4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.

Lisätietoja:
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa ilmanvaihdon, lämmityksen, sähkön ym. osalta.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat Kuopion Tilapalveluilta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen. Jos kyse on välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, ilmoitus tehdään puhelimitse huollon päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Huollon tehtävänä on arvioida korjaustarpeen kiireellisyys, jonka perusteella korjaukset toteutetaan.

Tilapalvelut laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään Tilapalveluiden, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii Tilapalveluiden asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa toiminnallisia tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilapalvelut on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tarja Hosionaho 044 718 4130
asiakkuuspäällikkö Simo Hiltunen 044 718 5248
työsuojeluvaltuutetut Isto Karjalainen 044 718 4020 ja Saija Kekäläinen 044 718 4062

Tieto- ja viestintäteknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea.

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta kaupungin yhteisen ohjeistuksen mukaan. Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta. Henkilöstö osallistuu mahdollisuuksien mukaan käytettävissä olevan budjetin käytön suunnitteluun. Yhteisiä suunnittelun kohteita ovat muun muassa kirja- ja materiaalihankinnat.

Fyysinen oppimisympäristö

Koulu toimii tällä hetkellä kolmessa eri rakennuksessa (A, C ja D). A-rakennuksessa toimii luokat 3-6 sekä käsityön ja musiikinopetus. C-rakennuksessa on liikuntasali, tekninen työ sekä ruokasali. D-rakennuksesta löytyvät alkuopetusluokat, oppilashuolto, erityisopetus, IP-toiminta, hallinto sekä henklöstön taukotilat.

Opetuskalusto ja ICT-välineet on uusittu kokonaan viimeisen viiden vuoden aikana. Oppilasmäärä on kasvanut viime vuosina ja koululle hankittiin viime vuonna lisää oppilaskalusteita. Oppilasmäärän kasvu on aiheuttanut haastetta luokissa, koska kaikki luokat eivät ole mitoitettu nykyiselle oppilasmäärällä. Erityisesti 2. ja 6.luokka toimivat hyvin ahtaissa tiloissa.
Koululla odotettu useita vuosia peruskorjausta, jonka alkamisesta ei tällä hetkellä ole tietoa.Tilakeskuksen mukaan kouluverkostosuunnittelu määrittää peruskorjauksen/uusien rakennuksien rakentamisen aloittamisen.

Nimetyt turvallisuusvastaavat toimivat rehtorin tukena laite- ja kiinteistöturvallisuutta valvottaessa. Koko henkilökunta on ohjeistettu ilmoittamaan välittömästi mahdollisista epäkohdista. Puutteita havaitseva henkilökunnan jäsen on yhteydessä Servicaan, jotta kiinteistön tilanteesta tieto välittyy molemmin puolin. Kiinteistöön liittyvissä asioissa käytetään palvelupyyntöjärjestelmää.

Koulukiinteistöä koskevissa asioissa toimitaan palvelualueen ohjeiden mukaisesti. Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Tiloja pyritään kehittämään turvallisuuden lisäksi pedagogiikka ja viihtyvyys huomioiden.

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA


KURKIMÄEN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN SUUNNITELMA 2023-2024

Henkilöstön osaaminen ja resurssit
Huom! Oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan osaamisen tarkemmat koulukohtaiset tavoitteet olemme kuvanneet vuosisuunnitelman luvussa 6.

Henkilöstön TVT-osaaminen ja TVT-tuki
Opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten, tutor- ja mentor-opettajan avustuksella. Sovitaan säännölliset opetuskerrat oppilaitoksessa henkilökunnalle ja oppilaille lukuvuoden aikana. Tavoitteena on hyödyntää kaikki tarjolla olevat tvt-mentorin oppitunnit ja hyödyntää oppilaita tiedon jakamisesta eteenpäin.

Koulutuksen avulla varmistetaan opettajille laajempi ja syvempi digiosaaminen. Koulutuksen ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Keväällä on myös tehty luokkakohtainen suunnitelma digitutor- tuntien järjestämisestä lukuvuoden 2023-2024 aikana. Luokkakohtainen digitutortuntisuunnitelma on rakennettu opettajien tarpeiden mukaan ja se päivitetään vuosittain. 

Keskustellaan laitehankintojen tullessa ajankohtaiseksi alan asiantuntijoiden kanssa. Hyödynnetään TVT-mentorin tarjoamaa koulutusta ja osaamista.

Oppilaiden osaaminen opettajan näkökulmasta
Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2. ja 6. luokan päättyessä. Tieto- ja viestintätekniikkaa käytetään osana opetusta ja oppimisen välineenä säännöllisesti viikoittain jokaisella luokka-asteella uuden digitaitokalenterin tavoitteiden mukaisesti. 

