4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten sekä tvt-mentoreiden ja tutoropettajien avulla. Koulutuksen ja tukihenkilöiden kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi on koottu tukimateriaali. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena voidaan käyttää kaupungin omia digitaitokalentereita 1 - 6 ja 7 - 9.

Kaikilla opettajilla on henkilökohtaiset tietokoneet. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2020 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi.

Perusopetuksessa hyödynnetään oppimisympäristöjen mahdollisuuksia ja digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa.

Kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-mentoria on resursoitu opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi lukuvuodeksi 2019 - 2020. Yhden tvt-mentorin työajasta resursoidaan osa hankekoordinaattorin tehtäviin.

Kouluilla on omat atk-vastaavat, joiden toimenkuva on määritelty vuonna 2016.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin. Kooste hankkeista löytyy tästä.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  3. Miten varmistetaan koulun tvt-laitteiden tehokas käyttö?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
hankekoordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

MAANINKAJÄRVEN KOULU, LUKUVUOSI 2019 - 2020, RESURSSIT

Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilat ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa. Tilojen kuntoa seurataan ja mahdollisiin havaittuihin puutteisiin reagoidaan tekemällä sähköinen vikailmoitus. Pidämme myös piha-alueen siistinä. Koko kouluympäristön kuntoa ja asiallista käyttöä seurataan. Tulevalle kesälle olisi hyvä saada koulurakennuksen sisätilojen uusintamaalaus ennen kuin alkanut pinttyminen ja pintavauriot pääsevät pahemmiksi tai alkavat innostaa koulun tilojen pilaamiseen.

Syksyllä 2018 kaikki opettajien työpisteet on tarkistettu, osa opettajien henkilökohtaisista tietokoneista saatiin uusittua ja osa datatykeistä päivitettyä. Koulumme AV-laitteista, -välineistä ja niiden tuesta vastaa luokanopettaja Seppo Niemelä. Viime syksynä työpisteiden tarkistamisen yhteydessä myös AV-laitteiden kunto tarkistettiin. Koulun auditorion AV-tekniikan päivitys on ohjelmassa ja luvattu syksylle 2019. Teknisen käsityön tiloissa suoritettiin katselmus ja tehtiin turvallisuutta ja tilan avaruutta lisääviä muutoksia. Kuluneena kesänä tehtiin peruskorjaus vesiputkistoon, jolloin uusittiin kaikki runkovesiputket ja tuloliittymät.

Turvallisuusvastaavan tehtävässä on aloittanut lehtori Riku Räsänen. Hänet koulutetaan tehtävään kuluvan syksyn aikana. Tilojen käyttäminen aiheuttaa asteittaista kulumista. Peruskorjauksen jälkeen taloa ei juuri ole remontoitu vesiputkiston korjauksia lukuun ottamatta. Lukuvuoden lopussa tehdään esitys ainakin yhteisten tilojen pintojen maalaamisesta. Koulukiinteistöä hyödynnetään esi- ja perusopetuksen lisäksi myös kansalaisopiston taholta. Ulkopuoliset varaajat toimivat ajoittain tilojen käyttäjinä.

Tieto- ja viestintätekniikka

Jokaisella opettajalla on käytössään henkilökohtainen kannettava tietokone, joka voidaan liittää luokkatilassa sijaitsevaan audiovisuaaliseen esitysjärjestelmään. Opettajakunta on saanut koulutusta noin kolmen lukuvuoden ajan liittyen Officen eri sovellusten ja PedaNetin opetuskäyttöön. Koulutuksesta on vastannut pääosin Kuopion kaupungin tvt-mentori Sinikka Leivonen. Koulutukset ovat olleet yhteisiä aamukokoontumisia jonkin sovelluksen parissa tai pidempiä iltapäiviä, jossa on syvennytty sovellukseen hieman perusteellisemmin.

Maaninkajärven koulun digitutorina toimii lehtori Asko Linnakoski, joka vastaa pedagogisesta tvt-tuesta. Kuluvana lukuvuonna resurssia on kaksi vuosiviikkotuntia, joka jakautuu hankerahoituksen ja koulukohtaisen resurssin kesken. Viime lukuvuonna perehdyttiin tvt:n opetuskäytön suunnitelmaan muun muassa digitaitokalentereiden avulla. Tvt-mentorin ja –tuutorin tunnit ovat olleet hyvin varattuja. Tvt-mentorin kysyntä oli selvästi aikaisempaa laajempaa. Useina ys-aamuina tutustuttiin IPadien erilaisiin opetuskäytön sovelluksiin, sillä Maaninkajärven kouluun saatiin uusina välineinä IPadejä.

Kuluvana lukuvuonna jatkamme aktiivisesti oppilaiden ja opettajien tvt-taitojen kehittämistä. Päämääränä koulussamme on, että oppilaat saavuttavat Kuopion kaupungin tvt-opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet ja osaamisen. Officen sovellusten osaamista kehitetään edelleen muun muassa tvt-mentori Sinikka Leivosen koulutuspäivinä ja oppitunneilla. Lisäksi digitutorin paikallinen ohjaus ja tuki edesauttavat tavoitteiden saavuttamista eri vuosiluokilla. Viime lukuvuonna Maaninkajärven koulussa aloitettiin oppilasagenttitoimintaa. Oppilasagenttien kouluttamisesta ja koordinoimisesta vastaa digitutor. Oppilasagentit ovat vapaaehtoisia 7. luokan nuoria, jotka haluavat auttaa ja ohjata toisia oppilaita digiasioissa. Kuluvana lukuvuonna pyritään saamaan toiminta jatkuvaksi, pysyväksi osaksi koulun toimintaa.

Maaninkajärven koulun tvt-laitteiden määrä on pysynyt viime lukuvuoden tasolla. Pöytätietokoneiden lisäksi käytössä on hybridejä ja jonkin verran kannettavia tietokoneita ja IPadeja. Kaikilla oppilailla on käytössään asianmukaiset tunnukset. Teknisestä tuesta vastaavat lehtorit Hannu Huovinen ja Riku Räsänen.

Koulussamme käytetään Wilma-järjestelmää. Yhtenäiskouluna se on käytössä kaikilla vuosiluokilla. Vanhempainilloissa Wilma-järjestelmää käsiteltiin eri näkökulmista. Huoltajia kannustettiin järjestelmän käyttöönottoon.

Maaninkajärven koulussa tvt-pedagogiikan jatkuvaa ja monipuolista kehittämistä pidetään tärkeänä. Kehittäminen tapahtuu yhteistyössä rehtori Martti Kettusen, tvt-mentori Sinikka Leivosen ja digitutor Asko Linnakosken kesken. Asianomaiset tapaavat säännöllisesti useita kertoja lukuvuoden aikana ja pohtivat muun muassa tvt-opetuksen vaikuttavuutta. Tvt-mentorin ja digitutorin resurssi käytetään miltei kokonaan oppilastyöhön. Tuntien tasapuolista jakautumista koordinoi digitutor. Varauskäytännöistä ja tuntien määristä on tiedotettu heti syksyn alussa ja molempien resurssi on ollut kysyttyä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä