2 Strategia, kehittämissuunnitelma, opetussuunnitelma

Strategian, kehittämissuunnitelman ja opetussuunnitelman toteuttaminen

Koulu ottaa toiminnan suunnittelussaan huomioon Kuopion kaupungin strategian ja koulutuspoliittisen ohjelman. Lukuvuonna 2019 - 2020 kehittämisen kohteina ovat oppilaiden osallisuuden ja monipuolisen oppilasarvioinnin kehittäminen. Toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan.

Perusopetuksen CAF-arvioinnin kohteena on lukuvuosisuunnitelman kohta 2 Strategia, kehittämissuunnitelma, ops. Toisesta CAF-arviointikohteesta koulu päättää itse.

Perusopetuksen yhteiset arvioinnin kohteet 2014 - 2022:

  • 2014 - 2015: 6 Osallisuus (vanha lukuvuosisuunnitelma)
    • osallisuus opetussuunnitelmatyössä
  • 2015 - 2016: 4 Resurssit
    • tieto- ja viestintätekniikka
  • 2016 - 2017: 6 Kasvatus ja oppiminen
    • yhteistoiminta
  • 2017 - 2018: 1 Johtaminen
  • 2018 - 2019: 7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki
  • 2019 - 2020: 2 Strategia, kehittämissuunnitelma, ops
  • 2020 - 2021: 3 Henkilöstö
  • 2021 - 2022: 5 Asiakkuudet ja kumppanuudet


Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018 
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

MAANINKAJÄRVEN KOULU, LUKUVUOSI 2019 - 2020, STRATEGIA, KEHITTÄMISSUUNNITELMA, OPETUSSUUNNITELMA

Maaninkajärven koulun tiimi- ja yhteisopettajuuden toteutusmallia pienen kouluyksikön mallin mukaisesti kehitetään edelleen pienin askelin ja rohkaisemalla kokeiluun. Pysyvä vakituinen henkilöstö toimii toisaalta vakiintuneiden toimintamallien mukaisesti, toisaalta rohkaisemalla pieniinkin kokeiluihin toimintamalleja voidaan muuttaa. Alaluokilla pienluokkien päivittäinen opetus on nyt muutettu yhteistyössä erityisluokanopettajien kanssa joustavaan ryhmittelyyn ja samoin joustavaan koulunkäynninohjaajan tukeen perustuvaksi. Tavoitteena on opettajan ja ohjaajan työn mielekkyyden lisääminen ja oppilaille tarjottavien oppimistilaisuuksien monipuolistaminen ja totuttaminen pieniin muutoksiin oppilasryhmän kokoonpanossa. Esimerkiksi formatiivisen arvioinnin toteuttamisessa ja oppimiskeskusteluihin valmistautumisessa rohkaistaan opettajia pariluokkatyöskentelyyn, jolloin yhteistyöllä voidaan lisätä tilaisuuksia oppilaan ja opettajan henkilökohtaiseen kohtaamiseen. Laaja-alaisten erityisopettajien tukea oppilaille ja koko ryhmälle on jo kertaalleen tarkistettu ja työtä tehdään sekä samanaikaisopettajuutena että pienryhmissä. Tasa-arvoavustuksella palkatun resurssiopettajan työnkuvaa on samoin jo kerran tarkasteltu, jotta resurssi olisi mahdollisimman hyvin käytetty. Resurssiopettaja toimii samanaikaisopettajana, ryhmän jakajana sekä joustavissa pienryhmissä yhteistyössä laaja-alaisen erityisopettajan kanssa.