Luokanopettajat vastaavat tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden opetuksesta ja pyrkivät lisäksi kouluttautumaan mahdollisuuksien mukaan. Tutor-vastuuopettaja ja tvt-vastaava auttavat heitä mahdollisuuksien mukaan. Viidennen ja kuudennen luokan oppilailla on lisäksi mahdollista valita valinnaisaineena tietotekniikkaa.

Uusi digitaitokalenteri ohjaa opettajien ja oppilaiden toimintaa.

Resurssit

Opettajien henkilökohtaiset laitteet
Opettajilla käytössään henkilökohtaiset Windows-läppärit. Luokissa on opettajan esityslaitteistona käytössä dokumenttikamera ja videotykki sekä äänentoisto. Luokkahuoneissa äänentoistoa on uusittu ja ne ovat uusituilta osin hyvällä tasolla. Liikuntasalissa äänentoiston johdot ja av välineistö on osittain uusittu lukuvuonna 2021-2022. Syksyllä 2022 saliin on hankittu uusi siirettävä projektori.

Oppilaiden laitteiden hyödyntäminen
Koulussamme on 20 iPadia ja ne ovat aktiivisessa käytössä. Tablet-laitteiden liikuteltavuus on todettu hyväksi, koska luokat sijaitsevat eri rakennuksissa. Lisäksi niiden käyttö ei vaadi kirjautumista, jolloin etenkin alkuopetuksen oppilaille niiden käyttäminen on helpompaa. IPadit on sijoitettu 1-2. luokkien rakennukseen juuri tästä syystä.

3. luokka on ollut syksystä 2022 mukana kaupungin 1:1-laitepilottihankkeessa ja kaikilla luokan oppilailla on käytössään henkilökohtaiset iPadit. 

Muut koulun oppilaslaitteet ovat Chromebookeja. Laitteita on nyt hyvä määrä suhteessa oppilaisiin ja kaikki laitteet ovat toimivia sekä helppokäyttöisiä. 

Tällä hetkellä laitekanta koostuu Chromebook-laitteista (54 kpl) ja Ipad tablet-laiteesta (20 +17kpl). Lisäksi opettajilla on omat Windows-läppärit ja yksi varakone sijaiselle sekä kaksi ohjaajakonetta ( yht. 10 kpl). 

Laitehankinnat
Uusien laitteiden hankinnat perustuvat kaupunkin TVT-asiantuntijoiden suunnitelmiin ja aikatauluihin. Teemme koululta ehdotuksen laitehankintojen määristä ja sisällöstä. Tavoiteena on, että koulu pystyy tarjoamaan päätelaitteen samanaikaisesti 50% oppilaista. 

Byod -laitteiden hyödyntäminen:
Osa oppilaista käyttää omia laitteitaan huoltajien luvalla ja osa opetusluokista käyttää jo omia laitteita opetuksessa. Oppilaan oman laitteen käyttöön voi huoltaja halutessaan antaa luvan Wilmasta löytyvällä lomakkeella.

Langattomien verkkojen parannustarpeet:
Oppilasverkot kattavat koulurakennukset Kesän 2023 aikan koululle on saatu vihdoin kuituyhteys ja se on parantanut TVT-opetuksen järjestämistä sekä helpottanut myös hallinnon ja oppilashuollon päivittäistä toimintaa. 

Materiaalit ja ohjelmistot
Kurkimäen koulussa hyödynnetään Peda.netin, Google Suites for educationin ja Office 365 -ympäristön mahdollisuuksia sekä muita digitaalisia sovelluksia niin oppimisen tukena kuin kodin ja koulun välisessä tiedottamisessakin.

TVT:n osa-aluevastuut
Tekninen tuki:
Koulussamme tvt-vastaava pyrkii huolehtimaan, että laitteet ja yhteydet toimivat mahdollisimman hyvin. Ongelmatilanteissa tvt-vastaava on yhteydessä Istekkiin ja tietohallintoon. 

Pedagoginen tuki:
Koulussamme tutor-vastuuopettaja pyrkii auttamaan opettajia ja oppilaita tietoteknisten ohjelmien ja sovellusten käytössä. Tutor-vastuuopettaja toimii tvt-mentorin kanssa yhteistyössä.

Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen:
Tutor-vastuuopettaja käy koulutuksissa säännöllisesti ja auttaa henkilöstöä ohjelmien opetuksessa. Kaikille luokille on varattu tasapuolisesti tietokonetunteja lukujärjestykseen. Tutor-vastuuopettaja ja rehtori huolehtivat, että kaikki vuosiluokat hyödyntävät tietoteknisiä laitteita ja ohjelmistoja säännöllisesti sekä mahdollisimman kattavasti. Tavoitteena on koko henkilöstön tietotaidon jatkuva kehittäminen.


Jyrki 29.8.2023 ja Katinka 5.9.2023

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä