkiä sulta jiäp”

Yksilöllisyyttä
yhdessä

  • Koulumme mahdollistaa yhteisöllisen ja yksilöllisen oppimisen, antaa opetusta joka etenee omien oppimiskykyjen mukaisesti, tukee realistisen minäkäsityksen ja hyvän itsetunnon kasvua vahvuuksien kautta
  • ”Auta minua tekemään itse!”

Tulevaisuuteen
luottaen


ARVIOINTI

Arviointikeskustelut pidetään kaikilla luokka-asteilla loka- tammikuun välisenä aikana.
Luokkatasotiimit pohtivat ja suunnittelevat arviointia luokkatasotiimeissään.

PEDAGOGIIKKA
Esi-alku- ja erityisopetuksen tiivistä yhteistyötä jatketaan. Yksilö- ja ryhmäintegraatiot sekä esikoulun kanssa toteutettava pajatoiminta, palkkitunnit 1-2-luokilla, jatkuvat. Viikkohaasteet kokeilutoiminnan muotona jatkuvat, uutena kehityskohteena on oppikirjaton toiminnallisen matematiikan kokeilu 1AB- luokilla. Neljän erityisopettajan mallia ja tuen kohdistamista luokkiin ja oppilaisiin arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti. Koulupäivän liikunnallistaminen jatkuu.