Kouluyhteisön hyvinvointiin panostetaan Parasta ennen-hanketyöllä sekä koulun hankkeena että nuorisotoimen työntekijän työpanoksella neljänä päivänä viikossa. Välituntitoimintaa oppilaille on lisätty sekä välituntiliikunnan tarjoamisella kahden opettajan ja koulutettavien välituntiliikuttajaoppilaiden toimesta että seurakunnan ja nuorisotoimen työntekijän toimesta. Koulukiusaamisen ehkäisyyn ja Kiva-toiminnan mukaiseen selvittelyyn on lisätty koulukohtaisella korvauksella kolmas vastuuopettaja. Koulun järjestyssääntöjä tarkasteltiin lukuvuoden alussa opettajakunnan toimesta ja oppilaat osallistettiin muokkaamiseen samoin ennen kuin säännöt käsiteltiin jokaisen ryhmän kanssa luokanohjaajan tunnilla lukuvuoden alussa. Oppilaiden vaikutusmahdollisuuksien ja hyvinvoinnin lisäämiseen pyritään myös luokanohjaajien säännöllisten tuntien palauttamisella. Luokanohjaajien tunnit teemoitetaan ja valmistellaan hankeryhmän johdolla ja ajoitetaan noin kerran kuukaudessa pidettäviksi.

Oppilaskunta toimii ala- ja yläluokilla tarpeen mukaan yhteisesti ja erikseen. Alaluokkia ohjaa yksi opettaja ja yläluokkia kaksi opettajaa. Tukioppilailla on Maaninkajärven koulussa vakiintunut rooli ja oma toimintakenttänsä. Molempien ryhmien toimintatapa sisältää toiminnan ja tapahtumien tarjoamista, oppilaiden hyvinvoinnin lisäämiseen tähtääviä toimintoja ja ne tarjoavat vaikuttamiskanavan oppilaille koulun asioihin.

Oppilashuoltoa ja koulun yhteisöllistä oppilashuoltoa jatketaan jo aikaisemmin luodun viiden-kuuden yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksen mallilla. Tarkoituksena on varmistaa kokonaiskuva koko koulun tilanteesta ja mahdollisista ilmiöistä, tarjota jokaiselle ryhmänohjaajalle tilaisuus tulla henkilökohtaisesti kuulluksi luokkansa asioissa ja ohjata yksittäisten oppilaiden asiat tilanteen mukaisesti kootun ryhmän käsiteltäväksi. Oppilashuoltoa koordinoivat erityisopettajat Katariina Pääkkönen ja Matias Hynynen.

Oppilasarvioinnin kehittämiseen paneuduttiin myös edellisenä lukuvuonna ja kaksi opettajaa osallistui myös pitempikestoiseen arviointikoulutukseen, josta tuotoksena on valmistumassa koulun oma arvioinnin vuosikello. Summatiivisen ja formatiivisen arvioinnin työstämistä jatketaan koulun yhteisen arviointikäsityksen muodostamiseksi.

Oppilaiden ja opettajien tietoteknisten valmiuksien kehittämistä jatketaan koulun omalla toimintamallilla. Digimentorin johdolla opettajia ja ohjaajia koulutetaan ys-ajalla. Oppilaiden tvt-valmiuksia parannetaan opettajien koulutuksen myötä, digimentorin ja -tutorin ohjaustunneilla sekä oppilasagenttien tuella.

Koulukohtaisena CAF-arvioinnin kohteena ja Parasta ennen-hankkeen tavoitteiden mukaisesti kehitämme ja arvioimme oppilaiden ja henkilökunnan hyvinvointia ja jaksamista sekä kouluviihtyvyyttä.

Myös toimintaympäristön muutokset on otettava lukuvuoden aikana keskusteluun, henkilökuntaa tarpeettomasti huolestuttamasta, kun kaupungin taloustilanne ja näkyvissä oleva oppilasmäärän pieneneminen tuovat omat paineensa tulevaisuuden suunnitteluun.

Maaninkajärven koulussa on aloitettu kerhot espanjan kielessä, tanssissa ja av-tekniikassa opettajakunnan voimin sekä yhden huoltajan toimesta sählykerho ja ilmaisutaidon kerho. 4H-yhdistyksen, Osuuspankin ja paikallisten yritysten ja Kuopion sekä lähialueiden oppilaitosten kanssa jatketaan vuosia tehtyä yhteistyötä.